Moda ve Tekstil’in Geleceğinde Yapay Zeka Etkisi
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Moda ve Tekstil’in Geleceğinde Yapay Zeka Etkisi...



Moda ve Tekstil, dünya genelinde hem herkesin gözbebeği, vaz geçemediği bir sektör. Hem de en büyük çevresel kirlilik kaynaklarından ve en önemli harcama kalemlerinden biri. Öyle bir alan ki her vesileyle acımasızca eleştirilse de kimse vaz geçemiyor, hayatından çıkaramıyor, azaltamıyor...
 
Tekstil ve moda aynı zamanda insan yaşamı, insan ruhu ve özellikle sosyal hayat için çok katmanlı, en kritik konulardan biri. İnsanlık sadece örtünme ihtiyacı içindeyken, ortada sadece yaprak, bitki ve hayvan postu varken bile daima daha şık, daha değişik olmaya ve daha çok giysi edinmeye, süslenmeye çalışmış. Tarz ve stil sahibi olmaya özel önem vermiş, özen göstermiş.
 
Sonuçta, tarih boyunca giyinmek tutkusu, süslenmek ihtirasıyla birlikte ekolojik handikapları da artan moda ve tekstil sektörü önlenemez şekilde, değişerek büyümeye devam ediyor. Bununla beraber, son yıllarda gelişen küresel farkındalıkla sürdürülebilir, çevre dostu üretim, dağıtım, kullanım, satış-pazarlama süreçleri konusunda sektörel duyarlılık da hızla ve yayılarak yükseliyor. Ve bu gidişat hiç kuşku yok ki yapay zeka kullanım ve çözümlerinin gelişip yaygınlaşmasıyla çok farklı ancak her halükarda daha da olumlu bir yöne evrilme eğilimi gösteriyor.
 
Şimdi bunlara biraz daha detaya girerek bakalım…
 
Yakın gelecekte modada ve tekstilde yaygınlaşmasını beklediğimiz, öne çıkan/çıkacak trendler…
 
1. Doğal Kumaşlar: Özellikle organik pamuk, keten ve yün gibi kumaşlar, moda endüstrisinde giderek daha popüler hale gelecek. Bu kumaşlar, sentetik kumaşlara göre daha çevre dostu ve geri dönüştürülebilir olduğu için tercih edilecekler ancak üretim miktarı azalacağı için fiyatları giderek yükselecek.
 
2.  Geri dönüştürülmüş Kumaşlar: Hem çevre dostu hem de daha ekonomik oldukları ve yaratıcı fonksiyonel çözümler sundukları için bilinçlenen yeni nesiller tarafından öncelikle tercih edilecekler. Bu kumaşlar ve malzemelerle üretim yapmak, satmak, giymek kişiler ve markalar açısından prestij, itibar göstergesi olacak.
 
3. Dijital Baskı: Giderek yaygınlaşan bu teknoloji sayesinde, kumaşların üzerine baskı yapmak için daha az su ve enerji kullanılacak. Üstelik çok daha yaratıcı, özgür alternatifler geliştirilebilmesiyle moda ve tekstil sektörlerinde stil, tasarım gibi alanlarda da çok yenilikçi, farklı bir dünyaya geçilebilecek.
 
4. Yerel Üretim: Otantik, etnik, folklorik, yerel üretim, moda endüstrisinde giderek daha popüler hale gelecek. Bu da ürünlerin lokalde üretilmesini dolayısı ile nakliye sırasında oluşan karbon ayak izinin azaltılmasını hızlandıracak ve çevre dostu sektör uygulamalarını yaygınlaştıracak. .
 
5. Kiralama, 2. EL: Son yıllarda moda endüstrisinde giderek daha popüler hale gelen kiralama, ikinci el satış, vb. yöntemleri giysilerin faydalı ömrünü uzatıp atık miktarını azalttığı, üstelik sıfırını almaktan ya da yaptırmaktan daha ekonomik olduğu için yakın gelecekte çok daha yaygın uygulamalar  haline gelecek.
 
6. Sıfır Atık:  Bu trend ile ürünlerin ambalajları ve diğer atıklarıyla ilgili malzeme, doğal kaynak kullanımını minimuma indirilecek. Bu alanda pek çok inovasyon yapılacak. Döngüsel ekonomi uygulamaları yaygınlaştıkça moda ve tekstilin materyal kullanımı akıllanacak, karbon ayak izi çok önemli ölçülerde düşecek. Zaman içinde bırakın sorunlu ve sorumlu sektör olmayı, moda ve tekstil en çevreci endüstrilerden biri haline gelecek.
 
7. Metaverse Geçiş:  Yukarıdaki maddenin son cümlesini yazabilmemin bir sebebi de tekstil ve modanın önemli bir kısmının metaverse’e taşınacak olacak olması. Bunun yanı sıra, malzeme mühendisliğinde de büyük ilerlemeler yaşanıyor. İnsanlık, fiziksel üretim ve tüketimi azaltarak sanal dünyaya, özellikle metaverse'e geçiş yapmanın yollarını araştırıyor. Bu bağlamda, tüm önemli markaların 3D üretim, dağıtım ve satış süreçlerine, ayrıca NFT uygulamalarına odaklanması da yakın gelecekte sıfır atık hedefine önemli katkılar sağlayacak.
 
8. Sürdürülebilir Tasarım: Daha işin başında, ürünlerin tasarımı aşamasında çevreci ve ekonomik malzemeler tercih edilerek giysilerin fonksiyonel ve uzun ömürlü olmaları sağlanacak. Tüm bunlar, giysilerin çok amaçlı kullanılabilmesi veya kolaylıkla tamir edilebilmesi gibi avantajlar yaratacak. Böylece ürünlerin ömrü uzayacak. Çok daha az atık oluşacak hatta onlar da geri dönüşüme girecek. Sıfır atık hedefine adım adım yaklaşılacak.
 
9. Fijitalleşme: Hemen hemen tüm süreçlerde ve özellikle da eğitim, pazarlama, satış, reklam, tanıtım, vb. faaliyetlerinde fiziksel değil dijital, AR, VR, hologram, robot, yapay zeka uygulamaları, metaverse kullanılacak. Böylelikle sadece tanıtım, teşhir, eğitim, Ar-Ge, show için kullanılan fiziksel ürünler, nakliye, işletme, hizmetleri, vb. için sarf edilen enerjiden ve malzemelerden tasarruf sağlanacak. Fiziksel ve dijital dünya iç içe geçerek minimum maliyetlerle ve çevresel etkiyle maksimum verimlilik sağlanacak.
 
Ve bunlara yapay zekanın etkisi…
 


Fark ettiğiniz gibi moda ve tekstil endüstrisi için özetlemeye çalıştığım trendlerin tamamının bir tarafı mutlaka karbon ayak izini azaltmaya, sıfır atığa, toplumsal ve çevresel duyarlılığa dokunuyor. Sadece bu sektörler için değil,  tüm mal ve hizmetlerle ilgili her türlü süreçte artık bir numaralı gündem maddesi ve zorunlu kriterler silsilesi sürdürülebilirlik prensiplerine uygunlukla ilgili.
 
O yüzden yakın gelecekte iki şey hayati olacak. 1- Teknoloji ve Çevre Eğitimi 2- Yapay zeka.
 
Bu trendler ve zorunluluklar, ancak etkin şekilde bilim ve teknolojiyi kullanan, en tepede yapay zeka ve robotlarla çalışabilen yetkin insanlar sayesinde mümkün olacak. O yüzden eğitim ve paradigma değişikliğini 1 numaraya alıyorum. Yapay zeka, tüm üretim, tasarım ve diğer süreçleri optimize edecek, atık miktarını azaltacak ve çevresel etkileri en aza indiren malzemelerin seçiminde etkin bir rol oynayacak. Robotlar, insanların yapamayacağı hassas ve hızlı işlemleri gerçekleştirerek üretim süreçlerini daha verimli hale getirecek. Böylece, daha sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler ortaya çıkacak.
 
Yapay zeka(AI) ile gelecek avantajlar:
 
Yapay zeka, üretim hatlarını otomatikleştirerek kalite kontrolünü artıracak. Kumaşların kesimini ve dikimini firesiz bir şekilde otomatikleştirecek, böylece kalite kontrolü daha da yükselecek. Kusurlu kumaşları tespit ederek hatalı üretimleri önleyecek, bu sayede büyük adımlar atılmış olacak. Tedarik zinciri yönetimini de iyileştirecek; tedarikçilerin performansını izleyecek, siparişleri takip edecek ve stok seviyelerini yönetecek. Bu da verimliliği artıracak. Müşterilere özelleştirilmiş kıyafetler tasarlayacak ve özelleştirilmiş alışveriş deneyimleri ile özel fiyatlandırma sunacak. Örneğin, müşterinin vücut ölçülerini, stil ve renk tercihlerini dikkate alarak, kişiye özel kıyafetler hazırlayacak. Aynı zamanda, müşterinin geçmiş alışveriş tercihleri, arama kayıtları ve ilgi alanlarını analiz ederek, ona özel ürün önerileri yapacak ve farklı kampanyalar, faydalar, hizmetler sunacak.
 
Yakın gelecekte;
 
- Mağazalarda çok az ürün ve satış elemanı bulunacak. Mekanlar, daha çok şov amaçlı ve farklı hizmetlerin
  verildiği, değişik deneyimlerin yaşandığı, sosyalleşme ihtiyaçlarının giderildiği, eğlenceli ve keyifli ortamlara
  dönüşecek.
 
- Ürünlere, mağazada bile büyük, akıllı ekranlardan göz atılacak; denemeler akıllı aynalarda yapılacak.
   Soyunma kabinleri tarih olacak veya ciddi şekilde azalacak.
 
- Ürünlerin kumaşları ve aksesuarları, dokunma hissi arayanlar için mağazalarda bulunan ufak malzeme
   parçalarıyla anlaşılacak. Giysiler teşhirde ziyan edilmeyecek.
 
- Ödeme ve teslim işlemleri tam otomatikleşmeyle minimize edilecek.
 
- Mağazalarda yeni ürünlerin yanı sıra, kiralanan ve ikinci el ürünler de tanıtılacak ve satılacak.
 
- Hologram defileler izlenebilecek. Defiledeki mankenlerin yerine müşteriler, kendi hologramları ile podyuma
  çıkabilecek.
 
- Gelişmiş robotlar, her konuda yardımcı olmak üzere mekanda bulunacaklar.
 
- Tüm bu deneyimler, metaverse'de de mümkün olacak. Her şeyin 3D versiyonu, avatarlara da alınabilecek ve
   giydirilebilecek. Tüm aktivitelerin metaverse versiyonları da olacak.
 
Daha yazacak çok şey var. Burada kesiyorum, gerisini hayal gücünüze ve inovasyon kaslarınıza bırakıyorum."
 
Gelecek Çok Şık ve Güzel Gelecek…

Bu Söyleşi TFF Magazine Eylül 2023 sayısı  için yapılmıştır. Aşağıdaki sayfalara tıklayıp, 69-71 sf. nı arasına bakmalısınız.





Bunu da okuyabilirsiniz. Link için görsele tıklayın👇🏻

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.