Blockchain nedir? - En hızlı ve yaygın etkilenecek sektörler hangileridir? -Türkçe alt yazılı
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Blockchain nedir? - En hızlı ve yaygın etkilenecek sektörler hangileridir? 


Blockchain, elektrik ve internetten sonraki en önemli devrim olacak gibi görünüyor...

Blockchain aynı zamanda dünyanın güvensizlik problemi ve merkezi otoriteler, platformlar ve organizasyonlar tarafından sömürülme sorununu çözmeye aday, en umut veren teknolojilerinden biri olarak olumu gelecek vadediyor. 
 
Çok kısa sürede iş ve sosyal yaşamının tüm alanlarında sarsıcı değişiklikler gerçekleştirmesi bekleniyor.  Öyle ki ekonomist ve teknolojistler “matbaa devrimi bilgi, sanayi devrimi güç, internet mesafe ihtiyacını, boşluğunu kapatmıştı. Blockchain de güven boşluğunu kapatacak, bu büyük ihtiyacı giderecek” diyorlar. O derece önemli bir dönüşümle karşı karşıyayız. 
 
- Blockchain, Bitcoin gibi kripto paraların da altında yatan “dağıtık kayıt” teknolojisidir.
- Şeffaf, güvenli, denetlenebilir, kesintilere dayanıklı bir bilgi kayıt ve transfer yöntemidir
- Kurumlara şeffaf, demokratik, merkezi olmayan, verimli ve güvenli işlem yapma olanağı sağlar.
- Gelecek 5-10 yılda Blockchain'in pek çok endüstride yıkıcı etki yapması bekleniyor.
 
Blockchain’den en hızlı ve en yaygın şekilde etkilenecek bazı sektörler:
 
1- Bankacılık ve ödemeler; Bazıları "internetin medyaya yaptığını Blockchain de bankalara yapacak" diyor. Henüz normal bir banka sistemi olmayan ülkelerdeki insanlar dâhil, milyarlarca kişi finansal işlemler yapabilecek. Çünkü Bitcoin gibi sistemler ile herkesin güvenli biçimde neredeyse anında ve çok ufak komisyonlarla para yollaması mümkün. Ünlü Barcklay Bankası alt yapısını daha güvenli, hızlı ve verimli işlem yapabilmek üzere Blockchain'e adapte ediyor. Bankalar, giderek artan oranda Blockchain projelerine ve startup'lara yatırım yapıyorlar. IBM, bankaların %15'inin 2017 sonunda Blockchain kullanmaya başlayacağını duyurmuştu. Bu oranın hızla aşıldığını ve aslında tahmin etmenin dahi lüzmsuzlaşacağını öngörmek çok da yersiz olmaz… Bu sisteme geçmeyenlerin rekabet edemeyeceğini görmek için fütürist olmak gerekmiyor…
 
2- Siber güvenlik; Blockchain'de işlemler kriptografi ile korunduğundan son derece güvenli, doğrulanmış ve hack'lenmesi neredeyse imkânsız yapıda. Blockchain, herhangi bir siber güvenlik sisteminden çok daha güvenli. Bu yüzden aracılar ve güvenlikten para kazananlar neredeyse tamamen ortadan kalkacak. Sistem kendi kendini koruyacak şekilde kurgulanmış durumda.
 
3- Tedarik Zinciri Yönetimi; Blockchain'in güvenli, gözlenebilen, üzerinde oynama  yapılamayan, şeffaf yapısı nedeniyle gecikmeler ve insan hataları önleniyor. Bu da her aşamada maliyet, insan kaynağı, Atık ve emisyonun azaltılmasını sağlıyor. Tüm bunlar da üretimin neden olduğu çevresel etkilerin tam olarak anlaşılmasını ve kontrolünü sağlıyor ki bu şekilde ürün en başından beri izlendiği için  adil rekabet koşullarına uygunluğu saptanabiliyor.
 
4- Tahmin; Blockchain, araştırma, danışmanlık, analiz ve tahmin yapış biçimlerini de değiştiriyor. Augur gibi on-line platformlar global ölçekte, merkezi olmayan tahmin pazarları oluşturmak için çalışıyorlar Bu yeni teknoloji gelecekte, merkezi olmayan bir şekilde, spor, borsa ya da seçimler gibi hemen her alanda kullanılabilecek
 
5- Networking (ağlar) ve nesnelerin interneti; Samsung ve IBM Blockchain kullanan IoT cihazları için "ADEPT" adını verdikleri bir iş birliği başlattılar. "Adept" ile Blockchain kullanan IoT cihazları için dağıtık bir ağ yapısı oluşturulması ve IoT cihazlarının birbirleriyle merkezi bir yere bağlı olmaksızın haberleşebilmesi hedefleniyor. Böylelikle cihazlar yazılım güncellemesi, bug temizliği, enerji kullanımının gözlenmesi gibi işlemleri kendi aralarında iletişerek yapabilecekler.
 
6- Sigorta; Global sigorta pazarı güven yönetimine dayanıyor. Blockchain de güveni yönetmenin yeni yolu sigorta poliçelerindeki, sigortalının kimliği gibi pek çok bilgiyi doğrulayabilir. Mesela, Oracle'ın gerçek hayat bilgilerini akıllı kontratlarla entegre ettiği biliniyor. Bu teknoloji, gerçek hayat bilgisi kullanan her türlü sigorta için son derece kullanışlı. Örneğin "Eternity" sigorta sektörü için Blockchain projeleri geliştiriyor.
 
7- Özel ulaşım ve araba paylaşımı;
Blockchain hem araba sahipleri hem de kullanıcılar için aracıya gerek olmaksızın güvenli transfer sağlar. Bu alanda kurulan startup'lar benzin, geçiş ücreti, park parası gibi bedelleri otomatik ödeyecek sistemler üzerinde  çalışıyorlar.
 
8- Online bilgi saklama; Merkezi sistemler hack'lenme, insan hatası ve bilgi kaybına müsait yapılar. Blockchain teknolojileri veri saklamayı ataklara karşı daha güvenli ve güçlü kılar. "Storj", Blockchain teknolojileri ile bulutta veri saklama üzerine çalışan şirketlere sadece bir örnek.
 
9- Yardımseverlik; Hâlihazırdaki dernek, vakıf vb. sistemler, stk gibi oluşumlar, sistemler yardımların ulaşması gereken yerlere gitmesinde gecikmelere ve yolsuzluklara açık. Verimsizlik yüksek. Blockchain kullanarak bağışların gitmesi gereken yere en hızlı ve güvenli şekilde ulaşması sağlanabilir.
 
10- Oy kullanma; Blockchain'in yıkıcı etkisinden nasibini alacak en önemli alanlardan biri hiç kuşkusuz "oy kullanma" işlemleri 2016 ABD seçimleri, oylara müdahale edildi suçlamalarının yapıldığı ilk seçim değil! Blockchain, seçmenlerin kimlik bilgilerinin girilmesi, doğrulamaların yapılması, oyların kaydedilmesi ve sayılması için kullanılabilir. Bu şekilde yapılacak elektronik oy sayımında, oyların geçerliliği, değiştirilemezliği de güvence altına alınmış olur. Müdahale edilemeyen, herkesin görebildiği şekilde kaydedilen oylar seçimlerin adil ve demokratik koşullarda yapılması için çok büyük bir adım olacaktır.
 
11- Hükümet işleri ; Devlet yönetim sistemleri genellikle yavaş, kapalı ve yolsuzluğa müsaittir. Devlet hizmetlerinin Blockchain'e adapte edilmesi halinde, bürokrasi azalacak; güvenlik, verimlilik, şeffaflık artacaktır. Örneğin Dubai, 2020 itibariyle tüm resmi dokümanlarını Blockchain'e geçirmeyi hedefliyor
 
12- Kamu yararı; Blockchain ile işsizlik, emeklilik, yaşlılık, sağlık gibi kamu yararına yapılan yardımların değerlendirilmesi ve dağıtılmasındaki yavaşlık, verimsizlik, güvensizlik aşılabilir. "Circles" Blockchain teknolojisi ile uygulanacak bir evrensel temel gelir yaratmak için çalışmalar yapılan projenin adı.
 
13-Sağlık; Blockchain'in yıkıcı etkisinden yararlanabilecek eskimiş sistemlere dayalı bir diğer sektör de sağlık. Hastanelerin en önemli sıkıntılarından biri, onca hassas bilgiyi güvenli saklamak ve paylaşmak. Çoğu zaman da alt yapı yetersizliğinden dolayı hacker'ların kurbanı oluyorlar. Blockchain, sağlık kayıtlarının güvenli saklanmasını,  yetkili doktorlarla ve hastalarla paylaşılmasını sağlayabilir ki bu da bilgi güvenliğini, hatta daha doğru ve hızlı teşhis, tedavi yapılmasını sağlayacaktır.
 
14-Enerji yönetimi; Bu, uzun süredir oldukça merkezi sistemlerle yönetilen bir sektör. Enerji üreticileri ve kullanıcıları uzunca bir süredir birbirlerinden direkt hizmet alıp, satamıyorlar. Mutlaka kamunun ya da özel, güvenilir bir şebekenin aracılığı gerekiyor. Hiç kuşku yok ki Blockchain enerji sektörü için de yepyeni uygulama modellerinin yolunu açacak. Enerjinin de demokratikleşmesini sağlayacak.  
 
15-Online müzik; Şimdiden bir kaç startup Blockchain üzerinden müzisyenlerin müzik şirketlerine yüksek komisyonlar ödemelerine gerek kalmaksızın fan'larından direkt ödeme almalarını sağlamaya başladılar. Bu sayede yapılan akıllı kontratlar ile lisans ve telif sorunları da çözülebilecek. "Mycelia" ve "Ujo", müzik sektörü için Blockchain temelli çözümler üretiyorlar.
 
16-Perakende; Alışveriş yaptığınızda o dükkanın ya da pazar yerinin sunduğu perakende sistemine güvenmiş oluyorsunuz. Blockchain temelli dağıtık perakende platformlar İse farklı çalışır. Alıcı, satıcı ve ilgili faturayı aracısız olarak buluşturur. Blockchain'deki gelişmeler Amazon, Alibaba gibi devasa perakende aracılarını üzecek gibi duruyor!.. Bu durumlarda güven akıllı kontratlar, güvenli değişim ve itibar yönetim sistemleriyle sağlanır. "Openbazaar" ve "OB1", perakende sektörünün bozguncularından sadece ikisi.
 
17-Emlak sektörü;
Bu alandaki alım satımlarda da bürokrasi, şeffaf olmayan işlemler, dolandırıcılık ve hatalar büyük sorunlar oluşturuyor. Oysa Blockchain teknolojisi, kağıda dayalı kayıtları azaltarak ödemeleri hızlandırabilir İlaveten, sahipliğin onaylanması, dokümanların doğruluğunun teyidi ve paranın ödenmesi de bu şekilde yapılabilir.
 
18-Kitlesel fonlama; Kitlesel fonlama son zamanlarda yeni startup'ların ve projelerin sermaye yaratmak için kullandığı popüler bir yöntem. Kitlesel fonlama platformları yaratıcı ve destekleyiciler arasında güven yaratıyor ancak bunun faturası, komisyonar oldukça yüksek oluyor. Blockchain temelli kitlesel fonlamada ise güven aracısız, akıllı kontrat ve online itibar sistemleri ile oluşturuluyor. Hali hazırda pek çok startup bu şekilde, token satarak milyonlarca dolarlık fon oluşturmayı başardı. Daha çok yeni olduğu için kesin şeyler söylemek için erken, ancak gelecekte umut vadettiği de belli.
 
19-Kendi sektörünüz; Eğer veri ya da para transferi yaptığınız bir işiniz varsa, Blockchain kaçınılmaz olarak sizin işinizi de baştan aşağı değiştirecek. Özetle, Blockchain önü çok açık, olasılıkların çok fazla hatta sınırsız olduğu bir alan... Hepimize kolay gelsin:) 
 
"Blockchain başka hangi endüstrileri değiştirecek?"  Yorumlarınızı bekliyoruz.


Türkçeleştirdiğim video ve metin için kaynak:  19 Industries The Blockchain Will Disrupt

Diğer bazı kaynaklar: 

1- Daha fazla bilgi için Institute For The Future, Blockchain bölümünü takip edin

2- İki dakikada Blockchain videosu 


3- Barış Özcan'ın aşağıdaki videosunu izleyin ve video altındaki blog yazısını da mutlaka okuyun! 

4- Kitap: 
Blokzincir Kripto Paralar Bitcoin​ (​Vedat GüvenErkin Şahinöz)

5- 
https://futurethinkers.org/​

6- Bitcoin nedir, nasıl hesap açılır? Türkçe alt yazılı 

7- Blockchain nedir? Türkçe alt yazılı 


8- ​​​Blockchain nasıl bir dönüşüm başlatacak? - Platin Dergisi, Ufuk Tarhan

9- Kripto paralara, dijital cüzdanlara ve blok zincirlerine hazır mısınız? 

10- Bitcoin'in önleenemez yükselişi 


Bitcoin insanlık tarihinin en önemli icadı olabilir mi?..

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.