Blockchain’e geçmeyen rekabet edemez!
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Blockchain’e geçmeyen rekabet edemez!


Fütürist Ufuk Tarhan, firmaların endüstri 4.0’ı uygulamasının yeterli olmayacağını, fabrikaları robotla donatmak, “yapay zeka kırması” bir şeyleri sistemlere yüklemenin, gelecekte sürdürülebilir olmayı garantilemediğini vurguladı.
 

Ünlü Fütürist, Ekonomist ve Yazar Ufuk Tarhan, Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde öğrencilere, “Geleceğin İnsan Modeli;
T-İnsan
” konulu konferans verdi.

Tarhan’ın, THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erman Akbulut’nin daveti üzerine verdiği konferansa, Sayıştay Başkanı Seyid Ahmed Baş da katıldı. Fütürist Tarhan, dünyadan inovatif çalışmalar, hibrit örnekler ve fütüristik tasarımlardan görüntüler de paylaştığı konuşmasında, insanlığın artık geleceği bilmemekle ilgili bir derdi olmadığını, bir sürü şeyin nasıl gerçekleşeceğini bildiğini belirterek, şunları söyledi:

Kripto para gelecek, hibrit arabalar, uçaklar, Blockchain hayatımıza girecek. Bütün dünya bunun farkında. Burada sıkıntı, ‘Biz nasıl dönüşelim’ noktasında. Gelecekle ilgili yığınla şey değişecek. Benim kafamı taktığım şey, ilk olarak gelecek farkındalığı yaratmak ve insanların kendilerini nasıl dönüştüreceğine yardımcı olmak. Biz dönüşmeden, değişmeden ve her şeyi birbirine senkronize etmeden gelecek pek güzel gelemiyor. Temel amacım, yolu, bir şeyin her şeyini derinlemesine, her şeyin de bir şeyini yapabilen T-İnsan’a vardırmak ve herkesin T’leşerek, geleceğin başarılı insan modelini uygulamaya başlamasını sağlamak.”



Gelecek vizyonunun, dijital medeniyetler çağında kesinlikle siber varlıklar üretmek ve bu dünyanın uyumlu parçaları olmayı gerektirdiğini ifade eden Tarhan, “Dijital medeniyetler çağında digit digit siber varlık üretebilen, paylaşabilenler güçlü ve başarılı olacak. Değişime en fazla ayak uyduranlar ayakta kalabilecek. Eğer iddialıysanız bu yetmez, bozguncu yani kökten dönüştürücü, tamamen başka yere götürücü, belirleyici olmak gerekiyor. Bunun da yolu dijitalleşmeden geçiyor. Teknolojiye ayak uyduranlar ilerleyebilir, ayak uyduramayanlar ise oyun dışı kalır. Şu anda dünyanın en güçlü şirketleri ve en zengin kişileri de siber varlıklar üreten ve paylaşan bilişim şirketleri” diye konuştu.

  

Teknolojiye ayak uydurmak zorundayız
 

Dijitalleşme çağında çok yeni ve farklı mesleklerin, iş alanlarının ortaya çıkacağını, sektörlerin birbirine geçeceğini vurgulayan Tarhan, herkesin, bunlara kafa yorarak teknolojiye ayak uydurup üretmek ve bu sürece dahil olmak zorunda olduğunu söyledi. Tarhan, “Mesela son zamanlarda en çok aranan mesleklerden biri, yapay zekalı robotları daha insansı hale getirecek senaryo yazarları. Drone pilotluğu da bunlardan biri, 3D yazıcılarıyla milyonlarca çeşit iş üretilebilir, bu alan da çok gelişiyor” dedi.

Tarhan, şöyle devam etti: “Bunlar için mutlaka diploma, okul şartı yok. Her seviyede üretime katkıda bulunabilirsiniz. Karamsarlık, işsizlik endişesi doğru değil. Burası, havacılık ve uzay gibi bütün dünyayı dönüştüren sektörün göbeğinde. Onun için buradaki hayallerin daha agresif, gelecekçi olması lazım. Robotlar, yapay zeka işimizi elimizden alacak diye bir şey yok. Kalıplardan, karamsarlıktan kurtulmak lazım. Başkalarından çözüm beklemek doğru değil. Bunun için bilgimizi, görgümüzü ve teknolojimizi geliştirelim.”

 

Nano Teknolojiler, Genetik ve Uzay Teknolojileri…
 

Digital çağa ayak uydurmanın yetmeyeceğini, kökten dönüştürücü ve belirleyici olmak da gerektiğini belirten Tarhan, dünyanın, halen bu dönüştürücülerin etkisi altında olduğunu söyledi. Tarhan, son 30 yılın dönüştürücülerinin bilgisayar, internet ve mobilite olduğunu ve bunların tüm dünyayı bambaşka bir hale dönüştürdüğünü anlatan Tarhan, şöyle konuştu:

“Artık bu bilgi çağı da bitti ve şimdi dijital medeniyetler dediğimiz, çağı tetikleyen azmettiriciler geldi. Bunlar, nanoteknolojiler, genetik teknolojiler, transhümanizm (insanlık dönüşüyor) ve uzay teknolojileri…Tüm bunların etkisiyle, artık dünya dönüşüyor. Bunların tetiklediği ortamda yaşadığımız mega trendler; digital devrim, robot devrimi ve yenilenebilir enerji devrimidir. Şu anda dünyanın bu kadar sancılı olmasının sebebi, aslında bu kadar devrimsel değiştirici, dönüştürücünün, eş zamanlı gidiyor olmasıdır. Büyük değişim ve dönüşümlerin hem içinde, hem arifesindeyiz. Her şey dijitalleşiyor, biyoloji bile dijitlere transfer oluyor. 2’nci konu, hem fiziksel hem sanal robotlarla yaşıyor, çalışıyor, öğreniyoruz ve hayatımızın her noktasındalar. 3 olarak da yenilenebilir enerji çalışmalarıyla, uğruna dünyanın birbirini katlettiği enerji sorununu halletmeye çalışıyoruz. Tabii uzay çalışmalarının da buna çok büyük katkısı olmasını bekliyoruz. Bu çalışmaların tek sebebi, uzay teknolojileriyle sonsuz enerji kaynaklarına erişebilmek.”

 

10 yıl içinde etkilerini gösterecek

  

Fütürist Ufuk Tarhan, firmaların endüstri 4.0’ı uygulamasının yeterli olmayacağını, fabrikaları robotla donatmak, “yapay zeka kırması” bir şeyleri sistemlere yüklemenin, gelecekte sürdürülebilir olmayı garantilemediğini de vurguladı. İnternetten sonra dünyanın tamamen bir kez daha dönüşmesine sebep olacak en önemli belirleyici alanın “Blockchain” (Blok zinciri) olduğunu bildiren Tarhan, şu bilgileri verdi:

“Kişiler ve kurumlar arasında aracıyı kaldıran ve belli bir merkeze bağlı olmayan Blockchain uygulamasına geçememiş devlet, kişi ve kurumlar, asla maliyet avantajlarıyla rekabet edemez hale gelecek. Blockchain, bitcoinle ortaya çıktı, 10 yıl içinde de etkilerini görmeye ve kullanmaya başlayacağız. Dünyanın en fütürist, değişen, dönüşen şirketlerinden olan IBM bile Blockchain hesabı açtıysa, bu durum gelecek için çok önemli haberdir. Bir de yenilenebilir enerji çok önemli. Bu ikisini hayata geçirmeyenin, asla rekabetçi olması mümkün değildir.”


Gelecek, eski hamam eski tasçıları sevmiyor
 

Gelecek, eski tas eski hamamcıları sevmiyor; cesur, dönüştürücü, paylaşımcı ve kodcuları seviyor. Gelecek; ama, lakin, yerim darcıları sevmiyor” diyen Tarhan, sabit bir bordroya bağlı değil de talep gören projelerin elemanı olan, kendisini sürekli uygun koşullara göre güncelleyebilen ve cesurca adım atabilen kişileri, T-İnsan olarak tarif ettiğini belirtti.

Tarhan, “Önce 3T: Teknolojik, tasarımcı, takım oyuncusu. Sonra 5Y: Yetenekli, yetkin, yetkili, yaratıcı ve yenilikçi olmak gerekiyor” dedi. Tarhan, bu aşamalardan sonra, kurumlarda hiyerarşik yapılara, müdürlere, departmanlara gerek kalmayacağını, herkesin takım oyuncusu olacağını söyledi. Halen hiyerarşi önemli olduğu için diğer yandan hibritleşerek, hiyerarşiye takılmadan, geleceğin düzenine uyum sağlanması gerektiğini belirtti.

Ufuk Tarhan son olarak öğrencilere, eğitimlerinin yanı sıra ücretsiz online eğitim olarak adlandırılan MOOC’un (Massive Open Online Course) önemini anlatırken, “MOOC olmazsa olmaz. Bir alanda çağa ayak uydurmak için sürekli bu eğitimleri almak lazım. Bir blog da olmazsa olmaz. Şirketlerin web sitesi gibi kişilerin de digital kimliğini yansıtan blogu olmalı” diye konuştu.


Bu yazı Başkent Gazetesi için yazılmıştır. 

Orijinal yazıyı okumak için aşağıdaki kupüre tıklayınız.

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.