Gelecekte Başarı ve Mutluluk için #Hybrid / #Hibrid İnsan Olmak... #future #gelecek #KisiselGelisim #HBR
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk
Zen Gardens (12) 

Daha iyi bir gelecek arayışımızda önemli bulduğum için, işi biraz daha öteye götürüp “hibrid insan” ve “hibrid yaşam” meselesini gündem etmek istiyorum. Ve bundan sonra yola başarılı, mutlu devam etmek isteyenlerin “hibrid” olmayı anlaması ve becermesi zorunluluktur diyorum. 

Harvard Business Review - HBR - Turkiye için yazdım...  Tamamını okumak için buraya tıklayın.
 

Hybrid/Hibrid kelimesi 1601 yılından bu yana İngilizcede var. Ancak 1850’lerden önce pek fazla kullanılmamış. Latince “hybrida” kelimesinden geliyor. O da ibrida (melez) kelimesinden türemiş. İlk olarak farklı türlerden elde edilen melez yavrular için biyolojide kullanılmış. Zaman içinde başka alanlarda da kullanılarak yayılmış. Sonraki en yaygın ve herkes tarafından kullanılan hali; otomobil sektörü. Artık alıştık. Ne demek olduğunu iyice anladık ve hem elektrikli hem benzinli gidebilen, yeniçağa geçiş arabalarına “hibrid” diyoruz.

Daha iyi bir gelecek arayışımızda önemli bulduğum için, işi biraz daha öteye götürüp “hibrid insan” ve “hibrid yaşam” meselesini gündeme getirmek istiyorum. Ve bundan sonra yola başarılı, mutlu devam etmek isteyenlerin “hibrid” olmayı anlaması ve becermesi zorunluluktur diyorum.

Aslında dünyada her şey, yaradılışımız, zaten hibrid. Bu yeni bir şey değil. Canlılar da, maddeler de melez, karışım ve birbirinin içinde var. Her şey iç içe geçişik... Her şey “birlikte ve bir arada” işlevsel oluyor, bir şeye yarıyor, tamamlanıyor.

Gece olmasa, gündüz
Siyah olmasa, beyaz
Kadın olmasa, erkek
Uzun olmasa, kısa
Sıcak olmasa, soğuk
Geçmiş olmasa, gelecek
Olamıyor!

Buna benzer listeler sonsuza kadar uzar, çünkü her şeyin bir karşıtını, zıttını, aslında tamamlayıcısını bulmamız mümkün. Bir de bunların arasında birinden diğerine geçerken yaşanan;

Şafak saatleri
Griler
Eşcinseller
Ortalar 
Ilıklar
Şimdiler

Var!

Ne tam o, ne de tam bu!
Ne tam öyle, ne de tam böyle!

Diyemediğimiz haller, durumlar, şeyler...

Hem o, hem de bu...
Hem öyle, hem de böyle...

Olan,
Pat diye ötekine geçilemediği için arada kalan,
Geçişi sağlayan,
Keskin geçişleri yumuşatan, olduran, nefes aldıran, hazırlayan, trans haller var.

İyi ki de var. Yoksa nasıl “paaat” diye geçivereceğiz?
Ne şok yaşar bünyeler, dünya ve her türlü oluşumlar, dönüşümler…
Ne çok kırılır, dökülür bereleniriz.

Aslında sürdürülebilirliği sağlayan temel mesele bence “hibrid” olabilmeler, yani uyumun, ilerleyebilmenin sırrı; biraz ondan, biraz bundan durumları... İşte buradan hareketle, bir fütürist olarak savunuyorum ve başarılı, sürdürülebilir kariyer/yaşam kuranlarda, bu şekilde nitelendirmeseler de hibrid yapılanmayı çok sıklıkla gözlüyorum. Daha iyi bir gelecek için herkes bugününü, şimdisini, anını bu şekilde bölmeli, yönetmeli.

Yani, hem geçmişten gelen sorumluluklar, zorunluluklar ve yükümlülükler için yapılması gerekenler elden geldiğince en iyi şekilde yapılmalı, hem de geleceğe, yarınlarına hazırlanmak için gelecekte yaşamalı. Bugün gerekmese, bilinmese, eksik olsa da gelecek geldiğinde hazır olmak için geleceğe şimdiden çalışmalı.

İşine gücüne gidip, para kazanmaya, nakit akışını kesmemeye gayret etmeli. Ancak kendisini, eğer geleceğin isteklerine göre geliştirip dönüştürmezse işini kaybedeceğini bilerek, yeni yetkinlikler, beceriler kazanmak üzere otodidakt yöntemle, profesyonel yardım alarak, eğitim görerek geliştirmeli. Gelecekte de talep görecek “yeni” kendisini yaratmak üzere çalışmalı. Birkaç örnek vermek gerekirse:

1- Petrol şirketinde çalışıyor.  Yenilenebilir enerjilere geçildiğinde ne yapacak?
Petrol şirketinde çalışıyorsa, bünyesini hibridleştirmeli. Bugün petrol şirketindeki işini layıkıyla yaparken, aynı zamanda geleceğe hazırlanmalı. Yenilenebilir enerji sistemleri baskınlaştığında, yaygınlaştığında ne işe yarayabileceğini, hangi konuda kendisinden hizmet beklenebileceğini düşünerek bu konuya yönelik önlemler almalı. Şimdiyi yaşarken, hibrid olmalı. Bir gelişim, dönüşüm programı uygulamalı. Rüzgâr türbini uzmanına mı dönüşecek, güneş enerjisi panellerine mi yönelecek ya da şarj istasyonları konusunda mı ilerleyecek? Bunlar konusunda fikri, bilgisi, hazırlığı olmalı ki, kendi şirketinin dönüşümünde ve gelecekteki yapısında da varolsun. O olamıyorsa bu yeni alanlara geçiş yapabilsin.

2- Pazarlamacı, 3D, holografik iletişim kampanyaları hazırlaması istendiğinde ne yapacak?
Bir pazarlamacı, gelecekte pazarlama işinin dijital kanalları, yöntemleri nasıl kullanabileceğini kestirmeye çalışarak, klasik pazarlama faaliyetleri için bütün gün çalışıp didinmeli. Ama kendisine mutlaka bir zaman, alan yaratarak dijital becerilerini de geliştirmeli ki “gelecekte de” geçer akçe bir işi, kendisine ihtiyaç duyulan bir becerisi olsun. Gün gelip, holografik, 3D tanıtım kampanyaları yapılmaya başlandığında oyunda kalabilsin. Yeni nesillerin konuştuklarına, yaptıklarına uzaylı gibi bakakalmasın.

3- Öğrenci. Öğrendikleri daha okulda iken çöp bilgiye dönüşenler geleceğin meslek sahibi nasıl olacak?
Bir öğrenci, “klasik eğitim sistemi içinde sıkışıp kaldım, zaten bu öğrendiklerim işe yaramayacakmış, baksana üniversite öğrencilerinin bilmem kaçta kaçı iş bulamıyormuş” diye diye, şu anda kulağa mantıklı gelmese de klasik sistem içinde okulunu bitirecek. Maksimum fayda sağlamaya çalışacak. Ama okulun veremediğini düşündüğü, anladığı açıkları kapatmak için de bugünden fütürist bakış açısı kazanıp, keşfettiği, sevdiği alanlar için kendi gayretleri ile öğrenmesini şekillendirecek. Hangi meslek dalında çalışmak istediğini bulmaya çalışıp, onun için otodidakt yöntemle kendini bugünden, hibrid bir yapıyla, aynı zamanda geleceğe de hazırlayacak.


***************************** 
Bunu da okumanızda yarar var:İstediğiniz kişi olmak için bir saatiniz var mı? 

İzleyin; http://goo.gl/KwwNSP    Ingfografik; http://goo.gl/Sis8WS  

Otodidakt Öğrenme
***************************** 
Bunu da okuyabilirsiniz: Pre-viz ekibi yoksa, satış da yok!

****************************** 

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere 
Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.