Dijital Vatandaşlık ve 9 Elementi
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dijital Vatandaşlık ve 9 Elementi 



Dijital vatandaşlık, yoğun internet kullanmanın ötesinde, interneti bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanabilmemiz, çevrimiçi ortamlarda başkalarının haklarına saygı göstermemiz ve şahit olduğumuz hukuksuz, tehlikeli olayları ilgili kurumlara bildirmemizle ilgilidir.
 
Dijital vatandaşlık en yalın tanımı ile “temel ve bireysel varlık ispatıdır”. Dijital, siber ya da e-vatandaşlık, bilgi teknolojilerini düzenli olarak etik, eleştirel ve güvenli bir şekilde kullanan ve 21. Yüzyıl bireyini tanımlayan bir ifadedir. Bireylerin günlük yaşamda gerçekleştirdikleri çeşitli işlemlerin dijital ortamlara taşınmasıyla ortaya çıkmış bir kavramdır.  
 
Artık hepimiz farkındayız ki dijitalleşme ile bireyler için; internet kullanmanın ve çevrimiçi ortamlarda bulunmanın getirdiği yeni bireysel hak ve sorumluluklar doğmaktadır. Kısacası artık internetteki varlığımızı kontrolsüz, kendi haline bırakamayacağımız, her şeyin tamamen dijitlerle ifade edilmekte olduğu bir dönemdeyiz.  
 
Dijital Vatandaşlığı oluşturan 9 Element:
 
Eğitimci Michael Ribble’ın 2007’de yazdığı "Digital Citizenship in Schools: Nine Elements All Students Should Know - Okullarda Dijital Vatandaşlık: Tüm Öğrencilerin Bilmesi Gereken Dokuz Unsur" adlı kitabında, öğrencilere dijital teknolojileri sorumlu ve etkin biçime kullanmayı anlatırken Dijital Vatandaşlığın şu 9 elementten oluştuğundan bahsetmektedir; 


1- Dijital Erişim

Bireylerin teknoloji okuryazarlığı doğrultusunda dijital platformlara erişebilmesi ve bunu sağlayan teknolojik araçları kullanma becerisi. 

2- Dijital Ticaret

Bireylerin alışveriş, para transferi yapmak, banka işlemlerini gerçekleştirebilmek gibi işlemleri bilinçli ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilmesi, yanı sıra; dolandırıcılık, fidye gibi kötü niyetli tuzaklardan kendilerini ve maddi kaynaklarını koruyabilmesi.  

3- Dijital İletişim

Bireylerin başta sosyal medya platformları, çevrimiçi oyunlar, faaliyetler olmak üzere; tüm dijital iletişim, etkileşim kanallarında da tıpkı gerçek, fiziksel ortamlarda olduğu gibi saygılı, özenli ve etik davranması. 

4- Dijital Okuryazarlık

Çevrimiçi araçlardan edinilen bilgileri doğru değerlendirmek ve güvenilir kaynak süzgecinden geçirmek sorumluluğu. Bilgi kirliliğinin yüksek olabileceği bilinci ile tüm dijital kanallardan gelen bilgilerin dezenformasyona, asparagasa neden olmamasını hassasiyetle gözetmek. 

5- Dijital Etik

Etik değerler çerçevesinde, saygılı ve empati içerisinde internet kullanımını ifade eden bir dijital vatandaşlık boyutu.  

6- Dijital Kanun

İnternet kullanımının getirdiği hukuksal düzenlemelere, suç olabilecek internet ihlallerinin bilinmesine ve dikkat edilmesine vurgu yapan vatandaşlık elementi. Siber suçlar gibi suçların yanı sıra sosyal medya ortamlarında, zorbalık, ifade özgürlüğü ihlali, şantaj, itibar zedeleme gibi suçların da kanun önünde cezai yaptırımlarının bulunduğunun bilinmesi ve bu konuda diğerlerinin bilinçlenmesi.   

7- Dijital Hak ve Sorumluluklar

Dijital ortamlarda da tüm hukuki yükümlülüklere uyulması, şahit olunan ihlalleri, uygunsuz durumları başta CİMER, Emniyet Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili, tüm diğer resmi kurumlara belgeli ve kanıtlı bir şekilde bildirme sorumluluğuna gösterilen özen. 

8- Dijital Sağlık 

Uzun süre bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazların kullanımından kaynaklanabilecek problemlerinden kaçınmak, sakınmak sorumluluğu. 

9- Dijital Güvenlik

İnternet kullanırken, bir program indirirken, bir bilgiye erişmeye çalışırken veya bir paylaşım yaparken bunların doğru kaynaklarla, doğru yöntemlerle yapıldığından emin olma sorumluluğu. Kişisel bilgilerin çalınmasına neden olabilecek hatalara karşı uyanık ve tetikte olunması.
Bu konuyu şu özlü sözümle bitirmek isterim; Aman dikkat! “Dijital Dünyadaki hatalarınızı Allah Affeder, Google Unutmaz!”.

Bu yazıyı Platin Dergisi için yazdım. Tamamını buradan okuyabilirisiniz.

 
 

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.