Geleceği işte bu fotoğraflar değiştirecek!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Geleceği işte bu fotoğraflar değiştirecek!



COVID sonrası dünya bambaşka olacak, hatta olmaya başladı diyoruz ve dönüşümün bizzat içinde yaşıyoruz ya… İşte bu hengamede magazin haberi gibi bakıp, geçiverdiğimiz bu fotoğraf geleceğin neye benzeyeceğine dair önemli işaretlerden birini yansıtıyor…

Fotoğrafta Finlandiya Başbakanı'nı, Eğitim, Ekonomi ve İçişleri Bakanları'nı görmektesiniz.
 
Finlandiya bir cumhuriyet, Avrupa Birliği (AB) üyesi. Başkenti Helsinki. 5,5 milyon nüfusu var. Ulusal dilleri Fince ve İsveççe (yaklaşık % 5’inin ana dili İsveççe). Büyük çoğunluğu iyi derecede İngilizce konuşuyor. Kuzey Avrupa'da ve Baltık Denizi bölgesinde yer alıyor. Komşuları Rusya (doğuda), Norveç (kuzeyde), İsveç (batıda) ve Estonya (güneyde). Yüzölçümü toprakları ve iç gölleri ile beraber 338.432 km²’dir. Para birimi Euro.
 
Ufacık bir ülke. Dünya nüfusunun sadece % 0,07'si. Ülke karşılaştırmalarında diğer İskandinav ülkelerinin arasına alınıyor, ancak onlar arasında da ilk sıralarda yer alıyor.
 
Tüm dünyanın en başta eğitim olmak üzere, pek çok diğer olumlu özelliklerine, sistemlerine özendiği ve kıskandığı, herkesin hayalini kurduğu özelliklere sahip bir ülke.


“Ama onlar küçücük bir ülke, biz kocamanız. Tabii ki hayat onlara güzel, böyle ciciş şeyler yapmak kolay!”  diyerek daha ne kadar görmezden gelebiliriz?

Hangi medeniyet, iyilik, güzellik parametresine baksak, başı çekiyorlar. Özgürlükte, kapsayıcılıkta yani “diversity” denen konuda müthişler. Kadın erkek eşitliğini çoktan aşmış hayvanlara, bitkilere, masaya, sandalyeye vb. bile eşitlik, özgürlük ölçüsünde fikren gelişmiş, neredeyse bu konularda dünyanın en iyisi olmuş durumdalar.
 
2019’daki Parlamento seçimlerinden sonra %47’si kadınlardan oluşan bir kabine kurup, başbakan dâhil en önemli dört bakanlığa hem de daha 30’larının başlarındaki genç kadınlar yerleşince, tüm dünyanın odağı haline geldiler. Şu anda fotoğraftaki hanımefendilerden biri görevde değil, ancak durum hala tüm dünya için geleceğe dair önemli bir gösterge.


Pandemide kadınların yönettiği ülkeler daha başarılı!..

Pandemide bir kez daha gündeme geldiler, çünkü kadınların yönetimde olduğu ülke insanları ve ekonomileri daha az hasar aldılar. Onlarla beraber, Angela Merkel’in Almanya’sı, Jacinda Ardern’in Yeni Zelanda’sı da erkek egemen yönetimli ülkelerden çok daha hızlı, etkin önlemlerle, kamuoyunun nabzını ellerinde tutma becerileriyle, soğuk kanlılıklarıyla defalarca dünya medyasında örnek gösterildiler.  
  
Merkel, German 'Tiger Mom' – POLITICOKısacası dünya gelişmişlik endekslerinde kadınların, eğitimin ve sivil toplum hareketlerinin güçlü olduğu toplumlarda işler daha iyi gidiyor gibi görünüyor…
 
Ve doğal olarak, kadınlarını hayata bu şekilde eşit olarak katıldığı ülkelerde yetişen çocuklar; saçma sapan kavgalara değil, daha iyi bir gelecek için yapılması gerekenlere odaklanıyorlar. Korkmadan ülke, şirket, sektör idaresini eğer hak ediyorlarsa, kadınlara teslim ediyorlar.
 
Belki bu ülkeler dünya devi olmuyor, dünyaya egemen olma hırslarıyla ülkelerini kavurmuyorlar, ancak daima genel refah göstergelerinin çok üstünde yaşamlar sürüyorlar.


Biraz da kimmiş bu kadınlar, nasıl profillermiş, çok mu üstünlermiş, ona bakalım; fikrimiz olsun…

Soldan üçüncü Sanna Mirella Marin – 36 yaşında - Başbakan

1985 - Helsinki, Finlandiya doğumlu. Sosyal Demokrat. 10 Aralık 2019’dan beri Finlandiya’nın başbakanı. Daha önce de Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı idi. Dünya'nın ve Finlandiyanın en genç fakat İlk değil, üçüncü kadın başbakanı. Daha önce de Anneli Jäätteenmäki ve Mari Kiviniemi'de Finlandiya’ya başbakanlık yapan kadınlardı. Kabinesinde ağırlık kadınlarda.
 
Marin, 2017 yılında Tampere Üniversitesi'nden İdari Bilimler Yüksek Lisansı ile mezun oldu. 2006 yılında Sosyal Demokrat Gençlik’e katıldı ve 2010 - 2012 yılları arasında Başkan Yardımcılığı yaptı.
 
Marin bir gökkuşağı ailesi çocuğu. Ebeveynleri aynı cinsiyetten (iki kadın). Tek çocuk ve ailesinde üniversiteye devam eden ilk kişi. 16 yıldır beraber olduğu nişanlısı Markus Räikkönen ile Ocak 2018'de Emma adlı bir kızları oldu Marin ve Räikkönen, Ağustos 2020'de başbakanın resmi konutu Kesäranta'da evlendiler. Marin vejeteryan.

 
Soldan birinci Li Sigrid Andersson – 34 yaşında – Eğitim Bakanı halen doğum izninde

1987 -Turku, Finlandiya doğumlu, 2019'da Eğitim Bakanı olarak atandı. 17 Aralık 2020'den beri ebeveynlik izninde, bir kız çocuk annesi. 2021 yazında bakanlık görevine dönmesi planlanıyor. Andersson'un babası sanatçı Jan-Erik Andersson ve annesi gazeteci Siv Skogman.

Küçük yaşlarından beri Rusça öğrenen Andersson, Åbo Akademi Üniversitesi'nden 2010 yılında siyaset bilimi alanında lisans derecesi ile mezun oldu. Uluslararası İnsan ve Mülteci Hakları Hukuku konusunda derinleşti.  Tüm okul hayatı boyunca politika ile iç içe olan Andersson, daima öğrenci örgütlerinde, Finlandiya'nın Sol Gençlik oluşumlarında ve Sivil Haklar Savunucusu gruplar içinde aktif görev yaptı.
 
Koyu bir sosyalist. En önemli değeri özgürlük olan bir Marksist. Andersson, ikinci bir anadili,  aseksüel askerlik eğitimini, esrarın suç olmaktan çıkarılmasını, Greenpeace’in kürk çiftliklerine yönelik operasyonlarını ve sivil itaatsizliği destekliyor. Andersson, hayvanların bir kimliği olduğunu düşünüyor ve veganlık yayılsın diye çabalıyor. Rusya ile vize uygulamasının kaldırılmasını istiyor. Bir kitabı var.
 
2018’de tüm dünyada yankı uyandıran dört günlük çalışma haftası veya altı saatlik iş günü önerisinin sahibi de Anfersson.


Soldan dördüncü Maria Karoliina Ohisalo – 36 yaşında – İçişleri Bakanı
 
1985 – Helsinki, Finlandiya doğumlu.  2019'dan bu yana Yeşil Partiden seçilen İçişleri Bakanı. Çocukluğunda anne ve babası genellikle işsiz olduğu için yoksulluk içinde büyüdü, hatta bir yıl barınakta yaşadı. Babasının alkol sorunu nedeniyle ebeveynleri ayrıldı. Akşamları ve hafta sonları çalışan annesi tarafından büyütüldü. Genç yaşta futbol ve atletizme ilgi duydu, ufak yaşlardan itibaren aktif spor yaptı, yarışmalara katıldı, ödüller kazandı. 2004 yılında Mäkelänrinne Spor Lisesi'nden mezun oldu.


2011 yılında Helsinki Üniversitesi'nden sosyal bilimler alanında yüksek lisans derecesi aldı.
2017 yılında Doğu Finlandiya Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü'nde sosyoloji alanında doktora yaptı. Doktora çalışmasını tamamlayabilmek için Sosyal Uzmanlık Merkezi'nden gıda yardımı ve uzun süreli evsizlik desteği aldı.
 
Nintendo oynamayı çok seviyor, evli. Eşi Miika Johansson, yenilenebilir enerji şirketinde çalışan bir pazarlama birim yöneticisi.   


Soldan ikinci Katri Briitta Ilona Kulmuni – 34 yaşında – Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı
 
1987 - Tornio'da, Finlandiyalı doğumlu. Lapland Üniversitesi'nden Sosyal Bilimler Yüksek Lisansı derecesiyle mezun oldu. 2015'te Finlandiya Parlamentosu'na girdi. 2019’da  Ekonomi Bakanı seçildi. Kulmuni, 5 Haziran 2020'de, iki bakanlığına fatura edilen 56.203 Euro'ya medya eğitimi verildiğinin ortaya çıkması üzerine Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcılığından istifa etti. İstifa duyurusundan iki gün önce medyaya bahsi geçen tutarı geri ödeyeceğini açıkladı.  2020 Haziran'da, Kulmuni'nin yerine Maliye Bakanı olarak eski Başbakan ve Merkez Bankası Başkanı Matti Vanhanen seçildi.

Kulmuni’nin özel hayat detayları internette yok denecek kadar az. Ailesine, geçmişine dair bilgiye rastlanmıyor. Sorulduğunda “Lapland’den sade birisiyim, evlilik, boşanma, aile vb. bunlar herkesin kendisini ilgilendirir” diye geçiştiriyor. Finlandiya’nın en zengin parlamenterleri arasında olduğu söyleniyor. Yakından tanıyanlar oldukça zorlu bir profil, sıkı bir iş kadını olduğunu belirtiyorlar.


Ve o da perdeyi araladı, geliyor…

Kamala Harris…
 
ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden’ın yardımcısı.
 
Allah gecinden versin; “Biden nasıl olsa başkanlığı tamamlayamayacak, Harris Başkan olacak. Zaten asıl istenen Kamala’nın başkan olması idi. Biden vekaleten başkanlık yapacak vb.” denilen dünyanın en güçlü ülkesinin başına gelen kadın.

Kimdir Kamala Harris?

20 Ekim 1954 yılında Oakland, Kaliforniya, ABD’de doğdu. Jamaikalı bir baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu.
 
56 yaşındaki Harris, ABD’nin ilk kadın, siyahi ve Asya kökenli başkan yardımcısı ve avukat. Üniversite eğitimini, ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin gittiği Howard’da aldı. 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu göreve gelen ilk siyah ve Asya kökenli kadın.
 
Harris, siyasi kariyerinin başladığı dönemlerde 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasına destek verdi ve Senatörlüğü sırasında ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu’ya ilişkin politikalarına eleştiriler yöneltti. Harris’in geçmişteki “insanlık tarihinin en karanlık zamanlarından birisi olan Ermeni Soykırımı’nın uygun bir şekilde tanınması ve sonuca varması için Ermeni toplumunun yanında olacağım” beyanatları bizi rahatsız etse de bu, dünya lideri bir ülkenin başına geçtiği gerçeğini değiştirmiyor.
 
Yıl 2021, şimdiden yeni nesil kadın politikacıları ve geleceğin dünya liderleri prototiplerini görmeye başladığımız yıldayız. Gerisi gelecektir. Kızlar hazırlanın…


Bu yazı Posta Gazetesi için yazılmıştır.  Yazının linki buradadır.

Orijinal yazıyı büyüterek okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.
 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.