Yakın gelecek için fütürist tembihler…
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Yakın gelecek için fütürist tembihler…



“Dataizm - Dataconomy – Datakonomi – Verikonomi – Veri Ekonomisi”

Dijital Medeniyetlere dönüşmekte olduğumuz “Dataconomy – Datakonomi – Verikonomi – Veri Ekonomisi” çağındayız demekten dilimde tüy değil ama neredeyse dijit bitti. 2019 ve 2020 bunun iyice hissedildiği ve en “ama, fakat, lakinciler” tarafından dahi kabullenildiği yıllar olacak.
 
O halde “Gelecek planlarımızda nerelere odaklanalım, nelere öncelik verelim?” diyenlere “hızlı başvuru kılavuzu, quick reference manual” değerindeki listemi hazırladım, aşağıda.

Yararlanmanızı ve kişisel, kurumsal, toplumsal yatırım, tercih ve kararlarınızda, kaynak tahsisinde ciddiye almanızı, gereklerini hiç zaman kaybetmeden, hızla yapmanızı dilerim;

 

1. Yeniçağın isterlerine uygun niteliklerdeinsan hiç tereddüt etmeden birinci sıraya alacağım en önemli faktör olacak. Çünkü bundan sonra sıralayacaklarımı mümkün kılacak olan insandır. Ön koşul olma ayrıcalığını koruyan, hayati ve hala ve aklımızın ermediği bir süreye kadar vazgeçilmez kalacak varlık “insan” olacak. Ancak tekrar altını çizeyim “uygun niteliklerde olan insan”. Ya da kendini uygunlaştırmayı, dönüştürmeyi, bir anlamda “T-İnsanlaşabilmeyi kotaranlardan bahsediyoruz. Güncel, sürekli versiyon yükselten, fütürist, teknoloji zekası (TQ), öğrenme zekası (LQ) duygusal zekası (EQ), çalışkanlığı ve disiplinli alışkanlıkları ile “Future Fit” profilleri kast ediyorum.

2. Dijital Medeniyetlerin petrolü (enerjisi); veri – data”  diyeli ve bunu anlayalı epey oldu. Ancak “kontrolsüz güç, güç değildir / uncontrolled power is not power” betimlemesini anlayalı da baya zaman geçti.

Aşağıdaki “Verikonomi’de başarı formülünü” uygulamak için ne gerekiyorsa yapın ya da masadan kalkmaya hazırlanın.


- Veri => Güç,

- Ayıklanmış, temizlenmiş ve analiz edilmiş veri => Akıllı, işe yarayan güç,

Analiz edilmiş veriyi vizyon ve strateji ile ve hedefler için kullanmak => Başaran güç. Kazanç, zafer, sürdürülebilir büyüme, daha iyi bir gelecek vb. ye ulaştıran güçte veri yeni geleceğin olmazsa olmaz koşulu.

3. Dijital transformasyon ve mobilizasyonla ilk etapta Robotik Süreç Otomasyonu - Robotic Process Automation – RPA’e geçeceksiniz, geçmelisiniz. Pek çok kişinin bu tanımlamayı dahi yeni duyduğundan eminim. Hemen ne olduğunu öğrenip, doğru partnerlar bulun ve birkaç tane “roboworker – roboçalışan” istihdamı ile işe koyulun.

Yukarıdaki etapla birlikte “Yapay Zeka – Artificial Intelligenceve ileri seviyede robotlaşma” sürecine girmiş olmalısınız. Ve hatırlatırım, daha bunlar başlangıç aşamaları.

4. Ar-Ge, Inovasyon, Üretim, İK, Eğitim, Pazarlama, Satış vb. alanlarında hızlaVirtual, Augmented, Mixed, Extended Reality - Sanal, Artırılmış, Karma, Genişletilmiş Gerçeklik (VR, AR, MR, XR) ve kullanımına geçişe başlayın ve geliştirerek sürdürün. Bu konuda da acilen yıllarca çalışmak zorunda kalacağınız doğru partnerları seçin.   

5. Bunca data ile onca işi ancak Bulut Bilişimi ile yapabilirsiniz. Yine bu alanda da en doğru paydaşı saptayarak, tüm “veri oluşturma toplama, saklama, erişilebilirlik, paylaşma, koruma, yedekleme, kurtarma vb.” süreçlerinizin tasarım ve mimarisini gözden geçirin, yeniden yapılandırın.  

6. Siber güvenlikçiler diyor kiüç tür kişi ve firma var artık; a-Hacklenenler, b-Henüz hacklenmeyenler, c-Farkında olmayanlar.  Uzun lafın kısası; önceki dönemlerde bir kıvılcım bir firmayı mahvedebiliyordu, şimdi bir dijit, hacklenmek aynı işi saniyelerde yapabiliyor. O yüzden siber atak alan ve veriye erişimi kesilen, bozulan, hasar gören firmaların mutlaka dakikalar içinde eski hallerine dönmelerini sağlayacak “akıllı veri yönetimini ve kesintisiz erişilebilirlik sigortalarını” oluşturmaları gerekiyor. Bu konuda da çok sağlam bir partneriniz olmalı. Hemen belirleyin.  

7. Blockchain, kripto para için pilot projeleriniz bu yıllarda başlamamışsa ve hatta bazı alanlarda kullanıma geçmemişse rekabete dayanma ihtimalinizi kaybetmekte olduğunuzu kabullenmelisiniz.

Daha neler var, neler!.. En öncelikli olanları yazdım. Müthiş tehditler ama onlardan daha fazla da fırsatlar var. Bu çağa  "Dataizm" ve “Age of Possibilities – Olasılıklar Çağı” demeyi seviyorum.

#GelecekGüzelGelecek

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.