Kendilerini geleceğe hazırlamaları için gençlere ipuçları…
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Kendilerini geleceğe hazırlamaları için gençlere ipuçları…


 

1. Gençlere her şeyden önce gelecekçi olmalarını, Fütürist bakış açısını benimsemelerini öneririm. Şu anda onlara tavsiyeler yağdıranlar genellikle eski ve gelecekte işe yaramayacak deneyim ve naftalin kokulu bilgilere dayanarak bunu yapıyorlar. O yüzden gençlerin öncelikle geleceğin isterlerine, kendilerine ve yakın çevrelerine dair müthiş sağlam bir farkındalık geliştirmeleri çok hayati. Daha iyi bir gelecek için ilk şart, önkoşul bu! Gençlerin, başkalarının özellikle de “bazı” büyüklerin söylediklerini, yap dediklerini ve yaptıklarını sıkı bir filtreden geçirmeleri önemlidir. 

2. Kim ne derse desin, her türlü hazırlık, özellikle de geleceğe hazırlık çok odaklı, disiplinli olmayı, sürekli otodidakt yöntemle öğrenmeyi, hibridleşerek çok ama “akıllıca” çalışmayı gerektiriyor. Adanmadan, yaptığınızın/yapacağınızın faydasını tutkuyla savunup, ortaya çıkarmadan;  kısa yoldan başarı hikâyeleri, para kazanmak için kalkışılan işler zaman, itibar ve para kaybından başka bir şey değildir. Aşırı verimli ve disiplinli çalışabilme alışkanlığı gelecekte başarılı ya da başarısız olmak için en belirleyici faktördür. Aksini söyleyenler de ya yalancı ya aptal ya da başka bir amaç peşindedir.  

3. 
Gelecek ciddiye alınması gereken akışkan bir süreçtir.  Sürekli değişir ve kendisine uyum sağlanmasını ister. Uyum sağlamayanları da geride bırakır, onlarla hiç uğraşmaz. “Ezber ve şablonları”, ahkam kesenleri, ben bilirim diye kasılanları, tembelleri, mazeretçileri, doğaya, çevreye, insana, kadına, çocuğa zarar verenleri, teknolojiden tırsanları, bilime ihanet edenleri hiç sevmez, eninde sonunda hak ettikleri dertleri başlarına sarar. Bu tip profillerden uzak durmak bir tür geleceğe yatırımdır.   

4. Tasarımcı düşünebilmek, tasarım zekâsı; deneyimlerin, uzmanlıkların, önceden alınan eğitimlerin eskimesini önler. Sürekli yeni bir şeyler, yeni yollar, yeni şekiller, modeller geliştirebilmek, oluşturabilmek; insanı gelecek karşısında daima “fit” tutar. Future Fit, yani “Geleceğe Hazır” kılar ki bu da geleceğe doğru her yolu aydınlatır…  



5. İnsanlar eskisi gibi “Sende lider kumaşı var, sende yöneticilik” şeklinde keskin hatlarla ayrıştırılamayacak. Gelecekte başarı için her iki özellik de gerekli olacak. Yerine göre insanlara ilham veren, onları peşinden sürükleyen, vizyoner lider özellikleri; yerine göre de kolları sıvayıp, süreçleri yönetecek, işleri bizzat yapabilen, detaylara hâkim, dürüst, büyük resme bakan, girişimci, sistematik, algoritmik, şeffaf düşünebilen yönetici insanlar önemli olacak. Bunları aynı bünyede taşıyanlara yönder denecek ve bu tipler açık ara daha başarılı olacak. 

6. Sorunlarla karşılaşıldığında önce çıkıp, cesaretle devreye girip, tıkanıklığı çözebilen, hem çare üretip, hem de insanlara yenilikçilik, yönderlik yapabilen, ikna edebilen, inandırabilen bireylerin yolu çok açık olacak. Bundan sonrasında insanların, kurumların, toplumların ve dünyanın o kadar çok ve daha öncekilere hiç benzemeyen öyle değişik sorunları ve ihtiyaçları olacak ki zorlanmadan, kendiliğinden “sorumluluk alabilen” çalışanlar her şirkete, her işe, her kuruma lazım değerler olarak baş üstünde taşınacak.

Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır. Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.