Ufuk Tarhan İle Gelecek Üzerine
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Ufuk Tarhan İle Gelecek Üzerine...
 

What is the metaverse and why should we care? - The Face

Özlem Ekmekçi - Kısa bir giriş yaparak sözü size devretmek istiyorum; 

Metaverse kavramı, ucu bucağı olmayan belki de içinde bulunduğumuz durumu geleceği en iyi tanımlayan kavram.

Aklımızda çok fazla soru mevcut daha doğrusu kafalar o kadar karışık ki sorulacak sorular bile çok karmaşık. 


İnternetin yaşamımıza girmesiyle birlikte bilgi paylaşımının ve erişiminin artması her kesimin hızla ulaşmasına imkân sağladı. Böylece kısa sürede merkeziyetsiz finans kavramı, dijital eserler, tapular, kimlikler, kıyafetler, toplantılar kısacası alışık olduğumuz evrenin ötesinde bir evrende bulduk kendimizi ve nereye doğru evrileceğini kestiremiyoruz.

İnternet sayesinde kafamıza takılan her soruyu arama motorlarına sorarak bilgi sahibi oluyoruz ve her bilgiye dahil oluyoruz. Ekonomiyi merak eden herkes biraz ekonomist, sağlık hakkında edindiği bilgiye göre herkes biraz doktor, bir avatara sahip herkes kendini metaverse’ün bir parçası olarak görüyor.…

Her bütçeden kesim tasarrufunun bir kısmıyla meta dünyada yer ediniyor deneyim sahibi oluyor.


Teknoloji insanları daha yetkin, aynı zamanda daha agresif kılmış!..


Soru:  Yaşam biçimi olarak algılamakla birlikte ekonomik değer olarak algılamak arasında, iş yaşam şekillerini de etkileyen teknolojileri, bireylerin algılama ve yaşamlarına adaptasyon süreçlerini gelecek bilimci olarak nasıl değerlendirirsiniz?

Bilim ve teknoloji antik çağlardan bu yana insanların geleceği, geleceğin de insanları dönüştürme serüvenine eşlik etmiş. Bilim, teknoloji ve aklı sayesinde geliştirdiği her yeni teknoloji insanı daha yetkin, aynı zamanda daha agresif kılmış. Ve bu böyle süregelmiş. Yerküreye istilacı bir yaklaşımla yayılan ve neredeyse kendisinden başka hiçbir canlıya yaşam hakkı tanımayan kibirli insanoğlu kalabalıklaştıkça teknolojiden yardım almış. Bu sayede daima yeni bir geleceğe doğru koşmuş. Ve önüne geldiği her bir yeni gelecek kapısının önünde korkuyla ellerini ovuşturmuş. Her bir yeniçağ geçişinde korktukça teknolojiyi suçlamış. Çünkü yenilik değişim, farklılaşmak demektir ve insanlar doğaları gereği, korunma, tedbir amaçlı güdülerle değişimden korkar hatta bundan acı duyar. Acı duydukça da değişime sebep olduğunu düşündükleri teknolojiyi kötüler, reddeder, kullanımını geciktirmeye çalışırlar ve aslında kendileri ile çelişirler.  Ama sonunda tabii ki daima değişimin gücüne yenilir ve ilerler. Yani adapte olup, versiyon yükseltirler. Bu sefer de öyle oluyor. Yeni bir çağa geçiyoruz. İnsanlık bunu algılıyor ve korkuyor. Kafası karışıyor, debeleniyor. Yapacak bir şey yok. 10 seneye kalmaz alışırız. Hele bir 2030’lara gelelim, biraz olsun duruluruz.


Eğitimde mevcut sistem tamamen ve baştan aşağı yıkılmalı!..



Soru: Eğitim sisteminde ne gibi değişiklikler yapılmalı? Üniversitesitelerde dersler eklendi, Metaverse okulları açılmaya başladı bununla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Ne kadar verimli olduğunu ya da olacağını düşünüyorsunuz ve verimin arttırılması için neler yapılmalı?

Tüm diğer sektörlerden ayrı olarak, eğitim miadını doldurmuş, en kesif naftalin kokusu yayan, en feci şekilde geri kalmış alan. Mevcut sistemde yapılacak iyileştirmelerle aşılabilecek bir sorun değil. Tamamen ve baştan aşağı yıkılmalı, değişmeli. İnsanları eğitmek yaklaşımı ile değil, insanların öğrenme, beceri kazanma ihtiyacına karşılık olma felsefesi ve prensibi ile sil baştan yeniden ele alınmalı. Artık statik, kalıpları, çerçeveleri olan eğitim model, sistem ve araçlarıyla ilerleyemeyiz. Hem online hem offline, hem sınıfta hem metaverse’de hem kitlesel hem bireysel, hem belli yaş ya da yetenek gruplarıyla hem de karma proje gruplarıyla, tamamen merkeziyetsiz, diploma değil rozetlerle akreditasyon verilen bambaşka yapılar kurulmalı.  Okul, sınıf, öğretmen, öğrenci tanımları değişmeli. Herkesin hem öğrenci hem öğretmen olduğu çevik ve esnek muhtelif eğitim sistemleri kurgulanmalı.

Türkiye bugünkünden ne çok ileride ne de çok geride olacak!..

Soru: Tüm bu kavramların içinde gelecek dünyasında Türkiye nerede yer alıyor? Avantajları ve dezavantajları olarak kıyasladığımızda neler söylersiniz.

Türkiye gelecekte dünyanın geneli içinde, ortalama bir yerlerde olmayı sürdürecektir. Bugünkünden ne çok ileride ne de çok geride olacağını düşünüyorum. İyi ya da kötü açıdan aksini düşündürecek belirgin bir strateji, vb. yok. Akışa kapılıp gidenler arasında kalmayı sürdürme olasılığı yüksek.

“Yarının işini yarına bırakma” açünkü Gelecek Güzel Gelecek...

Soru: “Yarının işini yarına bırakma” adlı kitabınızdan kısaca bahseder misiniz?

Zamane insanı neredeyse 2050’lere kadar “yarınları” enikonu bilir hale geldi. Peki ya sonra? Bunlardan sonra ne olacak? Başka neler olabilir? Daha Neler olmalı? Daha ötede ne var? Tüm bunları yapacağız da ne olacak?  Neden? gibi sorular doğmaya başladı. Pandeminin hızlandırıcı etkisi, ardından gelen ekonomik, siyasal krizler, vb. ile 2050’leri ve daha ilerisini görememekten, düşünememekten dolayı bir karamsarlık, tıkanmışlık dönemine girdi… Bir anlamda hepimiz gelecekten yorgun düştük. Epey büyük kalabalıklar nerdeyse “gelecekten ümit kesti”…

İşte tam da bu sebeple yarınların önünde adeta omuzları çökmüş, teknolojik buluşlar çağının bezgini insanlara “Yarının İşini Yarına Bırakma” ve “yarınlar için yeniden düşünmeye, yepyeni kurgular yapmaya başla çünkü Gelecek Güzel Gelecek ve haydi tempoo!” demek için bu kitabı yazdım. İnsanlar seviye yükseltsin, bu kitap biraz daha kafa açsın. Nasıl eklektik, oksimoron, stoik  ve alturist bir dünyada ilerleyeceğimizi fark etsin istedim. 

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız. 👇

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.