COVID-19 - Coronavirus sonrası müşteri davranışları ve "Teknolojik Rönesans" - Post Corona World
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

COVID-19 - Coronavirus sonrası müşteri davranışları ve "Teknolojik Rönesans" -  Post Corona World...



Coronavirus (COVID-19) sonrası tüm dünyada, iş ve sosyal yaşamın her boyutunda yaşananlar ve yaşanacaklar ancak ve ancak "Teknolojik *Rönesans / Teknolojik Yeniden Doğuş" olarak nitelendirilebilir...

Çünkü Pandemi ile gelen başkalaşımdan daha iyi bir gelecek yaratabilmek teknolojiye hâkim insanlar, kurumlar sayesinde ve ileri seviyede teknoloji kullanımı ile mümkün olabilecek gibi görünüyor. Sonunda tüm dünya buna ikna oldu. Daha önce reddettiği, asla dediği pek çok teknolojiden kırk yıllık kullanıcı gibi yararlanmaya başladı. 
 
%100 Dijital Transformasyon geçiremeyen kişi ve kurumların Coronavirus sonrası (CS) herhangi bir sektörde, iş dünyasında olması, tutunması mümkün olmayacak…
 
Epeydir söylüyorduk, ancak artık tartışmasız gerçeğe dönüşecek olanlar:  

 

- Data/Veri > Yeni petrol,
- Dünya > İnsanların, robotların, yapay zekânın, uyum içinde çalıştığı bir “Data Rafinerisi”,
- Üretici ve satıcılar > Data Kümeleri,
- Müşteri > Enerji haznesine yeni petrolü, datayı doldurup, akıllıca analiz edip, kullananlar olacak.
- Kapitalizmin yerini > “Dataizm” alacak.


Coronavirus: How Are Countries Responding to the Economic Crisis ...

Post Corona - Teknolojik Rönesans dönemi için uzgörüler...

1- Müşterilerin gelirleri ve satın alma miktarları, periyodları azalacak. Marka bağımlılığı ve “daha çok, her renkten, her modelden vb. şuursuz satın alma, tüketim eğilimleri” önemini yitirmeye başlayacak. Tabii ki hala markaya da bakılacak, ancak Coronavirüs dersini almış olanlar artık nihai kararlarını daha çok, egolarını okşayan değil, ihtiyaçlarını karşılayan ürün ve hizmetler yönünde verilecek.
 

Vicdanlı, duyarlı, sorumlu alışveriş - yaşam farkındalığı, eğilimi müthiş yükselecek. Müşterilerin satın alma kararlarında üreticinin, satıcının, ekosistemdeki herkesin çevreye ve sağlığa verdiği önem, topluma hizmet yaklaşımları çok belirgin şekilde rol oynayacak.
 
Bundan sonra satıcılar “müşteriye bir şey satmaya değil, müşterinin değişen ihtiyaç ve taleplerini izlemeye ve yeni normale göre tercihlerini" fark ederek, onları gidermeye gayret etmeliler.
 

2- Daha çok alma isteği devam edecek, ancak sebebi tüketim, gösteriş değil, öncelikle kıtlık korkusu ve "ya gene olursa, ya bulamazsam korkusu" olacak. Temel gıda ürünlerinde, ilaç, sağlık, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde stok yapma eğilimi sürecek. Uzmanlar özellikle tarımda sıkıntı olabileceğini sık sık dile getiriyorlar. Bu yüzden güvenli, dayanıklı ve sağlıklı depolama sistemleri sektörü gelişecek. Ev ve iş yerlerine buna uygun ürün ve hizmetler gelişecek.
 
Teknolojik tarımda, dikey çiftliklerde, şehir tarımında ve laboratuvar et, gıda üretiminde yakın gelecekte patlama yaşanacak.

3- Temassızlık, duyarlılık, vicdan ihtiyacına uygun şekilde tüm süreçlerde, mobil, otonom, akıllı, temiz, sağlıklı, güvenli sistemler kullanan üretici ve satıcılar hayatta kalacak. Hem müşteriler hem nitelikli iş-beyin gücü tarafından bu tür şirketler, kurumlar ve kişiler tercih edilecek.




4- Müşteriler “istediğim yerden, istediğim zaman ve şekilde, temassız biçimde gözden geçirmeyi, denemeyi, seçmeyi ve kolay, güvenlikli ödeme sistemi kullanarak alış veriş yapmayı isterim” diyecek. Müşteriler en ucuz, en güvenilir, daha sağlıklı-temiz-dayanıklı, daha kolay, gerektiği kadar, gerektiği zaman alınabilen ve her süreçte temassız üretilen, taşınan, teslim edilen ürün ve hizmetleri tercih edecek. 

5- 
Ayakta kalmak ya da büyümek isteyen işletmeler; müşterinin önündeki (B2B ve B2C) tüm engelleri kaldırmalı, tüm süreçleri kolaylaştırmalı. Müşteri her işini online’dan ve/veya ister mobil, ister desk/laptop dan aynı şekilde yapabilmeli. Kâğıt, Excel, mail vb. işlemler, adımlar tamamen ortadan kalkmalı. Full otomasyona, dijitalleşmeye geçilmeli.

6- *O2O prensiplerine tamamıyla uyulmalı. Click & Collect (Tıkla ve Al) her işletmede mümkün olabilmeli.
(*O2O > Offline to Online > Dijital pazarlamada, fiziksel işletmelerden mal veya hizmet satın almak için dijital ortamda tüketicileri cezbeden sistemler). 

7- E-Ticaret, web sitesi kadar ön-şart olacak. E-Ticaret anlayışı ve uygulamaları tamamıyla yukarıdaki ihtiyaçlarla tam entegre çalışabilmeli. Büyük e-ticaret siteleri “pazaryerlerine” dönüşebilmeli. Kendilerine sanal mağazaları, sanal / artırılmış gerçeklik uygulamalarını dahil edebilmeliler.

 E-Ticaret, temassız alışverişin, uzaktan çalışma, ekranlı iletişimin gelişmesi ve karantina nedeniyle boşalan, batma noktasına gelen mağazalar, AVM’ler, tiyatro, sinema, konser salonu, eğlence mekanı, tatil yerleri, otel ve restoran vb. gibi yerler de büyük ölçüde değişecek. AVM’ler show-room, sosyalleşme, eğitim, eğlence, sağlık, küçük esnaf, paylaşımlı mekanlar vb. çok farklı amaçlar için dönüşecekler. Müthiş güvenlik, sağlık önlemleri ve teknoloji ile donanacaklar. Ziyaretçierin sağlık, güvenlik, sosyal mesafe gerklilikleri, ulaşımları için yepyeni buluşlar, sterilizasyon, taşıma vb. inovasyonları, buluşları yapılacak. 


AI4EU | AI4EU


8- Temas-Fobya (Contact-Fobia), trafik bıkkınlığı, hava kirliliği, gelecekte ortaya çıkacak pek çok yeni virütik, bakteriyel hastalık korkusu ve riski, terör, şiddet, psikolojik hastalıkların yükselişi, depresyon, ekonomik sıkıntılar, doğal felaketler ve uyuşmazlıklar vb. nedeni ile...

İnsanlar artık, çok kalabalıklar halinde bir araya gelmeyi istemeyecek. 

Olur olmaz tetkikler, hafif rahatsızlık, hastalıklar için hastaneye veya kişisel bakım hizmetleri için poliklinklere, kuaförlere, spor salonlarına, kalabalık yerlere, eğlencelere vb. gitmekten kaçınacaklar.

Kıyafet denemeyi, okula-işe gitmeyi arzu etmeyecekler. İsteseler bile korkacaklar, paraları olmayacak, bölgesel, coğrafi, sektörel, ulusal, sağlık nedenli kısıtlamalar konmuş olacak.
 
Her ölçekte milliyetçilik, içe, öz kaynaklarına, lokale dönüş, dışa kapanma güdüsü yükselecek.
 
Sterilizasyon kullarına %100 uyulması koşulu ile abonelik sistemleri, kullandığın kadar öde, paylaş, kirala yöntem ve platformları revaçta olacak.
 
Bu gibi nedenlerle evde-yerinde hizmet/teslimat, portatif-kişisel kullanılabilen cihazlar, kiosklar, özel kabinler, giriş-çıkış tünelleri, özel giysiler, akıllı cihazlar, giyilebilir teknoloji ürünleri, çiplenme vb. konusunda icatlarda patlama yaşanacak.
 
Önden hazır paketler, üyelik sistemi ile kişiye özel hizmet/ürün (Subscription Based), paylaşımlı ofis, mutfak, eğitim, egzersiz, çalışma ortamları hatta ortak personel vb. kullanımı, ihtiyacı gelişecek ve yepyeni çözümler üretilecek.

9- Yapay zeka, sanal gerçeklik (VR,XR) artırılmış gerçeklik (AR) kullanımı ile tanıtım, eğitim, deneme, destek, pazarlama vb. tüm alanlarda 3D, Hologram çözümler ve deneyim ortamları yükselecek. 


In post-covid-19 world, no “back to normal” | Univision News ...

10- Tüm yukarıdaki değişikliklerin hayata geçmesi, bireysel ve kurumsal iş sürdürülebilirliği için gelecek 10 yılda tartışmasız, “gerekli-şart” olan temel unsurlar ise şunlar;  

i- Blockchain ve Kripto para kullanımına, aracısız > doğrudan son kullanıcı ve saha personeline erişim, onlarla direkt etkileşim sistemleri platformları acilen kurulmalı ve kullanılmalı. Bunları yapamayanların Corona Sonrası dünyanın “maliyet-kar-fiyat” açısından rekabetle baş etmesi ve/veya herhangi bir ekosisteme dahil olması mümkün olmayacak. Uçtan uca tam dijitalleşmeyi hala bir tercih gibi görenler %100 işlerini kaybedecek, iş dünyası dışında kalacak.

ii- 
Yapay zeka, robot, drone, insansız araçlar, giyilebilir teknolojiler, sanal/artırılmış gerçeklik, hologram kullanımı göz önüne alaınarak iş süreçleri planlanmalı, strateji kurulmalı. 

iii- 
5G’ye geçilmeli (Bunu okuyun, bunu izleyin 

iv- Yenilenebilir Enerji ve Döngüsel Ekonomi prensipleri ile iş dizaynı yapılmalı.

Kısacası COVID-19 - Coronavirus Sonrası Dünyaya - Post Corona World 'e neresinden bakarsak bakalım çok sağlam bir "Teknolojik Rönesans" dönemine girdiğimiz, daha hümanist bir insalığa geçmek zorunda olduğumuz, zihinsel olarak da büyük değişim geçireceğimiz, adeta yeniden doğacağımız bir çağa geçiş yaptığımız çok belli... O zaman #GelecekGüzelGelecek

* Rönesans Nedir? 
 

******************

Bu konuda göz atabileceğiniz Ufuk Tarhan'ın diğer yazı ve videoları:

Yazılar:

Corona; “Zor oyunu bozar!..” Bundan sonra “azar azar" - Corona sonrası hayat! - Ufuk Tarhan - Article..
 
Corona; "The Tough One Spoils the Game!.." by Futurist Ufuk Tarhan 
 
Fütürist Ufuk Tarhan: Bir çağ atlıyoruz, değişime hızla yanıt verenler hayatta kalacak (Posta - Işıl Cinmen)

Ayşe Arman, Ufuk Tarhan Corona öncesi/sırası/sonrası röportajı; Dünyalılar olarak Corona tokadı yedik!

Jale Özgentürk ile Ufuk Tarhan röportajı; Açgözlü büyümenin sonu mu geliyor? (Cumhuriyet)

Küresel salgın sonrasında yeni bir dünya düzeni bekleniyor mu? Covid-19 uluslararası siyaseti ve küresel ekonomiyi nasıl dönüştürecek? (Panoroma - Kadir Has Üniversitesi)

50 Yıl sonra ne olacak? - Ufuk Tarhan  Işıl Cinmen söyleşisi (Posta)

Videolar - TV röportajları:

Korona dünyayı değiştirecek!... (Show TV Ana Haber - Ece Üner) 

Fütürst Ufuk Tarhan'ın Corona Öncesi, Corona Sonrası değerlendirmeleri  (NTV - Mete Çubukçu)  

Fütürst Ufuk Tarhan'dan Corona Salgını hakkında çarpıcı yorumlar (TV 100 – Ahu Özyurt)...
 
Corona Sonrası dünya - Ekotürk, Ufuk Tarhan - Murat Tufan

2020'de öne çıkacak 10 Trend - Ekotürk, Ufuk Tarhan - Murat Tufan (31.12.2019 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.