Teknolojik Rönesansta Ayakta Kalmak...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Teknolojik Rönesansta Ayakta Kalmak...



2017’de yazdığım T-İnsan’dan bir alıntı; “2020’de iş dünyası inanılmaz farklılaşacak. Bugünkü ile alakası kalmayacak... 2020’den sonra geleceğe yatkın bir beyni ve gerekli teknolojik alet edevatı olanlar için her yer ofis, her şey iş olacak. Onların gelecekten de iş hayatından da korkmasına gerek yok! Bunlara sahip olmayanların ya da bu zorlu koşullar bana uymaz, yapamam vb. diyenlerin ise fazla debelenmeden aktif, öncü ya da sıradan - fark etmez - iş hayatından çekilip, evde, toplumda online, eğlence, yardımlaşma dolu bir hayata geçiş yapmaları, kendilerine bakacak bir sistemin parçası olmaları gerekecek.”

Şu anda yukarıdaki paragrafta yazan sürecin başındayız. Dönüşüm başladı. Dünya bir kez daha tüm kurum ve kuruluşları ile başkalaşma dönemine girdi…
 
COVID-19 sonrası yüzlerce kişiden “kitabınızı tekrar tekrar okuyorum ve bugün olanları ve bundan sonrasını bu kadar net anlatmış olmanıza inanamıyorum” diye mesaj, pek çok altı çizilmiş sayfa görseli aldım. Bu satırları okuyanlar da en kısa zamanda, özellikle iş insanları, bir T-İnsan* alıp okusunlar. Yakınlarına, gençlere okutsunlar, www.ufuktarhan.com’u takip etsinler, videoları izlesinler. Kesinlikle farkındalık sıçraması yaşayacaklar. Ve buna çok ihtiyaçları var…
 
Çünkü tam bir “Teknolojik Rönesans” içindeyiz…
 
*İlave, önemli bilgi: T-İnsan kitabının gelirleri ile Türk Eğitim Vakfı, “Fütürist Gençlik Burs Fonu” ile teknoloji ve mühendislik alanında lisans eğitimi alan kız öğrenciler desteklenmektedir).
 
(Size not>> Destek yayınları ile görüşerek, bu yazıyı okuyan, Dergi abonelerinize ve Dernek üyelerinize hediye edebilirsiniz. Çok mutlu olacaklarından ve yararlanacaklarından eminiz. Hep bu şekilde geri dönüş alıyoruz, ondan eminiz.)


Etkilenmeyen ve dönüşmeyen sektör-alan kalmayacak!..

Aslında, benim ve pek çok fütüristin yıllardır uzgördüğümüz senaryolarda, COVID-19 sonrası majör bir değişiklik olmadı. Sadece başlama sebebi ve zamanı bizi de gafil avladı. C-19 sonrası da geleceğe dair işe, hayata bakış açım, kendimden, gelecekten beklentilerim aynen devam ediyor. Geleceğe doğru epeydir yol almıştım. Bir tarafım zaten gelecekte yaşıyordu ve geleceğe ilerlerken herkesin yetişmesini bekliyordum… Şimdi top yekun tüm dünya aynı noktaya gelmiş olduk.
 
Değişim, dönüşüm, dijitalleşme C-19 öncesi zaten başlamıştı. Dijital Medeniyetler Çağına geçmekte olduğumuz, istisnasız her sektörün derinden etkileneceği, pek çok yepyenilerinin de ortaya çıkacağı epeyce belirginleşmişti. C-19 bunu sadece hızlandırdı. Virüs tüm dünyanın bu gerçeği kabullenmesini sağladı.
 
Önümüzdeki yıllarda, “Teknoloji Baronlarının” Koronavirüs’ü solda sıfır bırakacak pek çok, bugüne göre olağanüstü, ama aslında dönüşüm için, yeni bir insanlık dönemine geçiş için normal sayılabilecek çeşitli sarsıntılar, türbülanslar yaşayacağız. O yüzden bugünü, olan-biteni pek dert etmeyelim derim. Esas bundan sonrası daha da heyecanlı ve çalkantılı… Onlara hazırlıklı olmak için de hiç durmaksızın çalışmak, geleceğe hazırlanmak, teknolojiye adaptasyon temposunu yükseltmek gerekiyor.
 
Ön planda ve ilk etapta turizm, ulaşım, eğitim, sağlık, otomotiv, e-ticaret, lojistik, teknoloji, iletişim, imalat, medya, yiyecek-içecek, eğlence, ambalaj, finans sektörlerinin geleceği daha fazla değişmiş gibi görünse de aslında tüm sektörler birbirine bağlı ve tüm iş alanlarında, her türlü organizasyonda, üretim, dağıtım, planlama, satış, pazarlama, insan kaynakları vb. baştan aşağı köklü değişimler olmak zorunda.
 
C-19’un daha da derin ve kalıcı etkilerini kriz sonrası şaşkınlık, salgın/yasaklar vb. geri gelir mi tedirginliği ve yaz rehaveti geçtikten sonra algılamaya başlayacağız.


5 yılda en hızlı neler, nasıl değişecek?

İş dünyası yakın gelecekte her aşamada ve tüm süreçlerde, A’dan Z’ye hiper dijitalleşmekle ilgili alt ve üst yapısal gereksinimlerine odaklanacak. Tüm sektörler, gelecek 5 yılda en büyük yatırımı dijital dönüşüme, bu alanda yetkinlik geliştiren insan kaynaklarına ve tam otomasyona, yapay zekaya, robotlara geçişe yapacaklar. Tamamen buluta, 5G’ye geçilecek. Yenilenebilir enerji kullanmak, toplumsal duyarlılığı, halk sağlığını, çalışan güvenliğini, geri dönüşümü, sıfır atık’ı içselleştirmek; büyük-küçük tüm işletmeler, şirketler için mecburi olacak.
 
Kısa bir liste yapmak gerekirse, yakın gelecekte şunlar olacak;
 
1- Basılı, ıslak imzalı doküman kullanımı 5 sene içinde tamamen ortadan kalkacak. Hali hazırda kağıtta, naylon-karton dosyalarda, kocaman arşivlerde tutulan, saklanan muhasebi, ticari, tasarımsal vb. tüm basılı materyal dijital arşivlere, buluta taşınacak. Yenileri de tamamen online da yapılacak.
 
2- Tasarım işleri 3D programlarla, sanal gerçeklik ve hologram uygulamaları ile videolarda ve özel ortamlarda geliştirilecek ve saklanacak.
 
3- Hemen hemen tüm şirketler blockchain’e hızlı bir geçiş yapacaklar.
 
4- Dolayısı ile kripto para kullanımı gelişecek. Finans, vergi, kar marjı, fiyatlandırma mekanizmaları vb. tamamen değişecek.
 
5- Beyaz yaka olarak nitelenen ofis çalışanlarının sayısı giderek düşecek. Onların fonksiyonlarının bir kısmı ya ortadan kalkacak ya da otomasyona, yapay zekaya, robotlara devredilecek. Robo-Workers, Robo-Managers, vb. Robo-Her şey normalleşecek.
 
6- Hala fiziksel olarak çalışmak durumunda olanlar da belirli ofis, adres, ülke yerine; evden her yerden işlerini görebilecekler. Ortak çalışma, paylaşım platformları yepyeni bir çalışma düzeneği getirecek.
 
7- Hemen hemen her şey online’dan satın alınacak, eğitim büyük ölçüde online’a kayacak. Bu yüzden AVM’ler, dükkanlar büyük ölçüde show-room’lara, dijital 3 boyutlu, sanal gerçeklik deneyim-eğlence merkezlerine dönüşecek. Çok sayıda iş yeri boşalacak ve başka amaçlarla kullanılan ortak alanlar haline gelecek. Eskiden, yani halen iş yeri, ofis, dükkan olan mekanlar sağlık, eğitim, eğlence, sosyal-toplumsal faaliyet alanlarına vb. etkinliklere, ortak paylaşımlı çalışma ortamlarına, lojmanlara tahsis edilecek.
 
8- Uzaktan erişim ve kullanılan görüntüleme teknolojileri, kameralar (giyilebilir, yutulabilir, uçabilir vb.), mikroskopların uzaktan-ortak- farklı kullanımları, laboratuvar’larda kullanılan uzaktan erişime-paylaşıma açık çalışma olanakları, sensörler, sanal/artırılmış gerçeklik uygulamaları, 3D tasarım-baskı-çizgi teknolojileri ve tabii ki kişisel sosyal ve sağlık bilgilerimizi paylaşmaya yarayan chip’ler Sağlık sektöründe en fazla ve hızlı gelişme göreceğimiz alanlar olacak.
 
Mesela; Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilk kez, iPhone ve iPad uygulaması ve artırılmış gerçeklik gözlüğü ile oynanan bir oyunu reçetede ilaç olarak onayladı. Dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, unutkanlık ve kontrolsüz tepkilerle kendini gösteren Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu - DEHB (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) hastalığının tedavisine katkı için yedi yıldır, 8-12 yaş arasındaki 600 çocuk üzerinde denenen oyunun pozitif etkileri kesinleşince “ilaç oyun” kategorisine giren ilk ürünlerden biri oldu.   
 
9- Kullanılan materyaller çok fonksiyonlu, akıllı, dayanıklı olacak. Tüketim düşeceği için paylaşım, kiralama sistemleri gelişecek.
 
10- Paketleme ve lojistik tamamen değişecek. Her şey mobil, tüm pazarlama-satış adımları görsel, oyuncaklı, oyunlu, eğlenceli olacak.
 
Sonuç olarak tüm iş yerleri, boyutları, expertizleri ne olursa olsun Teknolojik Rönesans’ın müthiş enerjisi ile yepyeniye doğru değişmek üzere hazırlanmalı… Çünkü, Gelecek Güzel Gelecek.


Bu yazı Bursa BEKSİAD Dergisi için yazılmıştır. 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.