Beyin Kontrollü Arayüz Çalışmaları İlerliyor... Brain Control Interface - BCI
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

Beyin Kontrollü Arayüz Çalışmaları İlerliyor...  
Brain Control Interface; BCI 


Beyinin Sırlarını çözmekle ve Beyin Okuma Çalışmalarıyla ilgili her gün yeni bir haber okur, duyar olduk. 

Hatta, Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’daki  Wits Üniversitesi biyomedikal  araştırmacıları ilk defa insan beynini gerçek zamanlı olarak internete bağlamayı başardılar.  ‘Brainternet’ adı verilen proje ile beyin-bilgisayar arayüzlerinde ve öğrenen makinelerin geleceğinde çok önemli adımlar atılacağı kesin... Kaynak 

Bir cihazı sadece düşünerek hareket ettirdiğinizi hayal edin. Ya da sadece düşünerek bir bilgisayar oyunu oynadığınızı...

Bilim kurgu gibi gelen bu konu hakkında bilim insanları on yıllardır çalışıyor. Bu teknolojiye "Beyin Kontrollü Arayüz", kısaca BCI deniyor. Teknoloji, beyin dalgalarının bilgisayar sinyallerine dönüştürülmesi temeline dayanıyor.

Neuroengineer - Sinir Mühendisi Rajesh Rao'nun Washington Üniversitesi'nde yaptığı çalışmalar ABD Devlet Bilim Vakfı tarafından finanse ediliyor.

Rao, invaziv olmayan (cilt içinden veya vücut içine aletler yerleştirme gerektirmeyen, vücudun içine işlemeyen, sağlıklı dokulara yayılmayan), güvenli bir teknoloji ile düşünce gücüyle örneğin bir robot kolun hareket ettirilmesi ya da bilgisayara komutlar verilmesi üzerinde çalışıyor. Çalışmalar beyinin bir takım hareketler için nasıl komut verdiğini  ve bu komutların nasıl eyleme dönüştüğünü çözmeye çalışarak ilerliyor.

Beyin, kimyasal reaksiyonlar, elektrik sinyalleri ve nöronlar aracılığı ile vücudun çalışma sistemini kontrol ediyor. Beyinin çalışma prensibi, kaslarımıza, vücudumuza  nasıl komut verdiği anlaşıldıkça, bunlar algoritmalara dönüştürülüyor ve beyinin cihazları da hareket ettirebilmesi, yapay zekanın geliştirilmesi için çalışmalar ilerliyor...

Çalışmalarda iki tür yöntem kullanılıyor. Birisi dışarıdan, diğeri de içerden, beyinin dış zarına cerrahi müdahale ile takılan alıcılar vasıtası ile sinyalleri toplamak ve bilgisayara aktarıp, çözümlemeye çalışmak. Bu çalışmalar beyinden ve beyine sinyal, komut yollamak üzere iki amaç için de kullanılıyor. Beyin "yürü" komutu verebildiği gibi, beyine de yürüme, duyma, konuşma vb. daha önce yapılamayan bir takım hareketler için komut göndermek mümkün olabiliyor.

Rajesh Rao ve birçok bilim insanı, daha iyi bir gelecek için, bilim ve teknolojinin daha önce görülmemiş biçimde bir araya gelerek mucizevi gelişmelerin yolunu açması için durmaksızın çalışıyorlar.

Teşekkür borçluyuz...

#BrainControlInterface #BCI #BeyinKontrollüArayüz #Rajeshrao #artificialintelligence #yapayzeka 

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)

Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  Twitter, Instagram ve Facebook dan takip edebilirsiniz.