Futurly - 47, bilim teknoloji, dijitalleşme ve fütürizmle ilgili her hafta 5 haber
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Facebook Pay geliyor!..



Facebook, ‘Facebook Pay’ adında yeni bir ödeme sistemi başlatacağını duyurdu. Facebook Pay; Facebook, Messenger, Instagram ve WhatsApp'ta erişilebilir olacak ve Facebook'un popüler sosyal ağları ve uygulamaları arasında ödemeleri kolaylaştırmak için kullanılacak. Facebook Pay'ı arkadaşlarınıza para göndermek, alışveriş yapmak ve hatta fon bağışçılarına bağış yapmak için kullanabileceksiniz. Bu dikkat çekici hamle, Facebook’un Blockchain ve kripto para alt yapısı Calibra ve Libra için tam güven sağlayamaması ve bu doğrultuda çıkan sorunlardan sonra geleneksel ödeme sistemlerine dönmesi şeklinde yorumlandı. Şirket yetkilileri, “Facebook Pay’in mevcut finansal altyapı ve ortaklıklarla gerçekleştirileceğini belirtiyorlar.
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

Artificial Intelligent
Yapay zeka sistemlerine her şeyi öğretiyoruz, ön yargılarımız dahil!..
 Artificial Intelligent

Araştırmacılar, yapay zekâlı sistemlerin tıpkı insanlar gibi dijital kitap, haberlerden, makalelerden, sosyal medya paylaşımlarından öğrendikleri için ön yargıya benzer değerlendirmeler geliştirmeye başladıklarını belirttiler.
 
Google, bilim insanları, BERT adındaki yapay zeka teknolojisi hakkında bilgiler verdiler. BERT, eski, yeni kitaplar, Vikipedi girdileri ve haber yazıları gibi çok sayıda sayısallaştırılmış bilgiden, insanların nasıl yazıp konuştuğunu öğrenen, çığır açan bir dizi Yapay Zekadan oluşuyor. Halen Google’ın internet arama motoru gibi hizmetlerinde kullanılmakta olan BERT, bir çocuğun ebeveynlerinin kötü davranışlarını taklit etmesi gibi internetten aldığı bilgiler nedeniyle peşin hükümlü yargılara kapılabilir endişesi yaratmaya başladı.
 
On yıllarca, hatta yüzyıllarca süren önyargı ve güncel olanlar, muhtemelen internetteki, tüm bu malzemenin içinde de var ve yapay zeka onları analiz ediyor, öğeniyor. Örneğin yapılan bazı denemelerde, insanların geleneksel olarak erkeklerle ilintilendirdiği işleri, meslekleri; BERT’in de erkeklerle bağdaştırması “tarihsel eitsizlik” sıkıntısını yapay zekaya da geçirmiş olmamız kaygılarını pekiştirdi. Yapay zeka uzmanlarının “önyargı” sorununu nasıl aşabileceklerini kara kara düşündüklerini tahmin etmek zor değil…
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.


Elon Musk ve NASA'ya göre Mars'ta ilk şehir ne zaman kurulacak? ... 


 
SpaceX CEO'su Elon Musk, çocukluğundan beri Mars'a yolculuğu ve oraya yerleşmiş yeni nesil insanları, Marsta sürekli yaşayan, oranın yerlileri haline dönüşmüş, Mars’ta büyüyen, yaşlanan ve orada doğacak, yeni Marslılar dünyaya getirecek bir nüfusu, kendi kendine yeten yepyeni bir yaşam düzenini hayal ediyor. Hayal etmekle kalmayıp, bunun için ciddi ciddi çalışıyor. Böyle bakında, Musk’ın dünyanın ayarlarını bozan tüm inovatif girişimlerinin en temelinde bu hayalini gerçekleştirmeye koşuş olduğunu anlamak zor değil.
 
Elon Musk, Mars’ta sürdürülebilir bir yaşam ve gerçek bir şehir oluşması için gereken zaman, kaynak ve araçlar hakkında şunları söylüyor; Her şeyden önce Mars’ta sürdürülebilir ve kendi kendine yeten bir düzen kurulması lazım. Çünkü uzay gemilerinin (Starship) uçuş başı maliyetleri (sadece fırlatma kısmı 2 milyon dolar) hala çok yüksek. Yani “taşıma suyla değirmen dönmez, oradakilerin döngüsel bir sistemle kendi kendilerine yetmesi gerekir” diyor.
 
SpaceX tahminlerine göre Mars’ta böyle bir düzen kurulması için 1.000 Starship inşa edilmesi (halen 100 kadar Falcon var) ve bunların 20 yıl boyunca Mars’a kargo, altyapı ve mürettebat taşıması gerekiyor.  Çünkü şu andaki kaynaklarla Mars’a ancak iki yılda bir uçuş gerçekleştirmek mümkün görünüyor ve her uçuşta maksimum kapasite yıllık 500 ton. Oysa günde 3 katına çıkan, yılda 1000’den fazla uçuş ile yılda 10 milyon ton kapasiteye sıçrayabilmek gerekiyor. Ve her şeyden önce Mars'ta kalıcı ve sürdürülebilir bir şehir kurmak için önce oraya bir ekibin gitmesi gerekiyor. NASA, 2024'ü bu dönüm noktası için bir hedef olarak belirlemiş bulunuyor. SpaceX de o inişe hazırlık için Star22'yi 2022 kadar Mars’a indirmeyi planlıyor.  
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

Google OpenTitan chip ile hacklenme problemini kökten halledebilecek mi?..



Akıllı telefonlardan veri merkezlerindeki sunuculara kadar tüm cihazlarımıza güç sağlayan çipler hem hayat kolaylaştıran bilgilere hem de ve maalesef ki saldırılara da açık. Bilgisayar korsanları bir sisteme ne kadar erken girerlerse o kadar iyi, çünkü tam kontrolü ele geçirmeleri için, daha cihaz açılırken saldırıp, sisteme yerleşmeleri gerekiyor. Google 2017’den bu yana önyükleme saldırılarını engellemek için “Titan” güvenlik çipi kullandığını açıklayarak nasıl çalıştığını anlattı. Titan chip taa en başında, yüklenmekte olan aygıt yazılımını kontrol ediyor, kriptografik olarak doğru olup olmadığını denetliyor, böylece sistemin ön kontrolleri yapılıyor.  Ancak söz konusu chip, tescilli ve Google ürünlerinin dışında kullanılmıyor.
 
Google, şimdi bunu değiştirmek için bir adım atarak İsviçre ETH Zürih Üniversitesi ve Western Digital’le birlikte Titan’ı herkesin kullanımına sunmak üzere çalışmalara başladı. OpenTitan olarak adlandırılan ürünün amacı silikon çip tasarımını daha tutarlı ve daha genel kullanıma uygun hale getirmek. Google’ın mevcut Titan cipi, bir makine başlatıldığında, kodun güvenli olduğunu sorguluyor ve doğruluyor. Bu da veri merkezleri için "güvenin donanım kökünü” oluşturuyor.
 
OpenTitan da sistemleri, donanım yazılımını ve ayrıca genel ürünün tasarımını ve düzenini baştan aşağı kontrol ediyor. Tüm bunları özel bir şifreleme yapısı ile çalışan açık kaynaklı bir mikroişlemci sayesinde yapıyor. OpenTitan’ın veri merkezi sunucularına, depolama aygıtlarına ve diğer teknoloji parçalarına yerleştirilebileceği; sistemin tüm tasarımının ve yapısının incelenip değerlendirebileceği düşünülüyor.
 
Google’ın güvenlik başkan yardımcısı Royal Hansen, “Silisyum tasarımını açık kaynaklı hale getirmenin, onu daha şeffaf ve güvenilir hale getireceğine inanıyoruz” diyor. Ancak kendisi, milyonlarca cihazda kullanılan ciplerin yapım şeklini değiştirebilecek bir entrika peşinde olduğunun düşünülmemesi için Google OpenTitan’ı yönetmiyor. Bunun yerine proje, kar amacı gütmeyen donanım kuruluşu lowRISC tarafından yürütülüyor.
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.


Google’ın tüketici egemenliği için hedeflediği yeni alan; bankacılık!..



Google aslında 2007’den bu yana bankacılık lisansına sahip. Artık zamanının gelmiş olduğunu düşünüyor ki bankacılığa da geçmek için ilk adımı resmen attı. Bankacılığın “FinTech” e dönüşmekte olduğu günümüzde, tabii ki teknoloji şirketlerinin de bankacılığa geçiş yapması kaçınılmazdı. Tüm dünyanın, her türlü verisine sahip olan Google, Google Pay ile zaten epeydir bu alanda yer alıyor ve alt yapıyı hazırlıyor. Şimdi ise "akıllı cari" hesaplar sunmak için ABD'deki banka, finans ve kredi kuruluşları ile ortaklıklar kurarak bir anlamda bankacılığa da soyunuyor.
 
Google Pay aracılığıyla başlatılacak olan hizmetin, kullanıcıların Google’ın analitik araçlarını geleneksel bankacılık ürünlerine eklemelerine izin vereceği belirtiliyor. Bu hamle, Facebook, Uber, Apple ve Amazon tarafından sunulan kredi kartı, ödeme sistemi ve kredi tekliflerine benzer bir yapı sunuyor. Ürünler ve düzenlemeler farklılık gösterse de bankacılık dünyasına giren tüm teknoloji devlerinin ilahi amacı “kendilerini vazgeçilmez kılmak”. Tüm teknoloji şirketleri “tüketicilerin ilgisini çekmeye, ekosistemlerini genişletmeye ve platformlarının daha çok kazanmasını sağlayacak” para trafiğinin merkezinde olmayı istiyorlar.
 
Amazon'un kredi kartı ve işletme kredileri, e-ticaret işini artırmayı hedeflerken, Uber Money, şirketin taksi işlemlerine hizmet etmek için kredi kartları, borç hesapları ve para izleme araçları sağlıyor. Hem Google hem de Apple, Goldman Sachs'in yeni tüketici kolu Marcus ile bir araya gelerek Apple Pay ve Wallet hizmetinin parçası olarak bir kredi kartında iPhone'ları ve Android'leri vazgeçilmez kılmak istiyor.
 
Finansal hizmetlere geçiş yapmak, reklamcıları da Google ve Facebook’a altın bilgiler sağlayan kurumlara dönüştürecek, reklamların hangi satın alımlara yol açtığını izlemek konusunda teknoloji ve finans devlerinin beslenmesine yardımcı olacak.
 
Google, kod adi ‘Cache’ olan  projenin Citigroup’u içeren ABD’li ortaklarının 2020’ye kadar hesaplarını sunmaya başlayacağını belirtti. Google yetkilileri “Ortaklarımızın düzenleyici ve finansal teknik bilgilerinin, kullanıcılarımız için faydalı araçlar ve teknolojiler oluşturma konusundaki deneyimimiz için harika bir tamamlayıcı olduğuna inanıyoruz” diyor.
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.