Dijital Medeniyetler Çağının kazananları kadınlar mı olacak?
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Dijital Medeniyetler Çağının kazananları kadınlar mı olacak?..



Dünya Ekonomik Forumu, 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporuna göre, eğer bu şekilde devam edersek her alanda kadın-erkek eşitliğinİ yani %50-50 paritesini sağlayabilmek için 257 yıl geçmesi gerekiyor!..

Söz konusu rapor, 2006’da ilk kez 107 ülke ile yapıldığında bu süre 99,5 yıl idi. 2018’de araştırmaya 153 ülke katıldı ve süre 202 yıla çıktı. 2019’da ise daha da kötüleşti ve her alanda eşitlik için gereken süre 257 yıla yükseldi. Bu demek oluyor ki dünya %50-50 paritesini ancak 2276 yılında görebilecek…

Böyle bakınca rakamlar acımasız, durum çok umutsuz görünüyor değil mi?..

- Ohoo… Madem olmayacak, bırakalım uğraşmayı, kabullenelim o zaman mı diyeceğiz?
Asla! Çünkü aynı raporlar diyor ki dünyanın bugün yaşadığı ve katlanarak yarattığı, arttırdığı sorunların; çözümsüz-verimsiz-doğaya/insanlığa zararlı iş ve yaşam sistemlerinin temel nedeni;

“Kadın akıl ve yetkinliklerinin hayati strateji, karar ve uygulamalarda olmaması. Kadınların dünyanın gidişatını belirleyen bilim ve teknoloji gibi kritik alanlarda neredeyse hiç katkı verememesi…”.

O halde, bu eşitsizlik konusu dünyanın en önemli melesidir, kesinlikle aşılmalıdır!..

Peki nasıl? Mümkün mü? 257 yıl nasıl kapanır?

Aşağıda iki tablo var;

 Birincisi kilit sektör kümelerindeki kadın erkek eşitsizliğini gösteriyor. Fark ettiğiniz gibi teknoloji odaklıalanlara doğru ilerledikçe eşitsizlik kadınlar aleyhine büyüyor…






-  İkinci tabloda ise devlet politikası ve toplumsal
mesele olarak eşitliğe yatırım yapan, ülke
stratejilerinin tam da göbeğine bu konudaki teşvik, destek, kota, yasal düzenleme vb. gibi çeşitli yöntemleri koyan ülkelerde durumun nasıl pozitif ilerlediğini görüyoruz.









“Odaklanırsan başarırsın!” kuralı…

Demek ki bilinçli ve ısrarlı bir şekilde çabalayanlar eşitsizliği adım adım aşabiliyorlar. Eğer bunu tüm dünya benimserse, bulaşıcılık etkisi ile süreç daha da hızlanacak, kapsama alanı genişleyecek, eşitlik için 257 yıl beklememiz gerekmeyecek…

Sonuç olarak;

Politika yapıcıların MUTLAKA, kadın-erkek eşitliğine odaklanarak öncelikle kadınlar için daha fazla siyasi katılımı, ulusal ve yerel politikalarda, ekonomide, akademide ve iş dünyasında kadınların çok etkin temsilini, sağlayacak hamleler yapmaları gerekiyor.

Beşinci Endüstri Devrimine geçiş başladı, biz hala kadın-erkek eşitsizliğini mi konuşacağız?..

Eşitlik, gelecekteki iş dünyasının ve Beşinci Endüstri Devriminin en büyük sıkıntılarından biri olacağına kesin gözü ile bakılan nitelikli beyin gücü açığını, iş piyasalarında giderek büyüyen Dijital Medeniyetler Çağına uygun donanımda insan ihtiyacını kapatmanın en sağlıklı çözüm şekli.

Genç nesilleri küçük yaşlardan itibaren bu doğrultuda eğitmek, kültürel kodları eşitlik üzerine inşa etmek gelecekte oluşabilecek pek çok sorunu önleyecek, iş ve toplum yaşamına sayısız değer katacaktır.

Teknolojik gelişmeler sayesinde, bugün bile kadınların ekonomik özgürlüklerine kavuşmalarına, ekonomiye katkılarına olanak sağlayan yepyeni işler türemiş durumda…

Örneğin; blogger’lık, yazılım geliştiriciliği, kodlama, veri analizi uzmanlıkları, başta online eğitim olmak üzere çeşitli online hizmetler vermek (dijital taşeronluk), e-ticaret, grafik ve endüstriyel tasarım işleri yapmak, yapay zeka-robot-sanal gerçeklik senaristliği, web sitesi ve platform yöneticiliği, freelance çeşitli dijital, online işler, GİG ekonomisi vb. birkaç yıl öncesinde adı dahi bilinmeyen yepyeni iş alanları, özellikle kadınlar için çok önemli fırsatlar, olanaklar yaratmaya başladı bile. 

Bunları bilim ve teknolojide üst seviyelere taşıyabilen, icatlarla, inovasyonlarla çoğaltan kadınların sayısını arttırır, kız çocukların “büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna bu alanlarla yanıt vermelerini sağlayabilirsek, başlıktaki dört nokta “ACAK” diye tamamlanır…


İşte o zaman da Gelecek Güzel Gelir!..” 

Kaynak: Global Gender Gap Report 2020

Plantin Dergisi için yazdım , yazının tamanını buradan okuyabilirsiniz.

******************

Ufuk Tarhan'ın “Yarının İşini Yarına Bırakma” kitabı için > https://yarininisiniyarinabirakma.com/

Ufuk Tarhan'ın “T-İnsan” kitabı için > https://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.