Kimsenin ofise dönesi yok!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Kimsenin ofise dönesi yok!



COVID-19 salgını ile tüm dünyada, pek çok iş yerinde evden, uzaktan çalışma yeni normal haline geleli bir yılı aşkın zaman geçti. Ekran başında, online toplantılarda ama evde çalışmak, iş ve ev hayatının iç içe geçmesine neden oldu. Herkes bu yeni durumda farklı zorluklar, kolaylıklar, deneyimler yaşadı.
 
Ve Harvard Business School Online (HBS Online) tarafından yapılan anket, çevrimiçi, uzaktan çalışmanın etkilerine dair ilginç sonuçlar yansıtan bir rapor yayınladı. İşte o araştırmadan dikkat çekici çıkarımlar;

- Çoğunluk, uzaktan çalışmaya önceden tahmin edilemeyen bir hızla adapte oldu. Erken aşamalarda düzen tutturmak, evde çalışma ortamı oluşturmak için zorlanılsa da kısa zamanda bu yeni düzene alışıldı, hatta verimlilik-üretkenlik arttı, daha yüksek performanslar sergilendi.
 
- COVID-19'un yaygın zorluklarına, sağlık sorunlarına ve moral bozukluğu yaratan olumsuz taraflarına rağmen bireyler genel olarak kendilerini geliştirmek için bir şeyler yapmaya başladılar, iyi ve kötü yeni alışkanlıklar edindiler.
 
- Uzaktan ekip olmayı kavradılar. Hemen hemen tüm fiziksel aktivitelerin online versiyonlarını keşfettiler.


Online, uzaktan-evden çalışmanın bir yıllık bilançosu;
 



% 81'i ya ofise geri dönmek istemiyor ya da ileriye dönük karma bir programı tercih ederken, % 27'si uzaktan tam zamanlı, % 61'i haftada 2-3 gün evden çalışmayı, % 18'i de ofise tam zamanlı olarak dönmeyi istiyor.
 
% 71'i herkes tamamen aşılanana kadar geri dönmek istemiyor. % 54'ü ofise dönüldükten sonra da sosyal mesafe ve maske koşullarının devam etmesini istiyor.
 
Evde çocukları olan ebeveynler, çocuğu olmayanlara, evli olanlar da bekârlara göre daha fazla işe tam zamanlı olarak geri dönmek istiyorlar. Çocuklu aileler ve evli çiftler ev-ofis ortamında konsantrasyon zorluğundan, fiziksel koşulların yetersizliğinden, sürekli bir arada olmanın verdiği bunaltıdan, monotonluktan yakınıyor ve sıkılıyorlar. Buna karşılık bekârlar ve yalnız yaşayanlar da aşırı sakin, durağan ortamdan, insansızlıktan, sosyal temassızlıktan bunalıyorlar. Sebepleri farklı olsa da her iki kesim de hibrid, kısmi çalışma modelinin daha iyi olabileceği konusunda hemfikir görünüyorlar.
 
Evden çalışan profesyonellerin % 98'i işini koruduğunu belirtiyor. 3'te 1'i hem genel performanslarını hem de iş kalitesini bir önceki yıla göre yükselttiğini ifade ederken buna sebep olarak evde işe daha fazla odaklanabilmeyi, iş arkadaşlarıyla uzaktan da rahat iletişim kurabilmeyi, işbirliği ve destek-yardım ruhunun artmasını, liderlik özelliklerinin ön plana çıkmasını gösteriyor.

 
Evden çalışmaktan memnun olan da olmayan da en çok trafikte geçirilen zamandan kurtulduğuna seviniyor.

COVID-19 nedeniyle evden çalışmaya başlayanların % 59'u sağlığı hayatlarının önceliği haline getirdiğini, % 70’i evde daha sağlıklı yemekler hazırladığını söylüyor.
 
% 50’si eğlence için okuduğunu, % 36’sı daha fazla uyuduğunu, % 16'sı bir köpek veya evcil hayvan sahiplendiğini, % 68'i evcil hayvanlarıyla daha fazla zaman geçirdiğini, % 44 daha fazla egzersiz yaptığını, % 45'i açık hava etkinlikleri yapmak için daha fazla çaba harcadığını, % 31 yeni bir hobi ya da kötü alışkanlıklar edindiğini, % 75'i art arda film/dizi izlediğini, iyice sosyal medya bağımlısı olduğunu, 3 kişiden 1'i 5 kg civarında kilo aldığını, 3'te 1'i daha fazla içki içtiğini belirtiyor.
 
Yukarıdaki araştırmaya katılanlar Amerikalılar, ancak Twitter ve LinkedIn’den yaptığım mini sorgulamada da çok benzer sonuçlar çıktı. Neticede Pandemi zaten bize, aramızda pek o kadar zannettiğimiz kadar büyük farklılıklar olmadığını göstermişti!...  
 
Toparlamak gerekirse, çoğunluk öyle veya böyle evden çalışmaya alışmış, trafikten kurtulduğuna memnun. Kimsenin ofise dönesi yok…


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır. Yazının linki burada.

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.