Şimdi insanlık düşünsün!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Şimdi insanlık düşünsün!..


 
Son aylarda, hatta haftalarda sosyal medyadan paylaşılan ve benim de gecemi gündüzüme katıp, herkes çabucak anlasın, bir de tercüme ile uğraşmasın diye Türkçe alt yazı ekleyip, yorum, detay katıp aktardığım içeriklere bakınca…
 
- Vay canına… Çok hızlandı yahu her şey!.. Zıvanadan çıkmak üzere… Ya biri dünyaya dur desin ya da hepimiz vites yükseltmek zorundayız, hatta türbo programa geçmeliyiz hissine kapılmaktan kendimi alamıyorum…
 
Böyle hissetmeme neden olan ve peş peşe, hiç durmaksızın önümüze düşen haberler, gelişmelerden sadece bir kaçı;
 

1- Dünyanın artık bir robot vatandaşı var.

Şimdiye kadar teknoloji meraklılarının bildiği, takip ettiği insansı robot Sophia, artık bir Suudi Arabistan’lı ve çok meşhur. Şimdi onu tüm dünya tanıyor. Sanıyorum ana haber bültenlerine girmediği ülke, kanal kalmadı.
 
Sophia, 24-25-26 Ekim 2017’de Başkent Riyad’da yapılan “Future Investment Institute” konferansında aralara espriler de karıştırdığı bir konuşma yaptı, gazetecilere röportajlar verdi ve Sudi Arabistan’a bu ayrıcalıktan dolayı teşekkür etti.
 
Bu ne demek? Robot vatandaş olmanın yükümlülük ve hakları neler? O da örtünecek mi? Sophia’nın üreticisi Hanson Robotics artık başka Sophia/lar üretmeyecek mi? Üretirse o ürettikleri  Arabistanlı Sophia’nın nesi olacaklar? Miras, medeni, etik, aile vb. kuralları, kanunları açısından konular, sorunlar nasıl çözülecek?  Replike Sophia’lar nereli olacak? Ya da onlar vatandaş falan değil de şirketlerin, hatta ailelerin malı mı olacaklar?
 
Bu insansı robotlara su, ekmek verilemeyeceğine göre bakımlarını, gelişmelerini, güncellemelerini vb. kim, nasıl yapacak? Onlar neyi, kimleri; kimler onları yönetecek?
 
Sorular, sorunlar, yepyeni hiç aklımıza gelmeyen bir yığın yanıtsız sorgulamalar… Ve beynimde çınlayan “daha durun, oyun başlamadı bile!” diyen geleceğin sesi…


2- Sophia’dan yaklaşık bir hafta sonra, bu sefer Japonya’dan bir haber geldi.

Onlar da 7 yaşında erkek çocuk görünümündeki, vücudu olmayan, yalnızca yapay zeka bir chatbot olan Shibuya Mirai’iye vatandaşlık verdiklerini ilan ettiler.
 
Shibuya yerel hizmetler (belediye herhalde) konusunda halkla sohbet edecek, sorularına yanıt verecek, insanları gözlemleyecek, fotoğraflarını çekecekmiş. Bizim belediyelerin “Beyaz Masa” uygulamalarının epey ileri seviyesi olsa gerek diye düşünüyorum. Ya siz?


3- Sonra Çinliler’den üst üste haberler patladı, patlıyor. İşte onlardan bir kaçı;
 
- 2020’den itibaren Çin, nüfusu 1 milyar 300 bin kişiyi aşan halkının haklarını, Sosyal Skor sistemi ile belirleyeceğini açıkladı. Skorlamada kişilerin ticari ahlakları, insani ilişkileri, çevre ile iletişimi, sosyal medya hareketleri, alışverişleri, tercihleri, faaliyetleri, eğitimleri, olumlu, olumsuz tüm özellikleri, kriminal geçmişleri vb. her şey değerlendirilecek.
 
Bu değerlendirmelerde puanı düşük olanların internet hızları yavaşlatılacak, bazı sitelere, kulüp, ortam vb. ye girmeleri, farklı alanlardaki hakları sınırlanacak ya da örneğin seyahat etmeleri vb. yasaklanacak. Hoş geldin Black Mirror!


- Çin bu kadar geniş bir kontrolü ise halen aktif olan “Skynet” (Gerçek Zamanlı Casus) projesi sayesinde yapacak. Şu anda 20 milyon kamera ile Çin’deki tüm sokak, her köşe izleniyor. Her kişi, yer, araç takip ediliyor, kaydediliyor. Şimdilik amaç suçluları yakalamak ve caydırıcılık olarak açıklansa da Skynet’in 2020 sosyal skor sistemine epey data sağlayacağı apaçık ortada. 
 
4- İnsanlar işlerimizi robotlar kapacak diye korka dursun, Amazon’un ve Alibaba’nın akıllara zarar büyüklükteki ve karmaşıklıktaki devasa depolarında, son derece karmaşık sevkiyat, lojistik hatlarında görev yapan robotların videoları, paylaşılan rakamlar, karşılaştırmalar dudak uçuklatır halde.

 
Daha şimdiden işlerin %70’ini üstlenen, verimliliği %300 arttıran, 500 Kg’a kadar yük taşıyabilen ve sayıları da o anormal büyüklükteki yerlerde sadece 50- 60 olan robot’un çalıştığı iş ortamlarına alışmaya başladık bile. Giderek ucuzluyor, akıllanıyorlar. Üstelik yatırımcıları, yöneticileri canından bezdiren insansı kaprisleri, dertleri yok. Garipler, bataryaları zayıfladığında bile kendilerini şarj istasyonuna kendileri götürüyorlar.
 
Daha neler neler! Haberler, gelişmeler dipsiz, sonsuz… Paylaşmaya can dayanmaz.

Ve tüm gelişmeler adeta “şimdi insanlık düşünsün!” der gibi beynimize beynimize akıyor!
 

Eh düşünelim o zaman… Hazır 2018’e adım atmak üzere iken… 

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;


 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.