İnsansı Robot Savaşı Kızışıyor!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

İnsansı Robot Savaşı Kızışıyor!
 


Jeff Bezos, Nvidia, Open AI ve Microsoft'un yatırım yaptığı robot şirketi FIGURE-1 robotunun gelişim videoları teknoloji sektöründe yeni bir heyecan dalgası yarattı.
 
Videoda, Figure 01’in yaklaşık bir ay ara ile kat ettiği beceri seviyesini gözleyebileceksiniz. İnsan-robot etkileşimi, sesli yanıt vermesi, hareketlerle konuşmanın senkronizasyonu ve çevresini analiz edip karar verebilme yeteneği gerçekten etkileyici. Üstelik hepsini de full otonom biçimde yapıyor.
 
Mart ayında kaydedilen videoda önüne içinde çeşitli şeyler olan bir sepet konuyor.  Kendisinden sebeplerini açıklayarak sepettekileri ne yapacağına karar vermesi ve yapması isteniyor. Sonuç: %100 başarı.
 
Şubat’ta çekilen diğer videoda ise bir yükü yürüyen banda yerleştirdiğini görüyoruz.
 
Elon Musk’ın daha doğrusu Tesla’nın insansı robotu Optimus’a benzetilen Figure 01, ChatGPT desteği ile etkileşim becerisinde diğerlerine epey fark atmış görünüyor.
 
Optimus, iki yılda, Boston Dynamics’in Atlas robotunun 10 yılda geldiği seviyeye yetişmek üzere büyük aşama kaydetmişti. Şimdi ise Figure 01 ile insanların sözel becerileri, analiz yetenekleri de hızla robotlara transfer ediliyor.  Gerçi Sophia ve Ameca’da bunu yapıyordu ama sorulara vb. yanıt veriyorlardı. Burada yapılan daha karmaşık ve otonom analiz seviyesinde ve bu çok önemli bir fark.
 
Şu anda yakın takibe alınan insansı robotlar; Asimo, Sophia, Ameca, Atlas, Optimus, Aura, Figure 01 ve diğerleri. Küçük bir liste derledim;
 
En çok duyduklarımız:
 
Asimo, Japonya, 2000, Honda -  2021'de proje sonlandırıldı, web sitesi kapatıldı.
Valkyrie, ABD, 2013, NASA - Uzay araştırmaları için tasarlanmış
Atlas, ABD, 2013, Boston Dynamics
Pepper, Fransa, 2014, SoftBank Robotics - 2021'de düşük talep nedeniyle üretimi durduruldu.
Darwin-OP, İtalya, 2014, Istituto Italiano di Tecnologia
Agility Robotics, ABD, 2015, Amazon, Bill Gates gibi farklı yatırımcıları var
Sophia, Hong Kong, 2016, Hanson Robotics
Ameca, Birleşik Krallık, 2021, Engineered Arts
Optimus, ABD 2022, Tesla
Aura, ABD 2022, Burbank Team
Figure 01, ABD, 2022, Figure
 
Çin’li insansı robotlar:
 
Jia JiaÇin'in ilk insansı robotu. 2016 yılında Şanghay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından geliştirildi. Yüz ifadelerini taklit edebilir ve basit diyaloglar kurabilir.
 
Wukong: Çin Bilimler Akademisi tarafından geliştirilen ve 2017 yılında tanıtılan bir robot. 1.70 cm boyunda ve 78 kg ağırlığında. Karmaşık hareketler yapabilir ve nesneleri tanıyabilir.
 
Xin Tong: 2020 yılında Çin-Pekin’de tanıtıldı. 1.68 cm boyunda ve 60 kg ağırlığında. Yürüyebilir, koşabilir ve merdiven çıkabilir. Ayrıca nesneleri tanıyabilir ve basit diyaloglar kurabilir.
 
Walker X: 2021 yılında Çin- Shenzhen’de tanıtıldı. 1.75 cm boyunda ve 75 kg ağırlığında. Karmaşık hareketler yapabilir ve nesneleri tanıyabilir. Ayrıca parkur yapabilir ve engelleri aşabilir.
 
Bunun dışında tüm dünyada bilmediğimiz yüzlerce robot üretiminin yapıldığını, geliştirildiğini biliyoruz.
 
Türkiye’de de bu alandaki öncü ve ilk İnsansı Robot Fabrikası 2015 yılında Konya’da kurulan Akın Robotics firmasına ait. Robotlarının adı “Ada”. Takdir ve gururla takip ediyoruz.
 
İnsansı robot üretiminde beklenti ve hayal nedir?
 
Daima öne sürülen ana gerekçe; insanlar için tehlikeli ve onur kırıcı olan işlerde insansı robotların kullanılması ve iş gücü sıkıntısı çekilen alanlardaki eksikliklerin giderilmesi. Yani genel olarak, neredeyse tüm robot üreticileri afet müdahalesi, tehlikeli alanlar, savunma, yaşlı ve çocuk bakımı, sağlık sektörü, eğitim, müşteri hizmetleri, fabrikalar ve üretim alanları için robotlar geliştirdiklerini belirtiyor.
 
Ve tabii ki “Bunca işsiz insan varken bunca çaba niye?” diye akla gelen sorular askıda kalıyor.
 
Ben ise robot üretiminin en büyük faydasının; 'insan nedir?' sorusunu çözmemize ve insanın değerini anlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.
 
#humanoidrobots #insansırobot #figure01 #atlas #auroa #optimus #ameca #sophia
 
#Futurist #Gelecek #Gelecekçi #ufuktarhan #Tİnsan #yarınınişiniyarınabırakma #gelecekgüzelgelecek @futuristufuk #futuristufuk

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > Buraya tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini buradan takip edebilirsiniz.