Mars araçları Perseverance (azim) ve Curiosity (merak) arasındaki farklar neler?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Mars araçları Perseverance (azim) ve Curiosity (merak) arasındaki farklar neler?.. 



Nasa’nın Perseverance aracı ( Manası azim. Bundan sonra kısaca Pers diyeceğiz) 18 Şubat 2021 Perşembe günü Türkiye saati il1 23:57’de Kızıl Planet olarak bilinen Mars’a iniş yaptı. ABD’yi 9 kez başarılı şekilde Mars'a uzay aracı gönderen tek ülke olma mertebesine taşıyan Pers’in 30 Temmuz 2020, TS 14:50:00’de başlayan yolculuğu 7 ay sürdü. 

Nasa’nın daha önce Mars’a indirdiği araçlardan bazıları ki bunlar Pers’in ataları olarak kabul ediliyor ; Sojourner (1997), Spirit (2004), Opportunity (2004), Cruosity (2012, hala aktif). Mars’a sefer düzenleyen tüm ülkelere ve Amerika’ya dair listeler, bilgiler Wikipedia’dan takip edilebilir. 

İniş anındaki ilk görüntüler doğal olarak, roketler yüzünden toz toprak içinde ve çok net değil, ancak sonraki görüntüler cam gibi gelecek, hiç kuşkumuz olmasın, hatta gelmeye bile başladı. 
 
Nasa’nın kısaca Pers denen ve Türkçesi azim, sabır demek olan Perseverance aracı neden bu kadar ses getirdi, Curiosity’den ne gibi farkları var?
 

1- Her şeyden önce iletişim teknolojileri ve sosyal medya artık tüm dünyaya o kadar yayıldı ki Mars yolculuğunu dahi an be an, her yerden canlı izlemek mümkün. İlaveten bunları kendi diline canlı anlatan YouTuber ve vatandaş muhabirler de milyonlar seviyesinde olunca bu tip olaylar eskisine oranla çok daha hızlı, herkesin gündemine giriyor ve eskisine oranla çok daha yüksek oktavda ses getiriyor, anında dünyaya mal oluyor.
 
2- 2012’den bu yana, 9 yıldır Mars’ta görev yapan Curiosity’nin görevi taşı, toprağı, jeolojik yapıyı analiz etmeye yarayacak görsel data toplamak idi. Perseverance ise sadece Mars yüzeyini incelemeyecek ve data toplamayacak, ilaveten numune de toplayarak bunları dünyaya iletecek. Salda Gölüne benzetilen (Nasa bunu çok önemsiyor) ve eski, dev bir krater gölü olduğu düşünülen Jezero Krateri'ne inen Pers’in topladığı örneklerle 2030'lu yıllarda yeniden Dünya'ya dönmesi planlanıyor.
 
3- Pers’de renkli fotoğraf ve video kaydedebilen kameralar, son derece güçlü zoom yapabilme kabiliyeti, ilaveten ses nakledici ve 3B ses kaydedici sistemler var ki bunları bilim insanları çok önemsiyorlar. Seslerin Mars’a dair büyük ipuçları vereceğini belirtiyorlar.

 
4- Pers’in üzerinde son derece güçlü delme, oyma, kırma ve sondaj yapma aparatları bulunuyor. Bunlar sayesinde toplanacak numuneler özel tüplere konacak ve toplanan örnekler sayesinde Mars’ta su, hayat var mı, önceden var mıydı, geçmişi vb. gibi soruların yanıtlanmasında önemli adımlar atılabilecek. Yani ilk kez Pers ile Mars’ta hayat olup olmadığına dair çok daha somut bilgilere ulaşılabilecek.
 
5- Curiosity daha önce Mars’ın geniş açıdan pek çok fotoğrafını yollamış ve yüzeyi neye benziyor sorusuna yanıt olabilecek görseller yollamıştı. Pers ise Mars’ı gezerken mikrofon ile ses de yollayacak ki bu çok önemli bir gelişme olarak ifade ediliyor.
 
6- Curiosity Mars’ta yalnız başınaydı. Pers’in ise bir arkadaşı var. Ingenuity (marifet) isimli mini helikopter dünya dışında uçan ilk helikopter olarak Mars’ta havadan keşfe çıkacak, arkadaşına yardımcı olacak gözlem ve incelemeler yapacak. Mars’ta giderek dünya gibi kalabalıklaşıyor mu nedir?..
 
7- Pers’in tekerlek ve yürüyüş takımları da baştan aşağı değiştirildi. Yeni Mars aracı, engebeli arazide çok daha yumuşak, kıvrak ilerleyebileceği dayanıklı, aşınmalara karşı güçlendirilmiş malzemelerle donatıldı.
 
8- Ve en büyük farklardan biri de Perseverance ekibinin, COVID-19 nedeniyle toplam görev saatlerinin yaklaşık %90’ında evlerinden, uzaktan çalışmalarıydı. Böylece, Perseverance Görevi, dünyanın uzaktan çalışan ekipleriyle gerçekleştirilen ilk uzay projesi olmak özelliğini de kazandı.

Uzay çalışmaları sırasında yapılan bilimsel ve teknolojik keşifler, şu anda üzerine sığışmaya çalıştığımız ve kaynaklarını hızla tüketip, kirlettiğimiz yerkürede sürdürülebilir bir yaşam kurmamıza yardımcı olacağı için gelişmeleri heyecanla ve umutla takip ediyorum. 

Çocuklarınızı uzay ve havacılığa, mühendislik alanlarına yönlendirin. Daha doğrusu bu alanları sevecekleri, heveslenecekleri ortamlar hazırlayın, bilgiler paylaşın. Bu bilgileri edinmelerine yardımcı olun.

Kaynak


******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com

Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.