Geleceğin Sporu E-Spor, nokta!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceğin Sporu E-Spor, nokta!..


 
E-Spor yani Elektronik spor, kişilerin dünyanın herhangi bir yerinden internet aracılığıyla buluşup oyun oynadığı yepyeni bir dal. Doğal olarak dijitale doğmuş Z nesli diye özetleyeceğimiz jenerasyon arasında yaygın, daha doğrusu salgın. Epeydir ulusal-uluslararası turnuvaları, ligleri, federasyonları vb. olan dijital medeniyetlerin teknolojik sporu. Türkiye’de de son yıllarda iyice yükseldi ve 2018’de Türkiye E-Spor Federasyonu da kuruldu.
 
Zannedilenin aksine E-Spor, diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektiriyor. E-Sporcular inanılmaz disiplinli yaşamak, beslenmek zorunda oldukları için çok farklı bir hayat sürüyorlar. Lisans alabiliyorlar. Ülkemiz de 2014 yılından bu yana lisans veren ülkeler arasına katılmış durumda.
 
Diğer spor dallarındaki gibi E-Sporda da bireysel veya takımlar arsında karşılaşmalar, yarışmalar yapılıyor. Müsabakalar, E-sporcularla, takımlarla röportajlar, tartışma programları vb. Y ve Z nesilleri tarafından bilinen ve çılgın gibi kullanılan Twitch platformundan canlı yayınlanıyor. Tüm dünyada 400 milyon aktif izleyicisi olan E-Spor’un en önemli yayın kanalı haline gelen Twitch, 2007 yılında, internette hakkında doğru dürüst bilgi bulunamayan Justin Kan tarafından çocuk yaşta kurulmuş, sonra 2014’de 970 milyon dolara Amazon’a satılmış.
 
Twitch’in 2020 itibari ile aylık ortalama tekil canlı yayın izleyicisi 4 milyonlara yaklaşmış durumda. Dünyanın en önemli ve en çok gelir getiren platformları arasında. Bambaşka bir evren… Mutlaka göz atmanızı öneririm. Bu ay Cüneyt Özdemir’de kendi online programı olan Baba Haberler’i Twitch’de yayınlamaya başlayan ilk gazeteci oldu… Yeni nesil gençliğin nabzını elinde tutmak isteyenler ufak ufak oraya doğru yönlenmeye başlıyor. Haberiniz olsun.
 
 E-Sporun Geleceği?
 
Parlak, hem de çok! Nasıl şimdinin ileri ve orta yaşlıları cirit atmak, at koşturmak, fiziksel çaba gerektiren sporlar yapmayıp, yapanları TV’lerden, bilgisayarlardan izlemeyi geçmişlerse,
Dijital çağın online gençleri de dijital’de yarışmaya, oynamaya ve E-Spor oynamaya-izlemeye meraklılar. Bu çok doğal. Ne olmasını bekliyorduk ki?
 
Üstelik bilinenin aksine e-sporun çocukların gelişiminde ciddi anlamda yararları var.
Oyunlar yabancı dil öğrenmeye, farklı kültürlerle aksiyona ve yaşamaya, kapsayıcı-bütüncül bakış açısına, analitik ve hızlı düşünmeye, risk analizine, problem çözmeye, göz, kulak, vücut, düşünce koordinasyonuna müthiş yatkınlık kazandırıyor.
 
Bunun yanı sıra E-Spor yapan ya da izleyen gençler, geleceğin işleri de aslında oyun oynadıkları gibi dijital, online ortamlarda, farklı takımlarla yapılacak şekilde yükseldiği için, bir anlamda gelecekteki iş becerilerinin simülasyonunu yapıyorlar. Bir nevi staj süreçlerini tamamlıyorlar…
 
E-Spora dair tüm dünyanın en büyük ortak endişesi, fiziksel aktivite eksikliği. Kemik, kas, göz, eklem vb. yapısının zarar görme olasılığı. Hareketsizlikten kaynaklanabilecek hasatlıklar, sakatlıklar. Haklılık payı yok değil, ancak her spor dalının aşırısında vücut daima risk altında…
Bunda da denge tutturmak, disiplinli olmak gerekiyor.
 
Bu riski de ortadan kaldıran yeni dallar gelişiyor ki onlardan biri 2019’da Tekno Spor A.Ş. ile Türkiye’ye gelen Japon HADO. Tokyo merkezli dijital araştırma ve oyun tasarım merkezi The Superhuman Sports Society tarafından oyun ve teknoloji birleştirilerek tasarlanan artırılmış gerçeklik oyunu olan HADO’yu ben de oynama fırsatı buldum. Müthiş zevkli ve hem E-Spor hem de çok hareket etmeyi gerektiriyor. Zaten dünyada da hızla yükseliyor. Mutlaka deneyin, çalışanlarınıza, çocuklarınıza oynatın, turnuvalar düzenleyin. Üstelik spor ve eğitimin yanı sıra HADO, sağlık sektöründe de ‘Rehabilitasyon’ ve ‘Fizik tedavi’ başlıkları altında kullanılıyormuş, çok etkilendim.
 
Özetle E-Spor öncelikle çocuk ve gençler için ama aslında HADO gibi versiyonlar hepimiz için, çalışma hayatındaki insanlar için geleceğin eğitim ve sosyalleşme aracı. Üstelik sosyal mesafe kuralına da çok uygun… Mutlaka deneyin, denetin hissedin…

 
 Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.
 


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.