2020, Yeni 10 Yılın (Decade) başlangıcı ve gelecekle gelecekler…
Ufuk Tarhan’ın sosyal medya, blog, kitap, vb. linkleri:  https://taplink.cc/futuristufuk

2020, Yeni 10 Yılın (Decade) başlangıcı ve gelecekle gelecekler…

 

2020, yeni bir 10 yıl’ın başlangıcı demek. Yeni “Decade” e geçiyoruz. 2020’den başlayıp, 2030’lara kadar hepimizi etkileyecek teknolojik trendleri, 2020’de en çok konuşacaklarımızı sıralamak istiyorum. Bu 10 yıla artık resmen “Dijital Medeniyetler Çağının – Cilalı İmaj Devrinin Yükselişi” diyorum.
 
Gelecek 10 yılda teknoloji her şeyin belirleyicisi ve dönüştürücüsü, o yüzden özellikle teknolojik trend vurgusu yaptım. Gelecek 10 yılda her üç kelimeden biri teknoloji ve dijital olacak. İçinden teknoloji geçmeyen, dijitalleşmeyen hiçbir şey ve kişi iş dünyasında tutunamayacak.
 

1- Zihinsel Yıkımdan Fiilen Dönüşüme / Disruption to Transformation)
 
Yıkımdan- Dönüşüme geçilecek. Geçtiğimiz 10 yılda, özellikle de son 5 yılda, teknolojinin sarsıcı, dönüştürücü sinyallerini öyle hızlı ve yoğun yaşadık ki en tutucu kafalar bile yapay zekadan, robotlardan, uzay yolculuklarından, uzay araçlarından, Mars’a gitmekten, ölümsüzlükten, uçan ya da insansız arabalardan, akıllı nesnelerden vb. her türlü teknolojik terimden gayet rahat bahsetmeye başladı. Zihinlerdeki Teknoloji direnci yıkıldı, bozuldu. Teknolojiye en çok karşı duranlar dahi geçtiğimiz on yılda teslim oldu, gelecekle nelerin gelmekte olduğunu tüm dünya iyice kabullendi. Şimdi herkes organik Fütürist:) 

O zaman “gelirdi, gelmezdi” tartışmalarını geride bırakıp dönüşüm için aksiyon dönemine geçme zamanı. Yani yıkıcı – disruptive teknolojileri hayal etmekten, resmen yaşayarak transformasyon dönemine geçtik. 2020 ve sonrasında dönüşmek esas işimiz olacak. 


2- 5G’ye merhaba
 
Bir filmin birkaç saniyede download edilebilmesi kadar hızlı bağlantı diye özetleyebileceğimiz olan 5G teknolojisi artık resmen kullanılmaya başlanacak. Tabii ki önce gelişmiş ülkelerde ve mutlaka bu 10 yıl içinde dünyanın her yerinde endüstri standardı haline gelecek. 5G’nin gelişmesi ile giyilebilir teknolojiler, Blockchain, Dijital Para, Yapay Zeka, Robot, Elektrikli Araçlar, İnsansız Araçlar, Özellikle Drone’lar, Artırılmış/Sanal gerçeklik, hologram gibi teknolojilerde de büyük sıçramalar gerçekleşecek.
 

3- IT ve İK yatırımları geçen 10 yılda yapılanların birkaç misli ile üzerine çıkacak.
 
İK (İnsan Kaynakları) ve Teknolojik Alt Yapı, IT bölümleri en kritik alanlar olacak. Dijital dönüşüm için vitesler turbo mod’a geçecek, İK ve IT en kritik en stresli, en çok yatırım yapılması gereken, en zorlanılacak alanları temsil edilecek. “Dijital Dönüşüm – Digital Transformasyon” için gerekli “Geleceğin Yetkinlikleri – Future Skills” en büyük soru, sorun ve gelişme alanı olarak her yıl daha da büyüyecek. Devrimsel eğitim, performans uygulamaları bu 10 yılın her daim kaynayacak sıcak konuları arasında yer alacak. 8 saat mesainin, haftada 5-6 gün ofiste, iş yerinde çalışmanın tartışılmaya başlanacağı yıllardayız. Mesai gün ve saatlerinin kısalacağı, iş yapma zaman, şekil, yer ve araçlarının iyice esnekleşeceği, freelancer'ların artacağı,  GIG ekonomisinin yükseleceği yıllara girdik.  
 

4- Yapay Zeka, Blockchain dijital dönüşüm projelerinin taşıyıcı kolonu, bel kemiği olacak.
 
5G’nin ve yenilenebilir teknolojilerin gelişmesi ile yapay zeka, robot, bot kullanımı, blokchain ve kripto para konuları aşırı hızlanacak. "Döngüsel Ekonomi" sürdürülebilirlikten daha popüler bir alan olacak. Kuantum bilgisayarlar bu on yıl biterken iyice gelişecek. Uzay yolculukları artacak. Giderek artan enerji gereksinimi ve maliyeti ile yapılan yeni icatlar "yenilenebilir enerjinin" daha hızlı yaygınlaşmasını da hızlandıracak. Kısacası yaşamsal tüm alt yapılar değişecek. Hukuki, idari, ticari, insani ve çevreyle ilgili kurallar, kanunlar, anlaşmalar ile yeni standartların ve etik, ahlak çizgilerinin oluşturulması tüm dünyada daima en üst sıralardaki gündem maddesi olacak.
 

5- 3D teknolojileri, Artırılmış/Sanal/Karma gerçeklik ve Hologram uygulamaları sıçrayışa geçecek.
 
5G yaygınlaştıkça, 3D teknolojileri, Artırılmış/Sanal/Karma gerçeklik ve Hologram  uygulamaları sıçrayışa geçecek. Nanoteknoloji ve Genetik tenolojilerle bilim, teknoloji kol kola koşacak. Bu 10 yıl belki de ünyanın Rönesans’tan sonraki en büyük buluşların, icatların yapıldığı ilk dönem olacak. Teknolojinin değiştirmediği tek bir alan kalmayacak. Özellikle ve onunda, eğitimde o beklenen ve bir türlü olamayan eğitim devriminin  de nihayet gerçekleştiğini göreceğiz. 


6- Yaşlanan nüfus gençliğe yük olmaya başlayacak.  

Yaşam uzadığı, doğum oranı üretgen, gelişmiş toplumlarda düştüğü, yoksul ve geri kalmışlarda yükseldiği için dünyanın ve ülkelerin gelir dağılımı da her türlü insani, siyasi denge de bozulacak. Dünyanın demografisinde çok belirgin kaymalar gerçekleşmeye başladı. 2020 sonrasında bu trend daha da belirginleşerek artacak, yayılacak. Etkilerini bu 10 yılda iyice hissedeceğiz. Bu tabii ki büyük sosyal, siyasi çalkantılara neden olacak. Gençler (hem de ortaokul, lise gençliği bile) asilendikçe asilenecek. Naftalin kokulu, eski kafalarla, gelecek kokulu gençler arasında insanlık tarihinin en çetin kırılmaları, çatışmaları yaşanacak. Bu alanlar tabii ki her sektörde çok önemli yeni sorun ve iş fırsatları doğuracak (Bu yazıyı da okuyunuz).
 

7- Tarım, hayvancılıkta, beslenmede ve yapay organda devrimsel gelişmeler yaşayacağız.  

Laboratuvar etlerine, plaza çiftliklerinde ve binalarda yetişmiş bitkileri yemeğe, genetiğine müdahale edilmiş insan ve canlıları duymaya, yapay organlardaki gelişmelere alışmaya başlayacağız. Hiç aklımıza gelmeyen, sorunlar ve çözümlere merhaba diyeceğiz.  
 

8- Siber Güvenlik, Siber Soğuk Savaş yılları olarak tarihe geçecek ilk 10 yıllardayız.

 
Siber Güvenlik, Siber Soğuk Savaş yıllarına girdik. Dijital, Siber duvarlar yükselecek. Millileşme, kaynak kıtlıklarını teknoloji ile çözme, teknolojik ambargolar, yasaklar ve teknolojide, genetikte üstünlük savaşları, uzaya kadar uzayacak. Beyinlerin bile hacklendiğini göreceğiz. Yanına kuşkusuz “gen savaşları, genleri koruma” gibi yepyeni sorunlar da eklenecek.
 

9- Küresel İklim değişikliği ve çevre sorunları etkisini arttıracak.

 
Yeni on yılı en duyarsız insanların bile iklim aktivistine dönüştüğü yıllar olarak yaşayacağız, çünkü gençler ve yeni nesil bu konularda aşırı duyarlı. Tüm uyarılara ve alarm veren  iklim değişikliğine rağmen, bu on yılda da çok anlamlı adımlar atamayacak, 2030’lar için epey sorun biriktireceğiz.
 

10- Kadınlar ve Gençlerin yükselişi hızlanacak.

 
Cinsiyet eşitsizliği, her türlü ayrımcılık, adaletsizlik yeni nesil tarafından benimsenmiyor. Bu konularda gençlerin bayraktarlığında, dünyanın bazı kronik sorunlarını halledemesek de önemli değişimler ve kırılmalar yaşayacağız. En tutucu ülkelerde bile özellikle kadılnar iyice ayağa kalkıp, oyuna dahil olacaklar.
 
O halde ne yapalım; “Eğitim Yatırım Yapalım”.

Ve mutlaka T-İnsan okuyup, T-İnsan olalım. Kişisel dönüşümünüz için T-İnsanlaşmak zorundayız.
Bu gerçekten şart!..

******************

Ufuk Tarhan'ın T-İnsan kitabı için > http://www.t-insan.com
Bireysel Antrenörlük almak için > https://goo.gl/6RfGXa 
Stratejik Danışmanlık, İş Tasarımı ve Avatarlığı hizmetlerimizden yararlanmak isterseniz;  lütfen > burayı tıklayınız 
Hizmetlerimiz & Eğitim &  Seminerlerimiz     I     M-GEN Resmi Sitesi (Referans ve Projelerimiz)
Ufuk Tarhan´ın yazı ve haberlerini  LinkedInInstagram, FacebookYouTubeTwitter 'dan takip edebilirsiniz.