Geleceğin Organizasyon Yapısı > Holocracy / Holokrasi
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceğin Organizasyon Yapısı > Holocracy / Holokrasi 


Holo, Yunanca kökenli. Whole=bütün kelimesinden türemiş. Cracy’de democracy’den (dêmo=insan topluluğu) + krátos= kural, güç) alınmış. Ortaya holcoracy yani holokrasi denen “bütünsel yönetim” biçimi çıkmış. Yerinden özyönetim de deniyor.
 
Geleneksel aşağıdan yukarı, yukarıdan aşağı piramitlerle izah edilmeye çalışılan hiyerarşik yönetim yerine yöneticilerin, unvanların vb. olmadığı, herkesin yüksek bilinç, sorumluluk ve yetki ile kendi kendini yönettiği bir sistemdir. Bu kültürde çalışanlar rollerine, yapacağı işe hâkimdir. İnsanların işlerini yapmaları için yönetici güdümünde olmaları gerekmez. Dolayısı ile piramitler de yoktur.
 
Tıpkı bir mahalle halkının kendisine ait yaşam alanını, sınırlarını bilmesi gibi, herkes görevini, yapması gerekeni bilir. Şirket çalışanlarının birden fazla görevi vardır. Bu rollerin gerektirdiği yetkiyi ve bu yetkinin sınırlarını bilirler. Örneğin bizim şirkette benim şirketi temsil etme görevim var. Ayşe pazarlama, müşteri ilişkilerini yönetme ve iş/ilişki geliştirme; Can da yazılım ve teknik konularla ilgili sorumlu olduğunu biliyor. Kısacası holokraside bir sürü daireler var. Herkes kendi dairesinin uzmanı, sorumlusu ve yetkilisidir.
 
Böyle bakınca, yazılımcı Brian Robertson’un ortaya attığı ve aynı isimde bir de kitap yazdığı holokrasiye geleceğin yönetim biçimi, şirket organizasyon yapılarından biri diyebiliriz.
 
Başta Zappos (Amazon bünyesinde satış yapan devasa ayakkabı, giysi perakendecisi) olmak üzere 300 kadar Global şirkette uygulanmaya çalışılan holokrasinin işlemesi, yeniçağın olmazsa olmazları “güven, hoşgörü, saygı ve paylaşım” kültürüne bağlı. Bunların olmaması halinde yüksek seviyede belirsizlikle ilerleyebilme, değişim, dönüşüm, yenilikçilik ve esneklik gibi hayati yetkinlikleri gerektiren modelin başarılı olması mümkün değil.
 
Halen alternatif bir yönetim şekli olarak görülüyor. “Yok canım olur mu öyle şey, mümkün mü?” diyenlerle “bal gibi de olur, olmak zorunda” diye tartışılıyor. Oysa ben her halükarda  yeniçağın, teknolojinin zorlayıcı etkilerinden dolayı giderek yaygınlaşacağını hatta Hollywood İş Modeli ile birlikte, kaçınılmaz olarak, geleceğin organizasyonel yapılanma modeli haline geleceğini iddia ediyorum.  

******************

Bu yazı Platin Dergisi için yazılmıştır.  @PLATINDERGI  Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız;
 






















 





******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.