“Gwarosa” Fazla çalışmaktan ölelim mi?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

“Gwarosa” Fazla çalışmaktan ölelim mi? 



Korece, “gwarosa” “fazla çalışmaktan ölmek” anlamına gelen bir sözcük. Japonya’daki karşılığı “karoshi, Çin’de de “guolaosi” olarak biliniyor…
 
İlk ortaya çıktığı, daha doğrusu tanımlandığı yer Japonya olan “çok çalışmaktan ölmek”,  ikinci dünya savaşından, özelikle 1980’lerden sonra yaşanan büyük, teknolojik ve küresel rekabetle başa çıkabilmek, dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmek için canını dişine takan, özellikle bu üç Asya ülkesinde ortaya çıkan, resmen tıp literatürüne girmiş ani ölüm sebebi. En yüksek oran kalp krizi ve intiharda saptanmış. Bu arada G. Kore, OECD ülkeleri arasında intihar oranı en yüksek ülkelerden biri. Bunları takip eden ya da hızlı ölüme yol açan ve fazla çalışmaktan kaynaklanan sağlık problemleri ise aşırı stres, inme, tükenmişlik sendromu, ağır psikolojik bozukluklar, damar-tansiyon-ortopedik problemler vb. olarak sıralanıyor.
 
Ölesiye çalıştılar, “Asya Mucizesini” yarattılar
 
Bu yazıda konuya Güney Kore üzerinden bakacağım çünkü hem “Squid Game” kasırgası devam ediyor hem de ben dâhil pek çoğumuz ülkemizin gençlerini, insanlarını “Enseyi karartmayın. Onlar yaptıysa biz de yapabiliriz. Bakın şunun şurasında 60’larda bizden çok daha fena durumdalardı, şimdi neredeler? Neden onlar gibi olmayalım. Biz de olabiliriz.” gibi ifadelerle motive etmek, özendirmek için G. Kore’yi örnek gösteriyoruz. Ve bunu yaparken belki de “Asya Mucizesi” denen başarı öyküsünün insanların ölesiye çalışması ile sağlandığını gözden kaçırıyoruz.


Dünyanın en çalışkan ülkesi



Evet, onlar gerçekten de dünyanın en çalışkan ve en iyi eğitim alan insanları. İlkokul çocukları dahi günde 12 saat eğitim alıyorlar. G. Kore’de üniversite eğitimi almamış olmak çok ayıplanan bir durum. Eğitim seviyesi ve kalitesi o kadar yüksek ki basit işler için çalışacak genç bulmak giderek zorlaşıyor. Gençler iş beğenmiyor. Belki de Japonya’da, Kore’de robot üretme çabalarının esas sebebi budur, kim bilir?..
 
21. Yüzyılın mucizevi gelişme gösteren örnek ülkesi 51 milyon nüfuslu G. Kore Doğu Asya’da, Çin ve Japonya arasında, jeopolitik açıdan stresli bir alanda yer alan bizim gibi bir yarımada ülkesi. Ülkenin neredeyse yarısı ateist, kalanı ağırlıklı olarak Budizm’i ya da Protestanlığı benimsiyor. Suç oranı oldukça düşük. Cumhuriyetle ve başkanlık sistemi ile yönetiliyor. 1960’dan sonra gerçekleştirdikleri büyük sistem değişikliği, yaptıkları çok keskin eğitim atağı ve teknolojik, ekonomik teşviklerle, programlarla pek çok ülkeye ilham olan, göz kamaştırıcı bir performansa sahipler.
 
1960’larda Afrika ülkeleri seviyesinde ve Türkiye’nin çok gerisinde olan G. Kore’nin kişi başı milli geliri o zamanlar 120 dolar iken Türkiye’ninki 500 dolar imiş. Şu anda G. Kore’de kişi başı milli gelir 32.000, Türkiye’de 8.500 dolar seviyelerinde. 1960’larda G. Kore deyim yerinde iken her açıdan diplerde sürünürken 1980’lerde Türkiye’yi ve tabii ki pek çok ülkeyi yakaladı, geçti ve son 20-30 yıl içinde en güçlü ülkeler arasına katıldı. An itibari ile G. Kore dünyanın 10. büyük ekonomisi konumunda (biz 20. sıradayız). Samsung, Hyundai, LG, Kia gibi dünya devi markalar yaratmış durumda. Yanı sıra K-Pop gibi kültürel akımlarla da tüm dünyada gençleri etkisi altına alan G. Kore 21. Yüzyıl kültürünü, ekonomisini, teknolojisini, sosyolojisini belirleyecek lider ülkelerden biri haline gelmiş vaziyette. Kısacası dünyanın artık “Güney Kore” diye de bir gerçeği ve oyun kurucusu var.
 
Evet, hiçbir başarı çalışmadan kazanılmıyor. Kuşkusuz çalışmaktan ölecek hale gelmeyelim, insanlığımızdan vaz geçmeyelim... Ancak G. Kore, Çin, Japonya gibi başarılarını “ölümüne çalışarak” kazananları da iyi anlayalım, analiz edelim. İyi ve olumlu taraflarını örnek alalım ve İskandinav ülkeleri gibi hem gelişmişlik endekslerine hem ekonomik parametrelere göre üzerinde düşünmemiz gereken farklı ve başarılı örnekler olduğunu da gözden kaçırmayalım.


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır.  Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.