Futurly - 40, bilim teknoloji, dijitalleşme ve fütürizmle ilgili her hafta 5 haber
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Microsoft, akıllı telefon işine neden geri dönüyor?..



Üç yıl önce akıllı telefon işinden çekilen Microsoft 2020 başında, çift ekranlı bir el bilgisayarı görünümündeki Surface Duo akıllı telefon ile sahalara geri döndüğünü açıkladı.
 
Microsoft, Surface Duo’yu telefon olarak adlandırmak istemese de "Microsoft'un en iyisini" "Google'ın en iyisiyle" bir araya getirmek için tasarlandığı söylenen iki ekranlı Android cihaz, tüm özellikleri ile aslında ve aynı zamanda ekstra geniş, iri kıyım bir telefon.
 
360° menteşesi sayesinde içe, dışa tam katlanan ve açılan korumalı iki ekrana sahip Surface Duo, yatay olarak düz yerleştirilebiliyor, kitap gibi tutulabiliyor, mini dizüstü bilgisayar gibi ya da normal, tek ekranlı bir telefon gibi kullanılabiliyor, çadır pozisyonunda film izlemek için yükseltilebiliyor. Kısacası becerikli menteşesi “artık cep telefonlarının ufak ekranına sığamıyorum, laptop’umu taşımak istemiyorum ama tablet de hala çok büyük, ağır” vb. diyenlere “artık ben varım” der gibi… Surface Duo’nun hedef kitlesi daha çok iş ve kişisel işlevleri tek bir cihazda birleştirmeye ihtiyaç duyan kurumsal kullanıcılar ile cihaz meraklıları gibi duruyor.

Microsoft’un bu dönüşü ile “şirketin bulut tabanlı hizmetlerinin mobil dünyada nasıl çalıştığını göstermek için” pazarın ufak bir yüzdesini mi hedeflediği, yoksa “akıllı telefon pazarında ciddi bir oyuncu olmaya” mı soyunduğu, yani stratejik planını yapıp yapmadığı henüz belli değil… Hayırlısı…
 

Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

Tesla arabanız varsa “gel bana!” demeniz yeterli!
 


Tesla, sürücülerin otomobillerinin bulundukları yere gelmesini sağlayan “Smart Summon - Akıllı Çağırma” sistemi ile otopark veya garajdaki arabanızdan en fazla 60 metre uzaktaysanız, telefonunuzdaki Tesla uygulamasının “Bana Gel” sekmesine dokunmanız yeterli olacak diyor.

Tesla’nın birçok ürünü ve özelliğinde olduğu gibi “Akıllı Çağırma” da eğlenceli, havalı yeni bir uygulama. Tesla sürücülere; “Akıllı Çağırmayı” çok dikkatli, kamuya açık yolların dışında ve aracı görebiliyorken kullanın diye sıkı sıkı tembih ediyor. "Akıllı Çağırmanın yalnızca çok özel durumlarda kullanılması amaçlanmıştır" diye belirtiyor ve "eğer dikkatsizliğiniz yüzünden bir aksaklık olursa sorumlu sizsiniz" diyor.

Tüm bu uyarılara rağmen, Beta sürümü test edilmeye başladığından beri Internette “Akıllı Çağırmanın” neden olduğu kaza ve aksaklıkları gösteren videolar bolca dolaşmaya başladı bile. Paylaşımlar arasında kalabalık otoparklardaki kazalar, aracın çimi kaldırımdan ayırmakta zorlandığını gösteren çekimler vb. yer alıyor. Bizce “Akıllı Çağırma”nın faydalı olabileceği durumlar; yağmurlu havalar, sakatlık/yaralanma gibi yürüme zorluğu çekilen zamanlar vb. olabilir. Sizce?..
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.


Google’ın kendisi bile “yapay zekalılar, insan tercümanların yerini alamaz!” diyor ama…



ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri kılavuzunda, göçmen bürolarındaki görevlilerin mültecilerin ülkeye girip, girmeyeceğine karar verirken Google Çeviri – Translate ve diğer makine çeviri araçlarını kullanmalarının uygun olduğu belirtiliyor, hatta bunlara müracaat etmeleri öneriliyor.

Dil uzmanları ve hukukçular ise mültecilerin özellikle sosyal medya paylaşımlarını kontrol ederken makine çevirisine güvenilmesini doğru bulmadıklarını, bu uygulamanın pek çok hataya, haksızlığa yol açabileceğine dikkat çekiyorlar. Her kültürün, dilin kendine ait argo, eş anlamlı, imalı, sarkastik vb. kullanımlarının farklı olduğunu belirten uzmanlar ve Google yetkilileri, çevirici yapay zekanın bu amaçla dizayn edilmediğini, hiçbir platformun henüz tüm diller için tam ve bu derece incelikli, hassas bir anlam çevirisi yapamadığını söylüyorlar...

Konu, bizim de Futurly 37’de paylaştığımız haberde olduğu gibi, sosyal medya paylaşımları yüzünden vizesi iptal edilen, ülkeye girişi engellenen mültecilerin sayısı arttıkça ısınacağa benziyor… Bu arada “Yaşasın! Dijital tercümanlar insan tercümanların yerini alamayacak!” diye sevinenler kimler aranızda?..
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.


Normal insanların Ay, hatta Mars seyahatlerine 3-5 yıl kaldı!



Elon Musk, 28 Eylül 2019’da, SpaceX’in Texas - Boca Chica’daki tesisinde Ay’a ve Mars’a insanlı yolculuk için üretilen yeni nesil roketini ilk kez tanıtmak için sahneye çıktı ve konuşmasına; “Bilinç çok nadir ve değerli bir şeydir. Bilincin ışığını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” diyerek başlayıp, “çoklu gezegen türü olmalı, bilincimizi dünyanın ötesine taşımalı ve bunu şimdi gerçekleştirmeliyiz” diyerek konuşmasına devam etti.
 
Böylece de yıllardır hakkında pek çok spekülasyon, olumlu-olumsuz haber ve söylenti yapılan “Ay’a, ardından da Mars’a normal insanlarla yapılacak seferler” konusunda ilk ve en büyük somut adım nihayet atıldı. Yapılan toplantıda SpaceX’in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, Starship'in insanları Ay’a ve ardından Mars'a nasıl taşıyacağını heyecanla açıklarken, büyük hayali olan “Mars'a insan yerleştirme” hedefine biraz daha yaklaşmış oldu. Musk’ın nihayet onu Mars’a götürüp geri getirebilecek bir roketi var…
 
Musk, ilk özel sıvı yakıtlı roketi Falcon 1’i 10 yıl önce dünya yörüngesine göndermişti. On yılda, SpaceX yeniden kullanılabilir roket üretimi konusunda çok önemli bir yol kat etti, hatta geçtiğimiz yıllarda uzaya bir Tesla spor otomobil dahi götürdü. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket motorlarına sahip olan Mark 1 isimli Starship, ilk uçuşunu bir iki ay içinde yapacak ve insanları uzaya göndermeye hazır olmadan önce tamamlaması gereken testleri tamamlayacak.

Bu arada Musk, 2018 Eylül’de Ay’’ın çevresinde bir yolculuk yapmak için uzay gemisinin biletlerini Japon milyarder Yusaku Maezawa’ya satmıştı. Maezawa’da Ay gezisi için kendisine 6 ile 8 sanatçının eşlik edeceğini açıklamıştı. Musk, “her şey yüzde yüz doğru giderse, bu uçuşun 2023 gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söylüyor… WOW!..

Köpeklere insanlarla konuşmayı öğreten teknoloji de tamamsa, dağılabiliriz!..



Parkta keyifli bir gezinti yaparken ya da yolda yürürken bir köpeğin size gelip, “Sahibimin yardıma ihtiyacı var. Lütfen beni takip et!” diye konuştuğunu duyarsanız artık dilinizi yutmamanız, şaşırmamanız gerekiyor. Aksine hemen konuşan köpeği takip etmelisiniz çünkü büyük olasılıkla o köpek sizi şiddetli bir alerji krizi veya bir tür nöbet ya da başka bir tıbbi acil durum içinde olan birine götürecek.

“Sonunda bunu da yaptılar!” dedirten teknoloji sayesinde özel eğitilmiş köpek dostlarımız, Burun-Aktivasyonlu yelekleri ve dokunmatik ekran sayesinde sahipleri için yardım çağırabiliyorlar. Burunları ile ekrandaki 1 ve 9 tuşlarına dokunduklarında akıllı yeleklerinden konuşabiliyorlar. Georgia Tech laboratuvarlarında geliştirilmesi devam eden sistem, servis köpeklerinin insanlarla ve insanların da köpeklerle iletişim kurma seklini sonsuza dek değiştirebilecek yeni gelişen teknolojilerden biri gibi duruyor… Bakalım daha neler göreceğiz…
 
Kaynak ve daha detaylı okuma için tıklayın.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.