Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi
 

Görsel Linki
 
2021'in sonlarında Elon Musk, insanlığın devamı için gereken doğum oranının tüm dünyada düşmekte olduğuna dikkat çekerek “Bu durum insanlığın sonunu getirir!” uyarısı yapmış, "Nüfusun düşüşü konusunda çok daha fazla endişelenmeliyiz! Dünya için yeterli insan yoksa, tabii ki Mars için de yeterli insan olmaz!” diyerek endişesini dile getirip, deyim yerinde ise panik butonuna basmıştı.
 
Musk’ın bu endişesi boşuna değil. Çünkü neredeyse bir asırdır, doğurganlık oranları küresel olarak azalıyor. Bilim insanları artık açık açık "dünya çapında bir kısırlık krizinden" söz ediyor. Bir kısım bilim insanı da buna çözüm olarak “yapay rahim” geliştirmekten söz ediyor. Hatta bahsetmenin ötesine geçip ilk tasarımlarını dahi tanıtıyor.
 
2017'de bilim adamları yapay rahim işlevi gören bir "BioBag" yaptılar ve onu yavru kuzu yetiştirmek için kullandılar. Şimdi ise bir adım daha ileri gidildi. Aynı şeyin insanlar için nasıl yapılabileceğini gösteren yeni bir konsept açıklandı. Tüm dünyada viral dolaşıma giren, burada da izlediğiniz görüntülerde, özellikle bilimsel yeniliklerle ilgili infografikleri ve videoları ile tanınan Yemenli moleküler biyoteknolog, bilim iletişimcisi, yönetmen ve yapımcı Hashem Al-Ghaili’in , EctoLife adını verdiği “Yapay Bir Rahim Tesisi” konseptini izlemektesiniz.

Kısırlığa en kesin çözüm:
 
Science and Stuff ile yapılan özel bir röportajda Al-Ghaili, EctoLife konseptinin bir gün geleneksel doğumun yerini alabileceğini söylüyor. Bunu yaparak, toplumun "evlat edinme kurumundan yanıt beklemekten bıkmış" ve "gebelik komplikasyonları konusunda endişeli" ebeveynlerin ihtiyaçlarını nihayet karşılayabileceğini belirtiyor. Ama en önemlisi, EctoLife'ın kısırlık krizine en kesin çözüm olabileceğine dikkat çekiyor.

 
Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde, üreme çağındaki çiftlerin %15'inin kısırlık problemi olduğunu belirtiyor.
 
Çeşitli araştırmalardan alınan bilgilere göre göre geçtiğimiz 70 yılda tüm dünyada doğurganlık oranlarının %50 oranında azaldığı görülüyor. Bu düşüşün nedenlerinden bazıları; kadınların eğitim, istihdam oranındaki artış, çocuk yetiştirmenin artan maliyeti ve güçlüğü, erkeklerdeki sperm sayısındaki düşüş gibi nedenler başı çekiyor. Özellikle Japonya, İspanya, Portekiz, Tayland ve Güney Kore’nin en üst sıralarda olduğu doğurganlık listesinde 23 ülke daha büyük risk altında.
 
ABD'den bazı rakamlar:
 
- 8 Amerikalı çiftten 1'i doğurganlıkla ilgili sorunlar yaşıyor.
- Tüm çiftlerin %12-15'i bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyor.
- Tüm çiftlerin %10'u iki yıl korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamıyor.
- Amerikalıların %33'ü kısırlık tedavisi görüyor veya böyle birini tanıyor.
 
Al-Ghaili'ye göre, EctoLife'ın suni rahim konsepti, gebe kalmakta zorlanan birçok kişini hayatını değiştireceği gibi kanser veya diğer komplikasyonlar nedeniyle rahmi ameliyatla alınmış kadınlara, düşük sperm sayısından nedeniyle üretkenliğini kaybetmiş erkeklere veya düşük gibi sorunlara çare olma potansiyeli taşıyor.
 

Görsel linki
 
Sentetik rahimler, kulağa bilim kurgu gibi ve ürkütücü gelse de üreme teknolojisindeki çalışmalar yeni değil.

İnsanlık bu konuda uzun bir süredir çalışıyor. Örneğin 25 Temmuz 1978'de İngiltere'nin Manchester kentinde Louise Brown adında bir kız çocuğu dünyanın ilk tüp bebeği olarak dünyaya gelmişti. Tüm dünya bugün artık çok yaygınlaşan ve normalleşen tüp bebek teknolojisine o zaman “Aman tanrım mucize!” ya da “Tanrının işine karışılıyor, insanlığın sonu hiç iyi değil” diye büyük tepki vermişti. Bu arada dünyanın ilk tüp bebeği Loise halen hayatta ve 44 yaşında. O da kendi çocuğunu tüp bebek teknolojisiyle yaptı ve bir erkek çocuk doğurdu. Burada fotoğrafları var, bakabilirsiniz. Bugün, yılda yaklaşık 8 milyondan fazla kadın tüp bebek yoluyla hamile kalıp doğum yapabiliyor.
 
EctoLife, dünyanın ilk Yapay Rahim teknolojisi
 

Görsel  linki
 
Bir tür yapay rahim (artificial womb). Annenin karnında bebeklerin büyümesini ve gelişmesini sağlayan doğal ortamın yapay olarak üretilmesi prensibine dayanıyor.

Döllenmiş yumurtaların, anne karnındakine benzer sıvıyla doldurulmuş bir tank içerisinde, biyolojik olarak sağlıklı bir ortamda, özel olarak tasarlanmış bir filtre yardımıyla gelişmesini sağlamak için tasarlanıyorlar.
 
Yapay rahim, anne karnında büyüyemeyen ya da erken doğmak zorunda kalan bebekler için hayat kurtarıcı çözümler. Kuşkusuz teknolojinin etik ve toplumsal boyutları çokça tartışmaya gebe ancak gelişmesi de kaçınılmaz görünüyor.
 
Bilim ve teknolojinin, aralarda sorunlar yaşansa da daima olumlu gelişmelere yol açacağına inanıyor, bu gelişmeleri sevinçle izliyorum.  Kaynak


onedio.com için yazdım , yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz
 

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.