Önümüzdeki 5 yılın 5 trendi...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Önümüzdeki 5 yılın 5 trendi...​



IBM’in gelecek beş yılda gerçekleşmesi beklenen önemli beş gelişmeye dair yaptığı fütüristik tahminler serisi “5in5”çalışmasının 2017 versiyonu henüz yayınlandı...

Başladığından beri dikkatle takip ettiğim ve büyük ölçüde de gerçekleştiğini (yaygınlaşmasa da) gözlemlediğim fütüristik tahminlerin yer aldığı raporların sonuncusunda ele alınan konuları sizlerle özet olarak sıcağı sıcağına paylaşmak isterim.

1-Beş yıl içinde, yapay zekâ ile tüm kelimeler zihinsel sağlığımıza doğrudan açılan pencere işlevi görecek.

Beş yıl içinde yazdığımız ya da söylediğimiz kelimeler, akıl ve beden sağlığımızın göstergeleri olacak. Konuştuğumuz ve yazdığımız şeyler gelişmiş bilişsel sistemler tarafından analiz edilecek ve olası, erken aşamadaki gelişim bozuklukları, zihinsel hastalıklar ve dejeneratif nörolojik hastalıkların sinyalleri önceden alınacak. Böylece tedaviler, hastalıklar oluşmadan ya da çok erkenden başlayabilecek.

Bu gelişmeler çok önemli çünkü halen Amerika’daki beş kişiden birinde iş ve özel hayat problemleri, toplumsal gerginlikler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle depresyon, bipolar hastalık veya şizofreni gibi psikiyatrik hasta var ve bunların yarısından fazlasına tedavi uygulanamıyor. Küresel olarak bu sağlıksız durumun maliyetinin 2030 yılında, yılda 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

2- Beş yıl içinde, hiper görüntüleme ve yapay zeka (AI) ile süper kahramanlar kadar keskin görüşe sahip olacağız.

Beş yıl içinde aşırı gelişmiş (hiper) görüntüleme teknolojisi ve yapay zeka (AI) kullanan cihazlar,  elektromanyetik spektrumun çoklu bantlarını birleştirerek görünür ışık alanının ötesini görmemize yardımcı olacak ve bu da bilinmeyen veya görünmeyen gizli, değerli bilgilere erişerek, potansiyel tehlikeleri keşfetmemize olanak sağlayacak. Üstelik bu cihazlar taşınabilir, uygun fiyatlı ve erişilebilir olacak. Bu sayede hepimiz bir nevi süper görüşlü kahramanlara dönüşeceğiz.

Bugünkü olanaklarla elektromanyetik spektrumun yüzde 99,9'undan fazlası çıplak gözle gözlenemiyor. Son 100 yılda bilim insanları, enerjiyi farklı dalga boylarında yayabilen ve algılayabilen aletler inşa etseler de hala vücudumuzun tıbbi görüntülerini almak, dişimizin içindeki boşluğa bakmak, havalimanındaki çantalarımızı kontrol etmek veya sis içindeki bir düzlemi bulmak için çok sınırlı düzeydeyiz. Üstelik bunları yapabilen cihazlar çok pahalı ve hantal. O yüzden yukarıdaki gelişmeler de insanlık için hayati önem taşıyor.

3- Beş yıl içinde; makroskoplar sayesinde dünyanın karmaşıklığını sonsuz ayrıntıda görebileceğiz.

Beş yıl içinde, makine öğrenme algoritmaları ve yazılımları o kadar gelişecek ki milyarlarca cihazın topladığı ve analiz ettiği karmaşık veriler fiziksel dünyayla ilgili bilgileri en ince detayına kadar organize etmemize yardımcı olacak. "Makroskop" denen bu cihazlar minik detayları gösteren mikroskop ve uzakları gösteren teleskopun hem birleşmiş hem de onlardan farklı olarak, yeryüzünün hareketliliğini ve zamanı da analiz edebilen versiyonları. Çok gelişmiş yazılım ve algoritma sistemleri sayesinde dünyanın tüm karmaşık verilerini anlamlandırabiliyorlar.

4- Beş yıl içinde, tıbbi laboratuvarlar nano ölçekteki "çip" sağlık dedektörlerine dönüşecekler.

5 yıl içinde nano ölçekteki çiplerde yer alan akıllı sensörler ve tahlil cihazları öyle gelişecek ki adeta sağlık dedektifleri gibi görev yapacaklar. Vücut sıvılarımızdaki en gizli ipuçlarını dahi izleyebilecek ve bir doktora görünmemizi gerektirecek problemleri anında bildirecekler. Amaç, normalde tam ölçekli bir biyokimya laboratuvarında gerçekleştirilecek olan tüm tahlil, analiz süreçlerini tek bir silikon çiple halletmek. Süper olmaz mı?..

5- Beş yıl içinde akıllı sensörler, çevre kirliliğini ışık hızında algılayacaklar.

Beş yıl içinde, çok uygun fiyatlarla alınabilecek algılama teknolojileri sayesinde sanayi tesislerindeki, doğal gaz çıkarma kuyularının yakınındaki, depolama tesisleri çevresindeki ve dağıtım hatları boyunca konuşlandırılmış çeşitli yerlerdeki kimyasal sızıntıları gerçek zamanlı olarak tespit edebileceğiz. Bu gelişmeler sayesinde çevre kirliliğini, küresel ısınmayı önlemek, yavaşlatmak adına çok önemli adımlar atabileceğiz.

Boşuna demiyorum #GelecekGüzelGelecek diye…

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.