Ümit’ten ve ümitten öğrenecek çok şey var!...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Ümit’ten ve ümitten öğrenecek çok şey var!...



Zaman zaman herkes okusa, içinden kendine daha iyi bir gelecek için fikirler, dersler, esinlenmeler çıkarsa diye düşündüğüm öykülere, kısa biyografilere yer veriyorum.
 
Çünkü öyle dedirten, düşündüren “değerli” insanlarla yolum kesişiyor. Hatta onların bazıları ile bir türlü kopamıyor, beraberce, birbirimizi izleye izleye geleceğe doğru yol alıyoruz.
 
Bu arada yukarıya yazar yazmaz kendi kendime “değerli” de ne yaa?” dedim… Rahatsız oldum bu ayrıştırmadan… Değersiz insan mı var? Dil, beyin alışmış işte. Akıl şartlanmış kategorize etmeye. Çağ hastalığı mıdır nedir, bilemedik ki? Anladınız ne demek istediğimi değil mi? Sadece, bazıları dikkatimi/zi daha çok çekiyor, daha çok etkiliyor. O kadar! Aslında yok birbirimizden farkımız! Herkes bir derya, değer…
 
İşte onlardan biri bu yazıda sizlerle tanışacak. Zaten tanıyanlar belki bilmedikleri yönlerini, deneyimlerini fark edecek. “Vay canına, sıkı işler yapmış, helal olsun!” diyecek. Eminim…
 
Hadi başlayalım… Sevgili Ümit Ünker’in hayatına, yaptıklarına dalalım:)
 
Ümit’le 2006'da Akmerkez'de kendi icadım ''Gelecek Planlaması'' ilk tablet seminerlerimden birinde tanışmıştık.  Grubun hiperaktifi ve atılganı olarak hemen sivrilmişti. Hem benim hem diğer katılımcıların dikkatini fazlası ile çekmişti. Güler yüzlü, yakışıklı, cin gibi, büyük hayalleri olan ve bunları çok da güzel ifade eden sıra dışı bir profildi. Seminer sonrasında, ilerleyen yıllarda iletişimi hiç koparmadı. Daima ne yaptığını, nelerle uğraştığını hep anlattı, danıştı. Bazen dinledi, bazen dinlemedi ama çoğunlukla çok etkili adımlar attı.

Yıllar geçti ve bakın ortaya nasıl bir yaşam, kariyer hikayesi çıktı?..
 
Çocukluk, gençlik…



Küçükken de oldukça hareketli, ele avuca sığmaz bir çocuk olduğundan anne babası onu “okumazsa eli tornavida tutsun” diye meslek lisesine göndermiş. O ise “bu iş bana göre değil” deyip, tiyatrocu olmaya karar vermiş.
 
Kendi hayallerini gerçekleştiremeseler de benim hayallerimi gerçekleştirmem için daima destek veren bir ailem olmasını" en büyük şanslarımdan biri olarak görürüm diyen Ümit, aile desteğine ve tiyatronun kendisi için uygun meslek olduğunu anlamasına rağmen, sonunda bu iş için yanlış ülkede, yanlış zamanda olduğuna kanaat getirmiş. Kariyerini yetkinliklerinin yüksek olduğu başka alanlarda geliştirmeye yönlenmiş.
 
Gelecek Planlaması ile tanışıyor…
 
İşte tam bu noktada “hayatımın dönüm noktası M-GEN Gelecek Planlama Merkezi ve Ufuk Tarhan’la, Gelecek Planlaması diye bir kavramla ve metotla tanışmak olmuştur” dediği zamanlarda tanışmıştık Ümit’le. Yöntemi çok dikkatle, büyük ilgiyle sorgulamış, önerilere karışık kafasını, odaklanma zorluğunu aşabilecek bir araç olarak sımsıkı sarılmıştı.
 
2006’da katıldığı o seminerde dağıttığımız “Gelecek Planlama Çalışma Kitabını büyük bir ciddiyetle doldurmuş, planlamasını son derece detaylı yapmıştı.
 
Şimdi diyor ki ve ben de görüyorum ki o zaman Gelecek Planlama Çalışma Kitabına yazdığı her şeyi gerçekleştirmiş ve koyduğu sürelerde hedeflerini tutturabilmiş durumda…
 

Nasıl, neler yaptı?
 
Çoğumuz gibi, zengin, varlıklı bir ailesi yoktu.  Yine pek çoğumuz gibi hiç de mükemmel ve huzur dolu bir gençlik geçiremedi.  

O sadece ''kahretsin'' demek yerine ''nasıl daha iyisine ulaşabilirim?'' in peşinden koştu. Hiç yılmadan daha iyisinin olması için çalıştı. Düşse de canı yansa da kalktı. Üstelik yüzünden o tatlı gülümsemesini hiç eksik etmeden. Başarısızlıklarını ve küçük de olsa her başarısını onu bir sonraki adıma taşıyan en büyük motivasyon aracı olarak değerlendirdi…
 
Ve o bundan tam 5-6 yıl önce sadece hayallerini somutlaştırarak, plana döktüğü, zaman zaman çok ama çok zorlansa da asla yılmayıp, ufak revizyonlarla adım adım hedeflerini gerçekleştirmeye kitlendiği için bugün geleceğini ilmek ilmek örmüş bir başarı hikayesinin başrol oyuncusu oldu…
 
Şimdilerde Ümit çok mutlu olduğu bir hayata sahip. Dünyalar güzeli bir eşi, her şeyim dediği oğlu, annesi, babası, kardeşi, ona yol arkadaşlığı, can yoldaşlığı yapan kitapları ve seminerleri ile başka insanlara ışık saçıyor. Deneyimlerini, çıkarımlarını paylaşıyor…
 
Şöyle bir bakalım bu süreçte neler sığdırmış hayatına?
 
En büyük Telekom, GSM şirketlerinde Türkiye Saha Satış Genel Yönetmeni, Zincir Mağazalar Türkiye Saha Satış Müdürü ve Kurumsal Saha Satış Yönetimi pozisyonlarında çalıştı, ödüller aldı ve  satış teknikleri alanında derin deneyimler kazandı. B2C & B2B alanlarını o yıllarda öğrendi.
 
Satış, satış yönetimi, alternatif satış kanallarının oluşturulması ve ekip yönetimi üzerine birçok projeye imza attı.
 
Sonradan kapatsa da en büyük derslerimden biriydi dediği, girişimci olarak tescilli ilk markası ”Black & White Accessories” ile takı dünyasında zincir mağazalar oluşturdu.

Elindeki malzemeye göre kişiselleştirilebilir ve yapay zekaya sahip tarif arama sistemi olan, sosyal yemek platformu Yemek Guru‘yu kurdu. Türkiye’de bir ilk ve tek olan bu girişim, Turkcell İş ortağı olarak  1.8 Milyondan fazla üyesi bulunan ve 1.5 Milyondan fazla tarif sorgulaması yapılan Turkcell Yemek Guru SMS servisine dönüştü.


 
 4 Adımda Satış, Başarılı Satışın Sırları ve Dönme Dolap kitaplarını yazdı.

TEDİ Eğitim ve Danışmanlık şirketini kurdu. Eğitim, Danışmanlık ve Organizasyon Hizmetleri alanında kurumsal firmalara koç’luk , danışmanlık yaptı, satış eğitimleri verdi.
 
Son olarak SATMEP Eğitim ve Danışmanlık A.Ş. şirketini kurdu. Halen bu şirkette Yönetim Kurulu Başkanı - Kurucu Ortak olarak çalışmalarına devam ediyor.

Bu güne kadar 20.000 den fazla kişiye seminer veren Ümit Ünker Doğa Koleji tarafından verilen ''Girişimcilik ve İş Dünyası'' alanında ''Yılın En İyi Eğitmeni'' ödülünü aldı.

3900 'den fazla üyesi olan Satış – Sales Networking grubunu kurdu.
 
Uzman TV ‘de ”İyi bir Satışcı olma Rehberi ve Satış Ekibi Yönetimi” isimli Satış Eğitim Programında 16 ayrı video ile eğitimler verdi. Burada verdiği eğitimler 63.000 ‘ den fazla, Cevap TV, Youtube'da bulunan resmi kanalı Ümit ÜNKER TV 'deki eğitim videoları ise 200.000 den fazla kişi tarafından izlendi.

Satış Stratejileri alanında ”Google Authorship” yazarı. www.umitunker.com blog'unda yayınladığı 220'den fazla makalesi ile Hürriyet Yazar Kafe yazarı.



Tüm bunların arasına TV8’de ”Oyun” isimli Oyunculuk programında 3. Haftanın Oyunculuk 1. cisi olmayı da sıkıştıran Ümit, aslında tiyatroyu hiç bırakmadı. 15 yıl Tiyatro ile yakından ilgilenmeye devam etti.

Oyunculuk, sahne tasarımcılığı ve yönetmenlik denemelerinde bulundu. Çeşitli kurumların düzenlediği tiyatro yarışmalarında ”en iyi yönetmen, en iyi aktör ve en iyi dekor” ödülleri kazandı. 2001 yılından bu yana toplam 118 oyun, 93 dekor tasarımı ve 88 sahne dekor uygulaması yaptı. Klasik gitar çalan Ümit’in çok iddialı olmadığı bir kaç bestesi de var…  
 
Halen Yeni Yüzyıl Üniversitesinde ''İletişim Yönetimi'' Tezli Yüksek Lisansı yapıyor.
Özyeğin Üniversitesi ''Girişimcilik'' Yüksek Lisans programına özel öğrenci olarak katılıyor.  

Sık sık Facebook’dan, özelden bana aşağıdaki gibi mesajlar yolluyor;

  

Hocam …………… ile ………….. kontrat yaptım. Mutlu olursunuz diye bildiriyorum. Odaklanmamda, gelişmemde, yön bulmamda emeğiniz çok. Bilin, takip edin istiyorum…
 
Ve ben hakikaten çok mutlu oluyorum. Adım adım kendini nasıl geliştirdiğine, ne çok çalıştığına ve neler yaptığına, geleceğini nasıl oluşturduğuna şahit olarak müthiş seviniyorum. Herkese onu örnek gösterip, “bakın bakın; planlarsanız, çok çabalarsanız siz de yapabilirsiniz, yapın lütfen!” demek istiyorum.
 
Peki başarısızlıklar? Düşmeler, kalkmalar?
 
Onlar da var tabii… Olmaz mı? Örneğin ''Black & White Accessories'' zincir mağazalarını açtıktan sonra yaşadığı Franchise sorunu nedeniyle epeyce para kaybetti. Bir şirket batırdı ve şirket nasıl batmaz, batmaması için neler yapılmalı/yapılmamalı ‘yı iyice öğrendi!
 
İşten ayrılmalar, iş kurmalar, iş kapatmalar, işsiz kalmalar, çaresizlik hissetmeler, vb. hepsinin tadına bakmak zorunda kaldı.

Pek çok şey öğrendi, dersler çıkardı. Ve yılmadı! Hep ileriye doğru yürüdü. Planladı, planlarını uyguladı. Gereğinde revize etti ama yoldan şaşmadı. Mazeretlerin ardına saklanmadı. İyi, nazik, saygılı, duyarlı insan olmaya özen gösterdi. Anlam arayışlarını giderek derinleştirdi…
 
Ona sordum, dedim ki “ikinci sen’i yaratırken öğrendiklerinden tavsiyelerin, çıkarımların nedir Ümit’ciğim?

  1. Çok okuyacaksın 
  2. Araştıracaksın
  3. Sorgulayacaksın
  4. Öğrenmek için, öğrendiklerini karşılıksız başkaları ile paylaşacaksın.
  5. Bir çizgin olacak bu hayatta
  6. 3D kuralını unutmayacaksın. Disiplin Disiplin Disiplin.
  7. Çevreni seni mutlu edecek, sana değer katacak kişilerden oluşturacaksın.
  8. Bahane üretmek yerine, çözüm üreteceksin. 
  9. Gün herkes için 24 saat, sana da, bana da. O halde zamanını yöneteceksin. 
  10. Hayata karşı bir duruşun olacak ve prensiplerinden vazgeçmeyeceksin.

 
Ümit’e tüm sosyal platformlardan ulaşabilirsiniz, ayrıca direkt iletişim kurmak isteyenler  umit@umitunker.com mail adresinden iletişime geçebilirler…
 
İyi ki varsın Ümit ve ümit!
 
Eminim bu yazıda samimiyetle bizimle paylaştıkların pek çok gencin, insanın yoluna ışık tutacak. "Bak o da neler geçirmiş, ama sonunda olmuş işte! Ben de yapabilirim" dedirtecek ve ya ayağa kaldıracak ya da yorulmuş ruhuna, bedenine nefes, can, güç olacak.
 
Ümit’ten ve ümitten öğrenecek, esinlenecek çok şey var…

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.