Generative AI Nedir? Korkmalı mıyız?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Generative AI Nedir? Korkmalı mıyız?



Generative AI - "Üretken Yapay Zeka" veya "Oluşturucu Yapay Zeka" olarak çevrilebilir. Bu terim, yapay zeka algoritmalarının belirli bir amaca yönelik olarak veri üretme yeteneğini ifade ediyor.
 

Üretken Yapay Zeka, aslında büyük yapay zeka algoritmalarının bir alt kümesi. Yaratıcı, özgün ve belirli bir amaç doğrultusunda özgürce veri üretebilme yeteneğine sahip. İnsanlarla etkileşim içinde oldukça öğreniyor ve gelişiyor.
 
Generative AI modelleri, sanat ve tasarım, müzik, film yapımı, oyun geliştirme, eğitim, sağlık, mühendislik, vb. her alanda büyük bir devrimin başlatıcısı oldular bile.
 
Örnekler:
 
Mesela Dall-E- 2, Midjourney, Canva; Generative AI uygulamaları. Bunlar bir fotoğrafı, görseli analiz edip , bu fotoğrafa, görsele benzer ancak tamamen yeni bir fotoğraf , tasarım, eser oluşturabiliyorlar.
 
ChatGPT ve Microsoft Bing Chat AI, Quillbot gibi uygulamalar da metin, dil bazlı çalışan yeni yazılar üreten Generative AI modellerine örnekler. Hepsi de çok yetenekli ve belirli bir konu hakkında tamamen yeni bir makale, kitap, tez yazabiliyor. Yazılmış metinleri kontrol edip düzenleyebiliyor ve tüm bunları sadece bir kaç saniye içinde yapabiliyor.

"Generative AI" - "Üretken Yapay Zeka" nasıl çalışıyor?
 
Generative AI - Üretken Yapay Zek, öğrenme tabanlı bir sistem olduğu için kendisine yüklenen verileri analiz ederek yeni veriler oluşturmak için matematiksel modeller geliştiriyor. Genellikle büyük miktarda eğitim verisi kullanılarak hem insanlar hem diğer yapay zeka sistemleri tarafından bir anlamda eğitiliyor. Bunları sürekli analiz ederek yeni ve en doğru verileri, en hızlı şekilde üretmek için kullanılıyor.

Halen, özellikle, insanlardan öğrenme aşamasında oldukları için hepimizin onları kullanırken iyi ve yararlı amaçlar içinde olmamız, dikkatle eğitmemiz gerekiyor.
 
Şu anda yapay zekanın insanlar tarafından yanlış ve kötü amaçlar için yönlendirilmesi, etik sorunlar yaratma olasılığı, doğal olarak insanlarda tedirginlik, kaygı yaratıyor. Çünkü onlara esas itibariyle insanların yani bizlerin aktardığı veriler yön veriyor. Bu yüzden gerçekten de insanoğlunun hassas , özenli olması gerekiyor.

Sonuçta korkmamalı, daha iyi bir gelecek için en yararlı şekilde kullanımına odaklanmalıyız. Ancak çok da dikkatli olmalı, öncelikle birbirimizi ve çocuklarımızı, gençlerimizi yapay zeka konusunda bilinçlendirmeliyiz. 

 
Mark Zuckerberg'den önemli açıklamalar

Kısa bir süre önce Instagram'da "Meta Channel" isimli, Telegram benzeri yeni bir kanal açtıklarını duyuran  Meta-Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, bu kanaldan önemli duyuruları bizzat kendisi yapıyor. 

Dün gece yarısı yaptığı açıklama şöyle ve oldukça önemli; 

"Generative AI'ye odaklanan yeni bir üst düzey ürün grubu oluşturuyoruz. Bu alandaki çalışmalarımızı hızlandırmak için Meta'da başlatılan bu grup, farklı ürünlerimize bu teknolojiyle ilgili keyifli deneyimler sağlamak için bir araya getirilen birçok Generative AI ekibini içeriyor.

Kısa vadede, yaratıcı ve ifade edici araçlar oluşturmaya odaklanacağız.

Uzun vadede ise, insanlara çeşitli yollarla yardımcı olabilecek AI kişilikleri geliştirmeye odaklanacağız.

WhatsApp ve Messenger gibi metin tabanlı deneyimler, yaratıcı Instagram filtreleri ve reklam formatları gibi görüntü tabanlı deneyimler ve video ve çoklu deneyimlerle ilgili deneyimler üzerinde çalışıyoruz.

Gerçekten ileriye dönük deneyimlere gelmeden önce temel çalışmalar yapmamız gerekiyor, ancak yol boyunca inşa edeceğimiz tüm yeni şeylerle heyecanlıyım."


Bu açıklamaları bir kaç kez okumakta fayda var.

Hani sosyal medya ile hayatımız bir daha eskiye dönmeyecek şekilde değişmişti ya... Şu anda yine öyle hatta çok daha kapsamlı, büyük bir dönüşümün eşiğindeyiz. Bol bol öğrenmeye, denemeye devam edelim. Çünkü yine kullanıcılara dönük okulu yok, yine kendimiz kendimize öğretmeli (otodidakt), birbirimizi gerçek zamanlı etkileşimle geliştirmeliyiz. 

#YarınınİşiniYarınaBırakma  #Tİnsan  ol  #GelecekGüzelGelecek


******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.