Gelecek Bölümü – Department of Future Her kuruma, her ülkeye lazım!..
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Gelecek Bölümü – Department of Future Her kuruma, her ülkeye lazım!..​



Başkanlık seçimleri sırasında Donald Trump Amerika’yı bir CEO gibi yöneteceğine söz vermişti. Oluşturduğu kabinede yer alanların iş geçmişlerine bakıldığında sözünü büyük ölçüde tutacakmış gibi görünüyor.  
 
Görünüyor görünmesine de ekonomi/siyaset yorumcuları;
 
- Bu yetmez! Dediğini tam olarak yapmış sayılması için Fortune 500 şirketlerinin yaptığı en iyi şeyi de kopyalaması gerekir! Diyorlar...
 
Ve ekliyorlar;
 
- Dünyaya hükmeden şirketlerin fütürist/gelecekçi istihdam etmesi gibi, hükümetin de uzun dönemli ulusal çıkarlarımızı şekillendirmek için mutlaka Department of Future / Gelecek Bölümü/Bakanlığı kurması, fütüristlerle çalışması lazım…  
 
Politico yazarı ve Future Today Institute’ün kurucusu Amy Webb’in Agenda’da yukarıdaki cümlelerle başlayan yazısını görünce “budur!” dedim.  Gerçi o Amerika için yazmış ama savunduğu fikirler her ülke, her kurum için geçerli ve evrensel. Çünkü dünya sürücüsüz araçlar, yapay zekâ, nano-genetik editleme çalışmaları vb. teknolojik gelişmeler yüzünden adeta yepyeni bir fazın yamacında. Hızla yuvarlanmak üzere kıpırdanıyor, deviniyorken yeni şeyler söylemek, yepyeni şeyler yapmak lazım…
 
Ve tabii ki dünyanın lider şirketlerinin CEO’ları uzun dönemli başarılarının gelecekle geleceği kaçınılmaz olan yeni araçlara, sistemlere, süreçlere göre donanmak, hazırlanmak olduğunun farkındalar. Sadece günü kurtarmaya, kısa vadeli sorunları çözmeye odaklanıldığında geleceğin gözden kaçacağına uyanmış durumdalar. Bunun olmaması için 10-20-50-100 yıl içinde dünyayı, ülkelerini ve şirketlerinin geleceğini etkileyebilecek senaryolar, olasılıklar üzerinde fütürist çalışmalar yaparak, akıllı, zeki, sürdürülebilir, gelecekçi stratejiler oluşturmaya çalışıyorlar. 
 
Devletlerde de, şirketlerde de “Department of Future - Gelecek Bölümü” olması artık o kadar da uzak ya da zorlayıcı bir ihtimal değil. Zaten birçok şirket, uzun süredir disiplinler arası geçmişi olan ve ekonomik verilerin, istatistiklerin, demografi ve teknik araştırmaların nasıl kullanılacağını bilen profesyonel fütüristleri istihdam ediyor. Intel, IBM, Microsoft, GE, Unilever, BSH, Bosch, Siemens, 3M, Google, Ford gibi şirketler, geleceklerine, trendlere, kuruluşlarının ve endüstrilerinin sonraki 5, 10, 20, 30 ve hatta 50 yıl sonraki hallerine ilişkin senaryolar oluşturmak için fütüristlerle çalışıyorlar. Hatta Türkiye’de bile fütüristlerle çalışan şirketler var… 2006’dan bu yana kartvizitimde “Fütürist” yazdığını, geçimimi sağlayan parayı
 
da gelecekçi çalışmalarımla kazandığımı söylediğimde şaşıracaksınız belki ama artık durum bu!..
 
IBM'in (otomobil çıkmadan önce kurulan bir bilgisayar şirketinin) bilgisayarları bir kenara bırakıp yapay zekanın önünü açan, arttırılmış zekaya zemin hazırlayan, şeylerin internetine katkı yapan halleri işte hep bu fütürist düşüncelerin, bakış açısının eserleridir. Bu şirketler ortaya çıkışlarının üzerinden yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen, stratejilerini fütürist bakışla yapılandırdıkları için hala oyun kurucu durumundadırlar.
 
Google'ın fütüristleri bugünün çocuklarının gelecekte ana-babasından-insanlardan çok makinalarla konuşacağını uzgörebildikleri için, Google’ın mühendisleri “konuşma/iletişim arayüzlerinin” gelişmesine kafayı takmış durumdadırlar.
 
Fütüristlerin görevi ya da fütürizm kesinlikle nelerin olacağını söylemek,  gelecekte olacakları bilmek değildir.
 
Fütüristlerin yaptığı; olumlu, olumsuz olasılıkları dengeli, veri odaklı araştırmalarla sunmak ve sürprizlerin olabildiğince beklenen, etkilenebilen süreçlere dönüşmesine yardımcı olmaktır.
 
Fütüristlerden beklenenler yalnızca; araştırma yapmaları, tavsiye vermeleri değildir. Yanı sıra liderleri, şirket çalışanlarını ya da kabine üyelerini, hatta geniş halk kitlelerini, akademisyenleri bu konuda eğitmek, gelecekçi bakış açısı ile düşünmeye, strateji geliştirmeye yöneltmektir.
 
Şu anda, Trump dahil aşağı yukarı bütün siyasi liderlerin (Kanada Başbakanı’nı biraz daha ayrı bir yere koyabiliriz), pek çok şirketin başındaki anlı şanlı profilin ağzında sakız olan “iklim değişikliği, golobalizasyon, istihdam vb.” konuları resmen throwbacks to 1960’s/altmışlı yıllarda kalmış konulardır. Sonuç olarak; ya eskiler dönüşecekler ya da yeni bakış açılarına sahip yeni, fütürist dünya liderleri ile hepimiz dönüşeceğiz…  İkincisi daha büyük olasılık. 

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.