Veri Saklamanın (Data Storage) Geleceği
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Veri Saklamanın (Data Storage) Geleceği

Image result for data storage future

Uzmanlar, 2018'deki dünya veri depolama merkezi kapasitesinin 1.450 Exabyte'da (1.45 Zettabyte, 2.9 trilyon CD kapasitesi) olduğunu ve 2021'de 2.300 Exabyte'a (2.3 Zettabyte, 4.6 trilyon CD kapasitesi) ulaşmasının beklendiğini tahmin ediyorlar.


Bunların neye, hangi büyüklüğe denk geldiğini sade vatandaşlar olarak anlamlandırmak bizim için epey zor olduğu için CD gibi, bildiğimiz bir saklama ortamı ile ölçeklendirmeye çalıştım. Buna rağmen olayı toparlamak, akla sığdırmak pek kolay olmuyor. Ortalama veya yaklaşık olarak;
 

Bir Zettabyte; 1.000 Exabyte, (ZB) ya da 2 trilyon CD kapasitesine 

Bir Exabyte; 1 milyar Gigabyte (GB) ya da 2 milyar CD kapasitesine 

Bir Petabyte; 1.000 Terabyte’a (PB) ya da 2 milyon CD kapasitesine

Bir Terabyte; bir trilyon Byte yada 1000 Gigabyte'a (TB) ya da 2 bin CD kapasitesine

Bir Gigabyte; 1.000 Megabyte'a ya da 2 CD kapasitesine (GB)

Bir Megabyte; 1.000 Kilobyte'a (MB)


Bir Kilobyte; 1.000 Byte’a denk düşer diyorlar. (Yukarıdaki 1.000’ler 1.024 olacak aslında, hesabı, anlaması kolay olsun diye yuvarlayarak yazdım.) 
 

Kısacası, her birimiz, elimizdeki cihazlarda, laptoplarımızda, buluttaki alanlarımızda eskinin koskoca bilgi işlem merkezlerindeki kadar; hatta daha da fazla veri taşıyor, saklıyor, paylaşıyoruz. Hem de hiç durmadan… Dijital bağlantı şekillerinin hız ve çeşitleri arttıkça veri trafiğindeki exponansiyel artış daha da hızlanıyor… 
 

Özetle veri trafiği, veri saklama ihtiyacı için klasik yöntem ve ortamlar ile bulut operasyonları, yetersiz ve güvensiz kalmaya başladı. 
 

Bundan dolayı bir taraftan eksponansiyel artan veri saklama ihtiyacı konusundaki en yaygın çözüm - aynı zamanda da eskimekte - olan bulut teknolojisine destek verebilecek, onu güçlendirecek “NoOps IT Merkezleri” gelişiyor. Ki bunlar her türlü veri saklama sürecini otomatize eden, hiper akıllı alt yapılar. Ufak onarımlar, yedekleme, veri tabanı güncelleme ve yönetimi vb. gibi işleri operasyonel ekiplere gerek kalmaksızın yapıyorlar. 
 

Bir taraftan da “tehdit modellemesi, risk değerlendirmesi, güvenlik işlerinin otomasyonu” gibi konuların çözümü için DevSecOps ve yeni siber kurallar oluşuyor. Veri söz konusu olduğunda, her katman ve alandaki riskler arttığı için siber güvenlik gereksinimi yükseliyor. Gelecekte olabilecek tehlikeleri sezen organizasyonlara dönüşmek, bu kültürü ve alt yapıyı geliştirecek güvenlik, mahremiyet kural ve ortamlarını oluşturmak, kullanmak hayati önem kazanıyor. 
 

Kısacası “veri depolama” konusu büyük gelişmelere gebe… Aşağıda yakın gelecek için en çok öne çıkan iki çözümden kısaca bahsederek, konuyu toparlayayım; 
 

1- Merkezi olmayan “Dağıtık Veri Depolama”
 

Blockchain teknolojisinde olduğu gibi verilerin bölünmüş, şifrelenmiş ve farklı düğümlere dağıtıldığı, özel şifreleme anahtarı ile erişilebilen Blockchain tarafından desteklenen depolama yöntemi. Dağıtık veri depolama ile daha fazla güvenlik ve gizlilik sağlanması hedefleniyor. Merkezi olmayan bir ağda dosyaların parçalanıp birçok düğüme dağılması sayesinde özel anahtar olmaksızın ilgili dosyaya erişim önleniyor. 
 

2- DNA’ya Veri Depolama
 

Bilim insanları son yıllarda geleceğin veri depolama çözümü olarak dijital bilgiyi DNA’ya kaydetmeye odaklandılar. MIT Technology Review dergisinde yayınlanan bir yazıda “Evrendeki fizik kurallarına uygun, bilinen en yoğun veri depolama mekanizması olarak kabul edilen DNA’ya bilgi saklama teknolojisi şu anda mümkün olsaydı, çekilmiş tüm sinema filmleri bir küp şeker büyüklüğüne depolanabilirdi” denilmiş… 
 

Veri saklama ve güvenliği, belki de geleceğin en büyük sorun ve çözüm alanı. Dikkat!
 

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.