Blesh, iBeacon, Physical Web Beacon ve IoT - Internet of Things - Şeylerin ya da Nesnelerin Interneti hakkında bilmek istedikleriniz...
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Blesh, iBeacon,  Physical Web Beacon  ve IoT - Internet of Things - Şeylerin ya da Nesnelerin Interneti hakkında bilmek istedikleriniz...



Şeylerin İnterneti (Internet of Things > IoT) gündelik yaşamda kullanılan aletlere, nesnelere de internet adresi verilmesi, kablosuz (wireless) teknolojilerle onların da sürekli internete yani birbirlerine bağlanabilmesi demek oluyor (IoT).

Bu olanak ile giderek daha sıklıkla duyulmaya, kullanılmaya başlanan bir kaç terminoljiyi daha açıklayıp, devam edelim; 

Beacon: Kelime anlamı deniz feneri, işaret fişeği vb. demek olan, teknolojide belirli bir konuma dikkat çekmek, göze çarpmasını sağlamak için tasarlanmış bir cihazdır.

iBeacon:   Apple'ın Apple Worldwide Developers Conference 2013'de duyurduğu Bluetooth Düşük Enerji teknolojisi (Bluetooth® Low Energy Smart Hub) kullanarak iPhone'unuza sinyal gönderen vericiler sayesinde bilgi edinmek amacıyla kullanılan yeni nesil lokasyon uygulamasıdır. Yalın anlatımı ile üzerinde iBeacon cihazı bulunan herhangi bir şey, kendisine yaklaşan mobil cihaza (dolaysı ile o cihazı taşıyan insana) "ben buradayım" sinyali yollar. Ve sadece yerini belli etmekle kalmaz, pek çok başka bilgi de yollayabilir, verebilir. 

Bluetooth: Kablo bağlantısını ortadan kaldıran kısa mesafe radyo frekansı (RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth, 1994 yılında Ericsson firması tarafından cep telefonları ve diğer mobil cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak ve aralarında iletişim kurmak için geliştirilmiştir. Hali hazırda zaten yaygın olarak kullanılmakta ve bilinmektedir, ancak bu yazıdaki konuyu tam anlatabilmek için bir kez daha değinme gereği duyduk. 

Physical Web: Google tarafından Apple a rakip olarak çıkarılan teknoloji. Fiziksel eşyalarımızı İnternete bağlanan, akıllı eşyalar haline getiriyor ve akıllı telefonlar gibi cihazlarla iletişim kurmalarını sağlıyor.Physical Web'de  iBeacon gibi Bluetooth Low Energy ile çalışıyor. Ancak bir uygulamaya ihtiyaç duymuyor, çünkü cihaz üzerinden bir URL yayıyor. Yani takıldığı nesneye bir internet adresi veriyor. Her bir akıllı eşya kendi URL’leri üzerinden izlenebiliyor. Bu sayede kullanıcılar, ek bir yazılım ya da uygulama gerekmeksizin yakınlarında bulunan ve üzerinde Physical Web Beacon olan herhangi bir nesneyle etkileşime geçebiliyorlar.

Bu teknolojinin iBeacon'dan bir diğer önemli fark da  kullanıcıya push bildirimler gitmemesi. Physical Web Beacon uygulamasında kullanıcı içeriğe kendi isterse ulaşıyor ve beacon’ları kendi arıyor. İşte bu özellik ile cep telefonu üzerinden üzerinde beacon olan ürünü seçip, ödeme, stok kontrolü vb. pek çok, sınırsız iş yapabiliyorsunuz. 

iBeacon ve Physical Web Beacon'u nereden, nasıl alabilirsiniz? 


Bu teknolojilerle yapılabilecekler konusunda (ki neredeyse sonsuz sayıda şey yapılabilir) hizmet veren firmalar da hızla oluşmaya,  gelişmeye başladı. Ülkemizde bu alanda eminim pek çok değerli şirket, uzman var.

Bu yazıda  Google’ın önderlik ettiği Physical Web beacon cihazlarını geliştiren ve dünyada satmaya başlayan ilk şirket olan Blesh’in CEO’su Devrim Sönmez'le yaptığımız bilgilendirici söyleşiyi aktarmak istedik; 

Devrim Sönmez "Gelecekte akıllı telefonlar dışında, giyilebilir teknolojiler gibi başka sistemlerin de Blesh PW beacon’larıyla etkileşime geçtiği, fiziksel eşyalar ile web arasındaki çizginin inceldiği bir ekosistem hayal ettiklerini belirtiyor. Ürettiğikleri ürünleri Amerika, Kanada, Almanya ve Danimarka başta olmak üzere 30 ülkeye ihraç ettiklerini anlatıyor. 

Üçlü paket halinde Blesh’in websitesi üzerinden satılıyor. Hem iOS hem de Android ile uyumlu ürünün fiyatı 50$. İstenilen her yüzeye yapıştırılabiliyor. Blesh'in yazılımı daha çok uygulama geliştirilebilsin diye açık kaynak kodlu.  

Aşağıda bize deneme için verilen ve gayet başarılı çalışan Blesh'i görmektesiniz. 


 
Kullanım Alanları:

Bir cihaz (örneğin akıllı telefon veya giyilebilir teknoloji ürünleri) yakınına geldiğinde, Beacon’lar kendilerini bildirip, kullanıcıya yeni bir diyalog veya aksiyon aldıracak adım için izin veriyorlar.

Örneğin bir otobüs durağında, bu cihazlar sayesinde kullanıcı akıllı telefonunda herhangi bir uygulama olmadan bir sonraki otobüsün ne zaman geleceğini öğrenme imkanına kavuşuyor.

Beacon’lar sayesinde, otomatlardan akıllı cihazları üzerinden yiyecek, içecek alınıp, ödemeyi de mobil olarak gerçekleştirme imkanı sunulabiliyor.

PW Beacon’larının bulunduğu mağazadaki bir giysi reyonunda hangi ürünlerin indirimde olduğu, beğenilen bir ürünün stokta bulunup bulunmadığı kolaylıkla öğrenilebilir. Ayrıca billboard ve film afişi gibi basılı araçlar da Physical Web ile interaktif oluyor.

Buraya tıklayarak videodan nasıl çalıştığına göz atabilirsiniz
 
Dünyada ilk kez Blesh tarafından satışa çıkarılan Blesh PW beacon’ları dünyanın her yerine gönderilebiliyor. Özel paketler halinde satışa sunulan Blesh PW’ları ile ilgili detaylı bilgi www.blesh.com adresinde bulunuyor.

Blesh'in Youtube kanalını da mutlaka ziyaret edin. Çok şeşitli alanlarda nasıl kullanılabileceği videolarla anlatılmış. 

iBeacon case Video’ları:



iBeacon teknolojisi, temelde mikrolokasyon belirleme ve yakınlık teknolojisi. Bu çerçevede iBeacon tüm sektörlerde lokasyon bazlı iletişim ve mobil reklamcılık için kullanılabilir.


Blesh Nedir?,   Havalanları,   Mağazalar,   Bankalar,  Müzeler,  Süpermarketler,  Big Data,  fastPay
 

1- Bankacılık ve Sigortacılık: Şubeye girmeden otomatik sıra numarası alma, ATM’ye yaklaşıldığında akıllı telefonu ile para çekme, mobil bankacılık  ve sigortacılık ürünlerinin kampanya iletişimi gibi alanlarda kullanılıyor. 

2- Perakende: Mağaza içinde iletişim, sadakat uygulamaları ile kampanyalar, reyon reklamları, kişiye özel ürün reklamları gibi alanlarda kullanılıyor. Ayrıca mikrolokasyon özelliği sayesinde mağaza içi analitik raporlama fonksiyonlarından yararlanılıyor. 

3- Havacılık: Havalimanında otomatik check-in, navigasyon, uçuş bilgileri, havalimanı analitik raporlama fonksiyonları kullanılıyor. 

4- Kamu/Belediyeler: Müze, sergi, tarihi eser ve turistik alanların tanıtılması, kamu hizmetleri için lokasyon bazlı bilgilendirmeler yapılabiliyor. 

5- Etkinlikler: Konferans, seminer ve konser gibi etkinliklerde katılımcılar ile lokosyon bazlı iletişim, oyun ve ödül kurgularında kullanılıyor. 

6- Sağlık: Hastane içinde analitik raporlama, hastaya özel hizmetlerin mobil cihazlarla yönetilmesi, hastaların hareketlerinin izlenmesi gibi uygulamalarda kullanılıyor. 
 

Türkiye'de yapılmış projeler:

Devrim Sönmez, 2014 yılında, içinde Blesh iBeacon platform çözümü olan çeşitli uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirtirken, pek çok markanın da mobil uygulama platformuna üye olduklarını ve kapalı alan hassas lokasyon verilerini kullanmaya başladıklarını aktarıyor (Micro Location Services).

Blesh'in Mobil Uygulama üyeleri arasında Samsung, Denizbank, Garanti Bankası, Koçtaş, Migros, Iddaa, Hurriyet, Radikal gibi Türkiye’nin en yaygın mobil kullanıcı sayısı olan kurumlar, lokasyon olarak da Zorlu AVM ile birlikte 40’ın üzerinde AVM, Cafe Nero, Simit Sarayı, 100’lerce Cafe, restaurant ve en yoğun akıllı telefon trafiği olan havalimanları bulunuyor. 

FastPay ile Mobil Ödeme:

Hands-free Payment projesi, BAI-Finacle Global Banking Ödülleri’nde, “Product and Service Innovation (Yenilikçi Ürün ve Servisler)” kategorisinde finale kaldı. “Hands-free Payment”, Türkiye’den bu kategoride aday olan tek proje oldu. Projeyi Nisan 2014’te Bluetooth SIG konferansında San Francisco’da Denizbank ile sunma fırsatı bulduk.
Projeyi anlatan video’yu izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

DenizBank ile Blesh’ten Dünyada Bir İlk:

DenizBank şubelerine yerleştirilen Blesh iBeacon cihazları sayesinde, bankanın şubelerine maksimum 50 metrelik mesafeden geçen müşteriler şubeye girmeden sıra alma kolaylığı yaşıyor. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu uygulama ile DenizBank mobil uygulamalarını yüklemiş olan DenizBank müşterileri daha şubelere girmeden sıra alabiliyor. Bu teknolojiyle şubeye girmeden sıra alma avantajının yanı sıra DenizBank üye iş yerlerine yerleştirilen cihazlar sayesinde, söz konusu iş yerindeki fırsatlar fastPay mobil cüzdan uygulaması kullanan müşterilerle paylaşılabiliyor.
 
Migros ile Blesh’ten Önemli İşbirliği:

Migros, Maslak’ta yer alan Uniq İstanbul’da açılan mağazasında iBeacon teknolojisini kullanarak Türkiye’de bu teknolojiyi kullanan sayılı markalar arasına girdi. iBeacon teknolojisi odağında Blesh ile çalışan Migros, alışveriş deneyimini bir üst noktaya çıkaracak yeni nesil teknolojileri bu mağazası ile müşterileriyle buluşturuyor.
 
Yeni nesil mağazada yer alan iBeacon cihazları ile müşteriler mağazaya girdikleri anda hoş geldiniz mesajı ile karşılanıyor ve Migros fırsatlarını akıllı cihazlarından anında görebiliyor. Farklı noktalara yerleştirilen cihazlar sayesinde müşteriler ilgili reyonun önünden geçerken o reyona özel cazip fırsatlardan ve yeni ürünlerden anında haberdar olabiliyor. Bu teknolojiden yararlanmak için müşterilerin Migros’un ücretsiz olan “Alışveriş Rehberim” uygulamasını akıllı telefonlara veya tablet bilgisayarlarına yüklemeleri ve cihazlarının Bluetooth’unu açmaları yeterli oluyor.
 
Koçtaş ve Blesh işbirliğiyle yepyeni bir alışveriş deneyimi:

Ev geliştirme perakendeciliği lideri Koçtaş, Blesh ile yaptığı işbirliği sonucu müşterilerine farklı bir alışveriş deneyimi sunuyor. Koçtaş, Cevahir mağazasına yerleştirdiği iBeacon cihazları ile mağazadaki müşterilerini kampanyalar hakkında haberdar ederken, aynı zamanda müşterilerin gezdikleri reyona ait özel bildirimler almasını da sağlayarak kişilerin alışveriş deneyimini özelleştiriyor. Tüketicilere yepyeni bir alışverişi deneyimi sunan Koçtaş ve Blesh, aynı zamanda iş zekâsı raporları ile mağaza ziyaretçilerinin en çok gezdiği rotaları belirliyor. 
 
iGaranti Müşterileri iBeacon’la indirim kazanıyor:

Türkiye’nin lider bankalarından Garanti, ödüllü mobil bankacılık uygulaması iGaranti ile birlikte Blesh’in iBeacon cihazlarını kullanmaya başladı. iGaranti uygulamasını kullanan Garanti Bankası müşterileri iBeacon cihazlarının olduğu ortak mağazalarda indirim mesajları alarak, kampanyalardan haberdar oluyor. iGaranti müşterileri, İstanbul’da Altinuzade ve Bayrampaşa’da, Ankara’da AnkaMall ve Anatolium’da bulunan Gold Bilgisayar mağazalarında 1.000 TL ve üzerindeki televizyon alışverişlerinde 100 TL indirim kazanabildiler. 

2018 itibariyle iBeacon kullanan telefon ve tablet sayısı hakkındaki tahminler! 

ABD’de iBeacon teknolojisini kullanan ve mobil pazarlama yapan firmaların oranı %18’e ulaştı ve gelecek sene bunun ikiye katlanacağı öngörülüyor.* 2015 yılında beacon teknolojisinden yararlanabilen akıllı telefon ve tablet sayısının 1 milyarı geçmesi ve 2018 yılı itibariyle de 4,5 milyon beacon cihazının aktif olarak çalışması beklenmekte.** teknolojisiyle ilgili bilinmesi gereken 8 detay. *Adobe Digital Index,  US Mobile Benchmark Report ** Business Insider Report on iBeacon Technology

iBeacon teknolojisine yabancı kalmamanız ve bildiklerinizi tazelemek için aşağıdaki 8 maddeyi okumanızda yarar var; 


1- iBeacon Sadece Sinyal Veriyor, Data Biriktirmiyor

Bir kibrit kutusu büyüklüğündeki cihazlar bluetooth low energy sinyali yayıyor. Ancak bluetooth derken, yaygın olarak bilinen telefonlar üzerinden mesaj gönderdiğimiz veya telefonumuzla kullandığımız hoparlörden bahsetmiyoruz. Bluetooth 4.0 kullanan cihazlar bu teknolojisinin daha az enerji tüketen versiyonunu kullanıyorlar.

Akıllı telefon ve tabletler bu sinyali alıp anlamlandırabiliyorlar. Beacon’lar sanılanın aksine, baz istasyonları veya WiFi cihazları gibi data depolamıyorlar. Sadece sinyal yayıyorlar ve bu sinyale anlam vermek karşısındaki cihaza düşüyor. Ve sihir bu noktada başlıyor. Bu cihazlardaki uygulamaların sinyali görünce ne yapması gerektiği ise uygulamayı geliştirenlere ve markalara bağlı.





2- Hedefli Lokasyon Metrelere Kadar İnebiliyor

Günümüzde lokasyon hedefli olarak yapılan reklam araçlarının ne kadar hedefli olduğu tartışılırken beacon’lar 50 metreye kadar yaydıkları sinyalle bu sorunu çözüyor. Mağazalarda reyonlar veya rafları hedefleyebliir, veya mağazanızın dışında ama çok yakınında bulunan kişilere o uygulama yüklü telefonları üzerinden ulaşabilirsiniz.





3- Datanın Kullanımı Son Kullanıcının Elinde

Akıllı cihazlarda bulunan lokasyon servislerini açıp kapama artık son kullanıcıların farkında olduğu bir özellik. Beacon cihazları da telefonlara kendilerini bu izini alarak gösteriyor. Bluetooth ve konum servisleri açık ve uygulamayı yüklemiş kişiler, uygulamanın kendisiyle iletişime geçmesini veya lokasyon datası almasını bu servisleri açıp kapayarak belirleyebiliyor.





4- Big Data’ya Yeni Bir Bakış Getiriyor


Big data’nın sunduğu veri dağını anlamlandırmak markalar için oldukça önemli. Dijital kanalların sağladığı ölçümleme detaylarını offline dünyada, özellikle kapalı alanlarda aynı etkide ve kesinlikte alamıyorduk. Beacon’lar, yine dijital araçları kullanarak kapalı alanlarla ilgili istatistikleri almamızı sağlıyor. 

Beacon cihazı bulunan alandaki kişilerin sayısı, kaldıkları süre ve kullandıkları yol gibi detayları alabilmek mümkün. Örnek olarak farklı reyonlara kurulan cihazlar üzerinden, hangi reyonu daha çok kişinin ziyaret ettiğini ve hangisinde daha çok vakit geçirdiğini yoğunluk haritaları (heatmap) üzerinden görebiliriz. Tabii bu kişilerin bluetooth servisini açmış olmaları ve uygulamanızı yüklemiş olmaları gerekiyor.

 

5- D​aha Kişisel İletişim: Lokasyon Bilgisini Diğer Verilerle Birleştirebiliyor


Datalardan bahsetmişken lokasyon datasını elimizdeki diğer datalar ile birleştirmek, bu teknolojinin faydalarını bir adım daha ileriye götürüyor. Lokasyon bilgisini kullanıcının daha önceki alışverişleri veya tercihleri ve yaptığı istek listeleri gibi verilerle birleştirerek, kullanıcıya mağaza içinde kişiselleştirilmiş mesajlar göndermek mümkün.
Örneğin, kullanıcının daha önce uygulamanız veya internet siteniz üzerinden, kendi hesabından yaptığı istek listesindeki bir ürünü, mağazaya geldiğinde onu reyona yönlendirerek önerebilirsiniz.  Mağazaya her girdiklerinde puan verebilir ve bu puanlar belli bir miktara ulaştığında onları ödüllendirebilirsiniz. Bu da sıkça yapılan ancak doğru zamanda tüketiciye ulaşamayan sadakat programlarına yeni bir bakış getirebilir.
 

6- Beacon’lar Her Cihaz ile Çalışmıyor

Beacon’lar Bluetooth 4.0 destekli tüm telefonlar ile çalışabiliyor ve iPhone için 4S ve sonrası, ve Samsung için de Galaxy S3 ve sonrası modelleri destekliyor. Aynı zamanda iOS sürümünün 7 ve sonrası, Android sürümünün ise 4.3 ve sonrası olması gerekmekte.  

7- Tek Beacon’la Birden Fazla Uygulama Çalışabiliyor


Sanıldığı gibi beacon kullanmak için fiziksel bir mağazanız olması gerekmiyor. Her beacon bir uygulamaya bağlı çalışmıyor, birden fazla uygulama ile iletişime geçebiliyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi, Beacon cihazının tek yaptığı sinyali yaymak. Bu sinyale nasıl cevap vereceğini uygulamalar belirliyor.

Fiziksel mağazaya sahip olan markalar -AVM’ler, bankalar, marketler gibi- mağazalarını veya şubelerini reklam mecrası olarak konumlayıp diğer markaların hizmetine sunabilirler.
 

8- iOS 8, Beacon Deneyimini Zenginleştirecek

Apple’ın iOS 8 ile bu teknolojiyi işletim sisteminin önemli bir parçası haline belki de merkezine getirdiğini söyleyebiliriz. Yeni sürüm ile birlikte, kullanıcılar Beacon cihazı bulunan bir mekana geldiklerinde, ekranda beliren uygulama logosu üzerinden beacon ile entegre olan uygulamayı açabilecek veya telefonunda yoksa App Store’dan indirebilecek.
 

******************

Daha fazla bilgi almak için; 

Devrim Sonmez I CEO devrim.sonmez@blesh.com  +90 (216) 322 40 77 / US: +1 (760) 420-2472  www.blesh.com | twitter | facebook

Bunu da okuyabilirsiniz > IoT: Internet of Thing (Şeylerin Interneti)

******************

Daha iyi bir gelecek için hizmetlerimiz hakkında bilgilenmek, 
Seminer-Workshop-Moderasyon-İçerik-Etkinlik Kurgusu vb. talepleri için görüşmek, 
Özel-özgün çalışmalarla işinize, hayatınıza dair iyileştirmeler yapmak üzere
 Antrenörlük almak 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;

Başvuru ve sorularınız için lütfen > burayı tıklayınız

Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter ve Facebook dan takip edebilirsiniz.