Dünyanın Atlantik’i geçen ilk insansız, yapay zekalı ve mürettebatsız gemisi suya indi...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dünyanın Atlantik’i geçen ilk yapay zekalı ve mürettebatsız gemisi suya indi...




402 yıl önce İngiltere’den Amerika’ya giden ilk göçmen kafilesini taşıyan ve Atlantik’i ilk geçen gemi olma ünvanına sahip Mayflower, 102 yolcusu ve 30 kişilik mürettebatıyla seferini (iki ayda) başarıyla tamamladığında tarih sayfalarında yerini almıştı.

Saatte yaklaşık 6 kilometre hız yapabilen 30 metrelik, üç direkli kanvas yelkenli ahşap bir gemi olan Mayflower, 1620 Ağustos'unda ilk göçmen kafilesini Amerika'ya götürmek üzere Southampton, İngiltere'den yola çıkmış, yolculuğu iki aydan fazla sürmüştü.
 
Adını bu tarihi geminden alan ve IBM’in sponsorluğunda inşa edilen Mayflower 400 ise Atlantik’i ilk geçen mürettebatsız, otonom hareket eden, yapay zekâyla, onlarca sensör ve kamerayla donatılmış, adeta geleceğin gemisi. 2022 Haziran ayı başında yola çıkan yeni nesil Mayflower 400’ün atası Mayflower’la isim ve deniz taşıtı olmaktan başka hiçbir ortak bir özelliği yok. Bu yeni gemi tam bir teknoloji harikası.
 
Mayflower 400, 15 metre uzunluğunda, 9 ton ağırlığında bir trimaran*. Aslında bir araştırma gemisi.  Saatte 10 knot veya 18,5 kilometreye kadar çıkabiliyor. Güneş enerjisiyle çalışıyor, gerektiğinde yedek olarak dizel ile devam edebiliyor, elektrik motorları tarafından destekleniyor ve sıfır mürettebat gerektiriyor.
 
3 hafta olarak planlanan yolculuğun esas amacı %80’inden fazlası hala tam keşfedilememiş olan ve iklimimizi düzenleyen en önemli güç olan okyanuslar hakkında bilimsel deneyler yapmak. Uzmanlar, Mayflower 400’ün sefere çıkmadan önce “deniz memelilerini tespit etmek, onları tanımak ve bize popülasyonlarının dağılımı hakkında bilgiler vermek için binlerce saatlik ses kaydı ile eğitildiğini” belirtiyorlar. Gemi ayrıca, okyanustaki plastiğin çevresel etkilerini incelemek, deniz memelilerinin analizi gibi görevleri de yerine getirecek.
 
* Her iki tarafında daha küçük bir gövdeye sahip bir ana gövdesi olan bir tekne.
 
Image Credit: IBM/ProMare için Oliver Dickinson

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.