Otomotiv Sektörünün Geleceği
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Otomotiv Sektörünün Geleceği ...
 

Tıpkı diğer tüm sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektörü de bütünüyle değişiyor, daha doğrusu dönüşüyor. Küresel dönüşüm, her gün daha da hızlanan teknolojik gelişmeler ve farklılaşan tüketici davranışları, otomobil endüstrisini ve tabii ki tüm ilintili alanları geleceğin belirginleşen dinamiklerine uyumlanmaya zorluyor.  

 Otomotiv sektöründe araçların tasarımı, üretimi, satışı, bakımı ve finansmanı gibi geleneksel iş süreçleri halen devam ediyor ancak yenilikler, geleceğin iş modelleri de hızla belirginleşiyor. Yakın gelecekte sektörün sürdürülebilirliğe odaklı elektrikli, akıllı ve online araçlara yönlenişi, kısacası büyük bir paradigma değişikliğini yaşaması kaçınılmaz görünüyor.  Otomotiv sektörü,  

 - Sahip olmanın yanı sıra mobilite odaklı esnek bireysel ya da filo paylaşım modellerine,  
 - Birbirine sensörlerle ve gerçek zamanlı online bağlantılara entegre olmuş farklı eksosistemlerin parçası olmaya, dolayısıyla yepyeni bir dünyaya doğru telaşlı adımlarla ilerliyor.  Hatta koşuyor… 

 Ve bu bozguncu, devrimci, büyük dönüşüm sırasında hiç kuşku yok ki şirketler hem işlerinin sürdürülebilirliği adına istikrarlı ve karlı büyümeyi gözetmeli hem de çökmeden, yok olmadan yeni dünyada da başarılı olabilmeliler. Özetle aynen diğer sektörlerde de geçerli olduğu gibi otomotiv sektörü de “hibrid” vitese geçmek, bugünü kurtarırken, geleceği inşa etme becerisini göstererek bu kaçınılmaz çağ geçişinin derin farkındalığı içinde olmalı.  

Otomotiv sektörünün geleceğini şekillendirecek temel belirleyiciler?   

1. Her şeyden önce sektörün büyük, küçük tüm oyuncuları operasyonlarını sürekli biçimde daha verimli, daha hızlı hale getirmeye odaklanmalıdırlar. Bu da ancak ve ancak esnek, çevik, inovatif olmakla, yüksek seviyede yazılım, cobot, robot kullanımıyla ve tabii ki yetkin, yaratıcı insan kaynağı ile mümkün olabilecek. Aksi ile başarı mümkün değil. Listenin en başında olmasının sebebi bu. 

 2. Elektrikli ve internete bağlı, akıllı, sensörlü otonom araçlara yönleniş artarak devam edecek. Araçlar giderek daha fazla sensörle ve bağlantıyla donanacak, daha akıllı olacak, sonunda da full otonom hale gelecekler.  

 3.Şehir içi ulaşımda, kısa mesafelerde kullanılmak üzere küçük, elektrikli, basit fonksiyonlara sahip, paylaşım modelli filolar artacak. Bu, insanlara esnek, ucuz ve kolay mobilite olanağı sağlarken aynı zamanda da otomotiv firmaları için yeni gelir havuzları, iş birlikleri doğuracak. Reklam, tanıtım, proje, içerik, perakende, finans, eğlence, oyun, vb. sektörleri otomotiv firmalarıyla işbirliklerini geliştirecek ve çeşitlendirecekler.  

 4.Genel olarak, hangi boyda ve fonsiyonalitede olursa olsun araç sahipliği yerine kullan-bırak, paylaş vb. modellerine kayış olacak. Bu da her şeyin mobilden, online’dan halledildiği “abonelik” sistemlerini, farklı iş modellerini doğuracak ve geliştirecek. Tüm dünyada yaşlanan ve artık özgürce gezmek isteyen ya da bir takım sağlık, yaşamsal ihtiyaçları oluşan insanlar otonom araç ve paylaşım ekonomisinin daha önce hiç hesaba katmadığı yeni yıldızları olacaklar.  

 5.Uçan arabalar, taksiler, ambulanslar, acil durum araçları, vb. konusu da tabii ki ilerleyecek ancak hala sanıldığı kadar yaygınlaşmaları “çok hızlı” olamayacak. Her şeyden önce bu alanların regüle edilmesi, güvenlik önlemlerinin alınması, vb. epey zaman alacağa benziyor. Bir de bu alanlar daha çok insansız hava araçları ve havacılık sektörleri ile yakınsaklaşması gereken teknik ayrıntılara sahip. Bu da işleri yavaşlatacak.   

 6.Malzeme, kaplama ve boya teknolojilerindeki inovasyonlar dayanıklılık, hafiflik, çeşitlilik, ucuzluk getirecek. Yenilikler sektöre hem tasarım hem de maliyet açısında yepyeni kapılar açacak. Tüm bu gelişmeler, araçların ana gövdeleriyle birlikte temel fonksiyonlarında, diğer aparatlarında ve kullanılan teknolojilerde yeniden tasarım yaklaşımlarını zorunlu kılacak.  

 7.Tabii ki tüm bunlar ve genel olarak diğer alanlardaki teknolojik gelimeler pazarlama, satış, işletme, bakım, onarım, müşteri hizmetleri gibi işlevleri de farklılaştıracak. Bunların her birinde yapay zekaya, robota, Web 3.0a, blockchain ve kripto varlıklara, Metaverse, NFT gibi alanlar’a, artırılmış, sanal ve karışık gerçeklik uygulamalarına geçiş hızlanacak. Tüm bunlar sektörün normallerinden olmaya başlayacak.  

 8. Showroom’lar, eğitiim sahaları azalacak. Onların yerini bilgisayarlardan, ekranlardan erişilen farklı ya tamamen dijital ya da hem dijital hem fiziksel deneyimlerin yaşandığı “fijital” çözümler, uygulamalar alacak.  

 9.Otmotiv sektöründeki gelişmeler diğer tüm sektörlerdeki iş modellerine, yetkinliklere, mesleklere ve uygulamalara ilham olacak, öncülük edecek.  

 10.Bu trendi de siz yazın. Sizce otomotiv sektörünün geleceğinde başka neler var?  

 Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI 

Orjinal yazıyı küpüre tıklayarak veya buradan okuyabiliriz.
 

 



******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.