Siber Güvenlik, Hiper Risk!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk



Zaman zaman sizlere strateji ve yatırımlarınıza yön verirken dikkate almanız için teknolojik ve dijital alanlardaki trend sıralamalarını veriyorum.  Aşağıda yenilenmiş, son halini, BBC tarafından yayınlanan
ilk 10’u paylaşıyorum;

 

1-   Siber suçlar ve sibergüvenlik konusu öncelik ve önem kazanıyor.
2-   IoT - Şeylerin İnterneti ve Hiper Bağlantılı (Hyper-Connected)  teknolojiler dünyayı değiştiriyor.
3-   Sezgisel değil gerçek zamanlı veri analizlerinin iş kararlarına etkisi artıyor.
4-   Yeni bilgi koruma kanunları firmaları alt yapı ve süreçlerini değiştirmeye zorluyor.
5-   Yapay zeka ve robotlar tekrarlayan işleri devralıyor.
6-   Akıllı telefonlar hemen hemen her şey için birincil araç haline geliyor.
7-   Sanal ve artırılmış gerçeklik  (virtual and augmented reality ) teknolojilerinin iş uygulamaları ile entegrasyonu ve adaptasyonu hızla yayılıyor.
8-   Kişiselleştirilmiş ve konum tabanlı (location based) mağaza içi uygulamalar süratle gelişiyor.
9-   Teslimat ve diğer kamu görevlerini gerçekleştirmek üzere Drone kullanım izinleri, düzenleyici kanunlar çıkmaya başlıyor.
10- Etkisi ve hızı giderek artan Start-Up’lardan kaynaklanan rekabet baskısı, büyük şirketleri zorluyor.


Geçen sene sıralamada hayli altlarda olan ve bu yıl ilk sıraya yükselen “sibergüvenlik” konusu; iş dünyası, kamu ve özel sektör kuruluşları için takip eden yılların en önemli gündem maddelerinden ve yatırım önceliklerinden biri olacak gibi görünüyor.
 
Dünya her geçen gün daha mobil, daha birbirine bağlı hale geliyor. Nesnelerin interneti ile cihazların, eşyaların, sensörlerin sürekli bilgi alışverişinde bulunması, otomatik yazılım güncellemeleri bu hızlı yükselişi tetikliyor. Sibergüvenlik risklerini arttırıp, meseleyi her sektör, her alan ve kişi için kritik ve hayati kılıyor.
 
Güvenlik uzmanları, 2016’dan itibaren sistemlere sızıp, bilgileri çalarak şifreleyip, iade etmek ya da sızdırmamak için şantaj yapanların, hacker’ların, siber fidyecilerin de teknolojik gelişmelere paralel olarak, hızla çoğalacağını belirtiyorlar. Teknolojistler tüm dünyada en çok ihtiyaç duyulan mesleklerden birinin nitelikli sibergüvenlik uzmanlığı olduğuna dikkat çekiyorlar.
 
Nasıl, kurumsallaşma ve plaza hayatına geçişten sonra binaların giriş-çıkışlarını ve katlarını korumak, kontrol etmek amaçlı özel güvenlik şirketi ve güvenlikçi patlaması olmuştu, şimdi benzer bir akımın “sibergüvenlik şirketleri ve sibergüvenlik uzmanları” için olacağı tahmin ediliyor.


 
Müşteri bilgilerinin çalınması şirketlerin en büyük kâbuslarından biri haline gelirken, hukuk büroları, denetleme ve muhasebe firmaları, e-fatura, e-arşiv ve e-doküman servisi verenler, finans kuruluşları, araştırmacılar, analistler,  teknoloji-telekom şirketleri en riskli, siber şantajcıların en çok göz diktiği yerler olarak niteleniyor.
 
IDC’den alınan rakamlara göre, dünya çapında, 2015 itibariyle 75 milyar dolar olan sibergüvenlik harcamalarının2018’de 101 milyar, 2020 itibariyle de 170 milyar dolara çıkması bekleniyor. Bu artışa neden olacak sıcak alanların; %10 SIEM (Security Information and Event Management – Güvenlik bilgisi ve kayıt takip yönetiminin kısaltılmışı), %10 tehdit zekâsı (threat ıntelligence), %18 mobil güvenlik, %50 bulut güvenliği harcamalarından kaynaklanacağı öngörülüyor.
 
Tüketicilerin hızlı dijitalleşmesi ve şirketlerdeki dijital bilgilerin çoğalması nedeniyle siber suç ve ihlallerin küresel maliyetinin 2019 itibariyle 2.1 trilyon dolarlara ulaşması, siber suçlar arttıkça, sibergüvenlik sektörünün büyümesi bekleniyor.
 
Tüm bunlardan ürkmemek elde değil, ancak korkunun ecele faydasının olmadığı da bir gerçek. Bu nedenle sektörü ne olursa olsun tüm şirketlerin hızla IT altyapılarını güçlendirmesi gerekiyor. Tıpkı finansal, organizasyonel, hukuksal vb. konularda olduğu gibi sibergüvenlik stratejisi, sistemi, uzmanı vb. için de hatırı sayılır bir kaynak ayırması kaçınılmaz duruyor…  
 
Eğer hala bir CDO’nuz (Chief Digital Officer) yoksa önce o pozisyonu yaratmaya ve onunla birlikte de SiberGüvenlik Direktörünüzü aramaya başlayın derim…

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.