Elon Musk nasıl herkesten daha çabuk, çok ve iyi öğreniyor?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Elon Musk nasıl herkesten daha çabuk, çok ve iyi öğreniyor?



Elon Musk 1971 doğumlu. 21. Yüzyılın idol ve rol modellerinden. Attığı her adım, yaptığı her şey medyatik starlar kadar ses getiriyor. İnovasyon, buluş, gelecek, zeka, girişimcilik vb. dendiğinde akla ilk o geliyor. Daha kırklı yaşlarında olmasına rağmen şimdiden milyarlarca dolar değerinde dört şirket kurmuş. Girişimlerinin hepsi de geleneksel alanlara meydan okuyor, doğru bildiklerimizi bozuyor. Musk, geleceği değiştiren, yepyeni alanlar açan bozguncu bir dahi, bir buluşçu ve iş insanı…
 
Aslında Paypall’ın da kurucusu olan Musk, daha sonra elektrikli araçlar, özellikle yazılım, yenilenebilir enerji, ulaşım ve uzay alanlarına odaklanıyor. Son 10 yılda kurduğu Tesla, SolarCity, Spacex ve son olarak Neuralink (Video için buraya tıklayın) şu anda dahi dünyanın en değerli şirketleri arasında.
 
Elon Musk’ın hayat hikayesini buradan detaylıca okuyun derim. Esinlenmek lazım…
 
Şimdi herkes merak ediyor; “Daha çok genç olmasına rağmen nasıl bu kadar çok şey yapabildi, nasıl  herkesten daha çabuk, çok ve iyi öğreniyor?
 
Bakalım nasılmış?
 
- Bir kere kahramanca bir çalışma etiği varmış ve haftada 85 saat çalışıyormuş…
 
- Oluşmuş koşulları gelecek için bozmak üzere, bozguncu çalışan güçlü bakış açısı, vizyonu farmış. Ki bence işin başlangıcı bu. İleri seviyede fütürist bakan bir kafa yapısının olması.
 
- Kafasındakileri çok başarıyla anlatabiliyor. Aynı zamanda müthiş bir hikaye anlatıcısı. Samimi, içten, doğal, güler yüzlü. Bilgisiyle ezen değil, heveslendiren enerjisi.
 
Aslında, yukarıdakilerin hepsi başarılı insanlarda olduğunu artık bildiğimiz özellikler.
 
Peki Musk’ı daha da farklı kılan nedir diye daha derin bakıldığında eksik parçayı aşağıdaki faktör ile tamamlamak mümkün.
 
Elon Musk’ı farklı kılan, benim T-İnsan dediğim, bazı yerlerde ise “Expert Generalist – Uzman Herşeyciler” de denen bir profile sahip olması.
 
Uzman her şeyciler ya da benim kısa tanımımla T-İnsanlar pek çok alan üzerinde çalışıyor, o alanları derinlemesine anlamaya çalışıyor ve bu alanlar arasında bağlantı kurarak kendi uzmanlıklarına o alanların prensiplerini uygulayabiliyorlar.
 
 İşte burası çok çok kritik. T-İnsan kitabımda da anlatmaya çalıştığım şey tam da bu.
 
Her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyini bilmeye çalışmak”… Ve bunu sürekli yapmak. Yaparken Teknolojik, tasarımcı, tabiatçı düşünmek…

 

Kardeşi Kimble Musk’a göre (2016 Dünya FütüristLer Derneği Toplantısında onu da dinleme fırsatı bulmuştum) Musk’ın çabuk ve çok iyi öğrenmesinin en önemli sebeplerinden biri, 10-12 yaşından bu yana kodlama yapması neredeyse her gün farklı disiplinlerden ve alanlardan iki kitap okuması. Şaka değil, günde iki kitap. İki farklı konu. Ki bu ayda 60 kitap eder ki gerisini buradan hesaplayın ve hayal edin artık siz…
 
Musk’ın başarısının temellerinde belli ki küçük yaşlarından bu yana bilim kurgu, felsefe, din, tıp, programlama, mühendislerin, sanatçıların biyografileri-kariyerleri, girişimcilik, doğa, yapay zeka, sanal gerçeklik, teknoloji, fizik vb. Her konuda çok ama çok ilgili olması ve onları gerçekten anlamaya çalışması yatıyor...
 
Ve tabii bir de 10-12 yaşından itibaren kodlama bilmesi. Şu anda ya da uzun süredir kod yazdığını sanmıyorum. Ancak bu bilginin ona algoritmik düşünme ve tüm diğer alanları, kendi derinleşmek istediği konular için birleştirme ve sistematik işleyişe koyma becerisi kazandırdığı da muhakkak.
 
Kısacası Musk, pek çok şeyden anlayarak onları önce bozuyor, sonra temel prensipleri farklı biçimlerde yeniden bir araya getiriyor…  Örnekler;
 
- SpaceX’i oluşturmak için uzayı
- Tesla için otomotiv ve enerji kaynaklarını
- Hyperloop için trenleri
- Dikey kalkış iniş için havacılığı
- PayPal için teknolojiyi
- Yapay zeka için beyni öğreniyor, bozuyor, yeniden şekil veriyor.
  
Sonuç olarak olayda bir sihir yok. Sadece “çok çalışkan olmak ve doğru öğrenme süreci” var. Özetleyecek olursak;
 
Elon Musk neden böyle?
 
- Öğrenmek için normal bir insandan 60 kat daha fazla zaman harcıyor
- Sürekli olarak farklı disiplinleri okuyor
- Öğrendiklerini daima başka nasıl olabilir, bunun altında aslında ne var diye deşiyor, bozuyor ve onlardan başka ne yapılabilir diye düşünüyor.
- Kodlama bildiği için algoritmik akışa oturtabiliyor.

 
Olay bundan ibaret...
 
Geleceğe daha derin dalmak ve kendiniz, çoluğunuz-çocuğunuz, yakınlarınız, hepimiz için daha iyi bir gelecek yaratmak için olaya hemen T-İnsan okuyarak, okuduysanız, tekrar tekrar göz atarak başlayın derim… Ve de bu tutumunuzu hiç durmadan sürdürün diye eklerimJ
 
#GelecekGüzelGelecek T-İnsanlarla

Yararlandığım kaynak

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.