Futurly - 41, bilim teknoloji, dijitalleşme ve fütürizmle ilgili her hafta 5 haber
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Beyniniz kaç yaşında acaba? Bu “Yapay Zeka” söyleyebiliyormuş!..



Bilim, teknoloji ilerledikçe giderek daha uzun yaşayabileceğimizi gördük. Ancak uzayan kısımda sağlıklı olunmaması halinde özenilecek bir durum olmadığını da anladık. Özellikle tüm dünyada hızla artan Alzheimer (Bilişsel fonksiyonların kaybı ve Demansın en yaygın formu. İlk belirtisi, yakın geçmişin unutulması) ve Demans (Bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu) hastalıkları çağın vebası niteliğinde insanlığı tehdit ediyor.
 
Dünyada her 3 saniyede bir hastaya Demans teşhisi konuluyor. Her 20 yılda Demanslı hasta sayısı ikiye katlanıyor ve günümüzde 50 milyon civarında olan hasta sayısının 2050 yılında 152 milyona çıkması öngörülüyor. Ülkemiz gibi yaşlı nüfusun hızla arttığı bölgelerde, artış oranının 20 yıl içinde 5 katına kadar çıkabileceği öngörülüyor. Hastalığın artmasıyla birlikte bakım maliyetleri de artıyor. Alzheimer ve Demans tüm dünyada 1 trilyon doların üzerinde bir maliyete neden olduğu belirtiliyor. Kaynak
 
Bu tür hastalıklarda erken teşhis çok önemli. Bu amaçla, Nature Neuroscience'da yer alan ve “sinirbilim, uzun ömür ve makine öğrenmesi” verilerini bir algoritmada birleştiren çalışma, kişinin beyin yaşının yalnızca MR taramalarına dayanarak tahmin edilebilmesini sağladı. 80 yıl boyunca yaklaşık 50.000 kişiden elde edilen veriye dayanarak depresyon ve otizm gibi yaygın beyin hastalıklarının beyin yaşlanmasını nasıl etkilediğini açıklayan ilk çalışma olarak literatüre girdi. Bulgular, özellikle beyin yaşlanmasını hızlandıran nörolojik bozukluklarla ilgili gen kümelerini belirleyebildiği için erken teşhis açısından çok önemli olarak nitelendiriliyor.
 
Norveç Oslo Üniversitesi'nden Tobias Kaufmann, “Sağlıklı bireylerde görünen beyin yaşlanmasıyla ilgili olan genlerin, ortak beyin bozukluklarıyla ilişkili olduğunu bildiğimiz genlerle çakıştığını saptadık ve bu, yapay zeka sayesinde bireyin beyin yaşını belirlemekte ilk adımdır” diyor. Öte yandan uzmanlar, ortalama sonuçlardan bireysel sonuçlara ulaşmanın her zaman zor ve riskli olduğunu; çünkü MR taramalarının insanlar arasında büyük değişkenlik gösterebileceğini, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtiyorlar. Bununla beraber, yapılan çalışmanın büyüklüğü sağlam bir temel oluşturması açısından da çok önemseniyor. Geliştirme alanları olmasına rağmen, bu çalışmanın yüksek riskli beyin rahatsızlıklarının başlamasından önce, genetik bilgiye dayanarak bir kişinin beyin yaşı boşluğunu tahmin etmek, tedavilerini düzenlemek ve zaman içinde hastalığın ilerlemesini takip etmek açısından önemli bir adım olduğu konusunda herkes hemfikir.
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın


İranlı Hackerlar ABD başkan adayını hedefledi!..



Microsoft'un açıklamaları, 2020 seçimlerine burnunu sokmaya çalışan tek ülkenin Rusya olmadığına işaret ediyor. Amerika yeni bir başkanlık seçimine doğru ilerlerken Rusların sanal müdahale tehditleri ABD hükümet yetkililerinin ve ortalama seçmenin gündemini epey meşgul ederken, Microsoft, Rusya’nın seçim hackleme konusunda hazırlık yapan tek ülke olmadığını, agresif bir yeni “e-posta kimlik avı saldırısı” ile İranlı bilgisayar korsanlarının da ABD başkanlık kampanyasını hedeflediğini açıkladı. Microsoft, İranlı bilgisayar korsanlarının hangi adayın operasyonlarını hedef aldığını açıklamadı ancak Reuters hedefin Başkan Donald Trump olduğunu ilan edince Microsoft, yeniden seçilme kampanyası için Trump’ın Outlook'u e-posta sağlayıcısı olarak kullandığını ancak kampanyaya yapılan saldırıların engellendiğini açıkladı.
 
İranlı bilgisayar korsanları, Trump’ın Ekim 2017’de, İran’ın 2015 Obama yönetimi ile yaptığı nükleer anlaşma işbirliğini uzatmayacağını açıklamasından bu yana ABD hedeflerine karşı siber ataklarını arttırmıştı. Ancak son birkaç aydır iki ülke arasındaki gerginlikler ve Trump’ın saldırgan söylemleri fazlalaşınca her iki taraf da siber savaş moduna hızla geçiş yapacak gibi görünüyor.

Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın


Paypal, Facebook’un Kripto parası Libra ile yollarını ayırdı!..



İlk kurucusu Elon Musk olan, ülkemizde yasaklı ancak dünyada en yaygın ödeme platformlarından biri olan Paypal, Libra Birliği’nin 28 kurucu üyesinden biri olacaktı, ancak Paypal, Facebook’un Kripto parası Libra ile yollarını ayırdığını açıkladı. Aslında bu ayrılık bir anlamda diğer finansal oyuncuların kaygılarını da yansıtıyor. Visa ve Mastercard yöneticileri de Paypal gibi Facebook’un önemli bir stratejik partner olduğunu, bu birliğin henüz yasal bir formatı olmadığını, halen görüşmeleri sürdürdüklerini” belirtiyorlar.
 
2019 Haziran ayında Libra kripto para birimini tanıttığında, Paypal’da iken Facebook trafından tarnsfer edilen David Marcus, daha önce başında olduğu PayPal'ın Libra Birliğine katılma nedenini “PayPal’ın kuruluş vizyonu zaten sınırların ötesine geçen ve para transferlerini demokratikleştiren bir dijital para sistemi kurmak hayalinden çıkmıştır. Libra da bu vizyonun gerçekleştirilmesinde blockchain gibi yeni teknolojilerin mümkün kıldığı önemli bir adımdır, o yüzden biz de varız” diye açıklamıştı. 6 Ekim’de ise PayPal bu kararını değiştirdiğini duyurdu, ancak sebep belirtmedi.
 
Öte yandan Libra Projesi, başından beri eleştirilerin hedefinde. ABD'li milletvekillerinin gizlilik ihlali iddiaları ve Facebook’un bu kanalla daha da artacak erişiminin yaratacağı sakıncalar konusundaki tartışmalar sürerken, diğer paydaşların da kaygıları artıyor anlaşılan. Asıl mesele “ulusların, bir grup şirket tarafından yönetilen dünya çapında bir finansal ağı etkin bir şekilde kullanmasının mümkün olması halinde, parasal piyasalar sisteminin nasıl olacağı”…  
 
Sonuçta, para birimleri tipik olarak ulus devletleri ve onların gücünü de temsil eder. Almanya ve Fransa'daki yetkililer projenin ulusal egemenliğe tehdit oluşturduğunu söyleyerek Libra’yı ülkelerinden yasaklayacaklarını açıkladılar bile.
 
Tüm bunlar ve Facebook’un PayPal'ı kaybetmesi, Libra’nın Facebook'un “hükmetme niyetinde olmadığı, merkezi olmayan bir sistem olduğu” iddiasını zayıflatacak gibi duruyor. Ve fakat; “dijitler çiplerden çoktan çıktı!” Dünya adeta siber alevle ısındıkça ısınıyor…


Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın

Satürn Çevresinde Bulunan 20 yeni ay, Jüpiter'in uydu rekorunu elinden aldı!.. İsimlerini siz belirlemek ister misiniz?..



Gökbilimciler, daha önce bilinmeyen 20 Satürn uydusunu keşfetti, Satürn şimdi 82 bilinen uyduya sahip, Jüpiter’den üç tane daha fazla uydusu olduğu anlaşıldı.
 
Belki de günümüz insanı için daha da heyecan verici olan haber ise “bu yeni uydulara isim verebilecek olmamız…”
 
Eğer ilgileniyorsanız, 6 Aralık 2019’a kadar isim önerilerinizi @SaturnLunacy adresine Tweet olarak yazın, nedeninizi ve #NameSaturnsMoons etiketini de eklemeyi unutmayın! Belki de bu uydulardan birinin isim anası-babası olursunuz, kim bilir?
 
20 uydunun hepsi ufak ve ölçüleri yaklaşık 5 kilometre. 17 tanesi geriye dönük yörüngeye sahip, yani Satürn'ün etrafında gezegenin dönüşünün tersi yönde hareket ediyorlar.  Keşif ekibi, bu 17 uydunun bir Satürn turunu tamamlamasının 3 dünya yıldan fazla sürdüğünü ve bulunan en uzak uydunun bilinen en uzak Satürn uydusu olduğunu belirtiyorlar. Kim bilir, uzayda keşfedecek daha neler bekliyor insanlığı…  


Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın

Yapay Zeka Fashion ++ ile ufak tefek değişikliklerle daha da şıklaşmak istemez misiniz?.. 



Facebook’un Yapay Zeka Araştırma Grubu Fashion ++ adını verdiği, kişinin kıyafetini daha da şıklaştırmak için kolay değişiklikler öneren, moda tavsiyesi yapan yapay zeka sistemi geliştiriyor. Fashion ++ “gömleğini içine soksan daha iyi olur, bir kolye eklemeyi düşünmez misin ya da tamamen farklı bir kıyafete geçmek yerine elbise kolunu kıvırabilirsin, V yaka bluz yerine balıkçı yaka bir kazak giyebilirsin, kot etek daha çık yakışır, pantolon daha iyi durmaz mı” gibi öneriler verebiliyor. Fashion ++ tamamen yeni bir kıyafet önermeyi değil, mevcutlardan yararlanmayı ve onu daha şık hale getirecek ufak, zekice değişiklikleri bulmayı hedefliyor.  Sistem yalnızca şekilsel açıdan değil, aynı zamanda bir kıyafetin çeşitli, farklı bileşenlerini de inceliyor. Örneğin “denim daha rahat bir görünüm yaratabilir; tamamen siyah bir kıyafet daha sofistike gelebilir” türünde tavsiyeler de veriyor.
 
Fashion ++’a veri toplamak için güncel trendlere göre giyinen gerçek insanların fotoğraflarından oluşan sosyal moda paylaşım sitesi Chictopia'dan yararlanılmış. “Şık bir kıyafetin tanımı sürekli olarak değiştiği için Facebook ++ yapay zekası sürekli olarak neyin trend olduğunu, şık bulunduğunu saptıyor ve sizin kıyafetinizi onlarla karşılaştırarak, kıyafetin bir bölümünü farklı bir fotoğraftan bir giysi ile değiştiriyor ve nasıl olabileceğini gösteriyor. Sadece uyumluları değil, uyumsuz olanları da yansıtan sistem, moda kabiliyetinin nasıl geliştirileceği konusunda da yardımcı oluyor. 


Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.