Online oyun dünyasında kadın oyuncular yükselişte!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Online oyun dünyasında kadın oyuncular yükselişte!
 



Son yıllarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünyanın toplam oyun gelirinin %48'ini elinde tutan ve video oyunların merkezi olarak kabul edilen Asya'da, video oyun oynayan kadınların sayısı erkek rakiplerinden daha hızlı artıyor. 
 
Kendilerine has tarzlarıyla E-Oyun alanına iddialı biçimde giren Z nesli kızları Çin, Hindistan ve Japonya dâhil olmak üzere Asya'nın tüm önemli pazarlarında, en azından oyun sektöründeki cinsiyet eşitsizliğini kızlar lehine bozmaya kararlı görünüyor.


Türkiye'de Gamer'ların %45’i Kadın!..

Bizde ise durum oldukça umut verici ve çok şaşırtıcı. Ülkemiz neredeyse ve özellikle de teknoloji ile ilintili tüm alanlardaki kadın-erkek eşitsizliği sıralamalarında altlarda yer alıyor. Toplumsal psikolojimizde erkeklerin ezici çoğunluğu sanki kader haline dönüşmüş durumda. Ve sürpriz! Kadın Gamer’larda durum farklı ve oldukça umut vaat eden seviyelerde!
 
Teknosafari.Net’in haberine ve Türk Telekom sponsorluğunda düzenlenen “Ventures60: Oyun Fabrikası” etkinliğinde açıklanan rakamlara göre Türkiye’de “Gamer” Sayısı 36 Milyona Ulaştı ve yüzde 45’i Kadın! 35 milyon mobil, 22 milyon PC, 17 milyon konsol oyuncusunun olduğu 800 milyon dolar civarındaki Türk e-oyun pazarında oyuncuların %45’i kadınİlk kez teknoloji tabanlı bir alanda kadınlar eşitliği neredeyse yakalamış görünüyor… WOW! ve YAŞASIN! diye havalara zıplıyorum, çünkü kadın-erkek eşitliği içinde büyüyen, Gamer annelerin yetiştirecekleri çocuklar geleceğe çok daha hazırlıklı olacaklar. Bu arada Türkiye oyun sektörü dünyada 18’inci, MENA bölgesinde (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ise ilk sırada yer alıyor. 


Online, video oyunları neden önemli? Bilgisayar oyunları ile hangi beceriler gelişiyor?



Geleceğin meslekleri baskın bir çoğunlukla online ortamlarda, 3D, artırılmış/sanal/mix gerçeklik, hologram, vb. ile öğrenilecek ve icra edilecek. Her alandaki eğitimler ve uygulamalar, yeni buluşlar, Ar-Ge faaliyetleri, takım çalışmaları “videolu, çok boyutlu, online simülasyon’larda yapılacak. Gelişmiş ülkelerde çoktan yapılmaya da başlandı aslında. Bu yüzden online video oyunlarla büyüyen çocuklar ve gençler geleceğin iş dünyasında çok daha başarılı mühendisler, pilotlar, astronotlar, doktorlar, makine/teçhizat operatörleri, müzisyenler, sanatçılar, sporcular, tasarımcılar, kodcular, iletişimciler, öğretmenler, akademisyenler, bilim insanları vb. olacaklar.
 
Çünkü oyun oynayanlarda “okuma (kuralları okuyorlar), anlama, dikkat, odaklanma hızlı karar verme, strateji geliştirme, takım oyuncusu olma, görsel-uzaysal becerilerin kazanılması, yaratıcılık, farklı düşünme, problem çözme, görme-işitme-el hareketleri senkronizasyonunda ve reflekslerde inanılmaz gelişim, rahat iletişim, yabancı dil, farklı kültürlere uyum, stresle başa çıkabilme, mücadelecilik, vb. iş ve hayat için olmazsa olmaz denecek derecede gerekli pek çok beceri oyun oynamayan çocuklardan daha hızlı ve yüksek başarı ile gelişiyor. İlaveten milyarlarca dolarlık oyun sektörünün yalnızca oyunculuk, antrenörlük, vb. değil, farklı, bambaşka alt dallarında da kariyer yapma fırsatı oluşuyor. Bunun önemini anlatmak için dünya çapında başarılı bir oyunun hazırlanması için ortalama 800 kişinin çalıştığını hatırlatmadan edemeyeceğim.
 
Ve son söz: Lütfen bilgisayar oyunları konusuna bu gözle bakın, hemen bir Twitch hesabı açarak oyun dünyasını algılamaya, hissetmeye çalışın. Bir de çocuklarınıza oyun oynuyor diye sarf ettiğiniz, eğer varsa, kötü sözleri ve eleştirileri tekrar gözden geçirin. Çünkü o sırada yavrucaklar büyük ihtimalle biz büyüklere rağmen geleceğin meslekleri için oyun oynayarak kendilerini eğitmeye çalışıyorlar… Başlarının etini yemeyin. Rahat bırakın da gelişsinler…


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır. Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.